• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Inšpekcia varuje pred nebezpečným čajom

  • 18:52 29.03.2023
  • Praha
Inšpekcia varuje pred nebezpečným čajom

Čaj obsahoval vyššie množstvo alkaloidov.

V bylinnej čajovej zmesi zistila česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (SZPI) až 15-násobne vyššie množstvo pyrolizidínových alkaloidov, ako je povolený limit. Ide o kilogramové balenie s názvom Energie, bylinná čajová zmes od výrobcu Byliny Mikeš z Číčeníc. Na obale je uvedený dátum minimálnej trvanlivosti: 12/24 a označenie šarže: „Batch Nr. 0172081222“.

“Potravinárska inšpekcia dôrazne odporúča všetkým spotrebiteľom, ktorí môžu mať predmetnú šaržu potraviny doma, aby ju nekonzumovali,” uviedol v tlačovej správe hovorca SZPI Pavel Kopřiva.

Pyrolizidínové alkaloidy sa prirodzene tvoria v rastlinách. Sú to sekundárne metabolity, ktoré slúžia ako ochrana pred bylinožravcami. Výskyt alkaloidov sa líši podľa rastlinných druhov a častí rastlín a závisí aj od pôdy alebo klimatických podmienok. Vo vysokých dávkach môže konzumácia viesť k poškodeniu pečene a štúdie na zvieratách ukázali, že v niektorých pyrolizidínových alkaloidoch sa nachádzajú karcinogény.

Časté pitie čaju a rastlinných infúzií, ktoré obsahujú nadlimitné dávky pyrolizidínových alkaloidov, predstavuje možné dlhotrvajúce nebezpečenstvo pre ľudské zdravie z dôvodu ich potenciálnej karcinogenity, upozorňuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA). Zvýšený príjem pyrolizidínových alkaloidov podľa EFSA spôsobuje tiež krátkodobú toxicitu vedúcu k nežiaducim zdravotným účinkom.

Zatiaľ čo povolený limit je 200 mikrogramov na kilogram, čajová zmes obsahovala 2929 mikrogramov na kilogram. Ide o šaržu, ktorá mala dátum spotreby do decembra budúceho roka.

Inšpekcia začne s výrobcom správne konanie o uložení pokuty.

Zdroj: Info.sk, szpi.gov.cz, efsa.europa.eu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.