• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Šefčovič dostal mandát od krajín EÚ na rokovania vo Windsorskom rámci

  • 18:23 21.03.2023
  • Brusel
Šefčovič dostal mandát od krajín EÚ na rokovania vo Windsorskom rámci

Windsorský formát podľa Šefčoviča vytvára nový rámec, ako implementovať dohodu o brexite.

Rada EÚ pre všeobecné záležitosti prijala v utorok v Bruseli dve rozhodnutia súvisiace s Windsorským rámcom, novým spoločným postupom k protokolu o Írsku a Severnom Írsku, o ktorom Európska komisia (EK) a vláda Spojeného kráľovstva dosiahli dohodu koncom februára. Podpredseda EK Maroš Šefčovič pre TASR uviedol, že získal mandát, aby v piatok odcestoval na rokovania do Londýna.

Členské krajiny podporili Windsorský rámec a všetky rokovania, ktoré sme viedli za posledné mesiace. Dali mi mandát, aby som v piatok mohol odcestovať do Londýna a v rámci Spoločného výboru schválil všetky rozhodnutia, o ktorých sme rokovali spolu s britskou stranou,“ uviedol Šefčovič.

Podľa jeho slov Windsorský formát vytvára nový rámec, ako implementovať dohodu o brexite vrátane protokolu o Írsku/Severnom Írsku tak, aby čo najmenej negatívne zasiahla do životov ľudí v Severnom Írsku a tí mohli využiť to, že sú na britskom aj európskom trhu. Vyjadril istotu, že februárová dohoda prinesie prosperitu a právnu istotu pre podnikateľov a obyvateľov Severného Írska a umožní otvoriť novú kapitolu vzťahov medzi EÚ a Britániou.

Pripomenul, že dohoda umožňuje Severnému Írsku prístup na jednotný trh EÚ s tovarmi. Táto britská provincia tak je jediným územím na svete s prístupom k dvom významným spoločným trhom – EÚ aj Spojeného kráľovstva.

Bolo zložité všetko technickými riešeniami zabezpečiť tak, aby sme zaistili integritu jednotného trhu, čiže vedeli skontrolovať, aké tovary prichádzajú z britského územia do Severného Írska, a zároveň nastaviť mechanizmus tak, aby ten pohyb tovarov neohrozil jednotný trh EÚ – keďže Írsko a Severné Írsko sú na tom istom ostrove a nechceme budovať pevnú hranicu medzi nimi,“ spresnil.

Slovenský eurokomisár skonštatoval, že vzťahy medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom teraz riadi Spoločný výbor, ktorého podpredsedom je on za eurokomisiu a šéf britskej diplomacie James Cleverly za britskú stranu. Spoločný výbor riadi všetky otázky spojené s dohodou o brexite vrátane uplatňovania severoírskeho protokolu. „Partnerská rada“, čiže Spoločná poradná pracovná skupina, ktorú tiež riadia Šefčovič a Cleverly, má na starosti využitie potenciálu dohody o obchode a spolupráci, ktorá rámcuje celkový budúci vzťah medzi Bruselom a Londýnom.

Rokovania, ktoré budem mať v piatok, sa budú týkať protokolu a všetkých kompromisov, ktoré sme našli, a budúcnosti, teda ako využiť túto znovuobnovenú dôveru na užšiu spoluprácu,“ odkázal Šefčovič.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol na 143

DNES - 8:44Zahraničné

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

Letecká spoločnosť Lufthansa a odbory sa po sérii štrajkov dohodli

DNES - 6:47Zahraničné

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach.

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

V lotérii padol rekordný jackpot 1,13 miliardy dolárov

DNES - 6:39Zahraničné

V štáte New Jersey padol v lotérii Mega Millions jackpot 1,13 miliardy USD.