• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Dokázali by psy prežiť bez ľudí? Toto by sa stalo s našimi domácimi miláčikmi

  • 18:36 07.03.2023
  • Bratislava
Dokázali by psy prežiť bez ľudí? Toto by sa stalo s našimi domácimi miláčikmi

Predstavte si, že by ľudia zrazu zmizli a psy by sa museli postarať o seba samé. Mohli by v takomto apokalyptickom scenári prežiť psy vo svete bez ľudí? Vedci majú odpoveď.

„Nepochybujem o tom, že psy by prežili aj bez nás,“ myslí si Jessica Pierce z fakulty pridruženej k Centru pre bioetiku a humanitné vedy na University of Colorado Anschutz Medical Campus. Pre Live Science povedala:

„Psy pochádzajú z vlkov a stále majú veľkú časť behaviorálneho repertoáru vlkov a iných voľne žijúcich psovitých šeliem, takže vedia, ako loviť a postarať sa o seba."

Neprežili by všetky druhy

Bez ľudí by naši domáci miláčikovia pravdepodobne posunuli čas svojej domestikácie a žili ako divoké druhy. Nie všetky psy by však tento prechod prežili.

Dnes existuje veľké množstvo plemien psov a niektoré sú menej vybavené pre divočinu ako iné. Napríklad psy s plochými tvárami, ako sú mopslíky a buldogy, sú náchylné na rôzne zdravotné problémy, vrátane tých, ktoré obmedzujú ich dýchanie, čo by bránilo ich schopnosti loviť. Tiež majú krátke chvosty, ktoré by im sociálne ublížili pri kontakte s divými psami. Chvost je totiž dôležitou súčasťou komunikácie, povedala Pierce.

Kríženie plemien

Keďže by chýbali ľudia, ktorí sa starajú aj o ich reprodukciu, je vysoko pravdepodobné, že by sa miešali rôzne plemená. To by umožnilo prirodzenému výberu vytvoriť tých najschopnejších jedincov. Psy by sa tiež krížili s vlkmi.

Túlavé psy a vlky sa už miešajú v Európe v krajinách, napríklad v Taliansku. Informuje o tom štúdia z roku 2017 uverejnená v časopise Global Ecology and Conservation. Friederike Range, docentka na Univerzite veterinárskeho lekárstva vo Viedni, ktorá študuje psy aj vlky, pre Live Science povedala, že hlavnou vecou, ktorá ich skutočne oddeľuje, sú ľudia.

Smútili by za ľuďmi?

Ani Pierce, ani Range nevidia, že by psy psychicky trpeli bez majiteľov. Pierce poznamenala, že v domácom prostredí ľudia potláčajú rôzne typy psieho správania, ako je túlanie sa, kopanie a značkovanie. Psy bez majiteľa nemajú takéto obmedzenia a aj keď tiež nemajú rovnaké domáce pohodlie ako domáci miláčikovia, môžu byť na tom psychicky lepšie. „To, čo im chýba, je sloboda," povedala Pierce.

Range po štúdiu psov žijúcich nezávisle od ľudí videla, ako si psy vytvárajú svoje vlastné sociálne skupiny, a verí, že jedlo je pre blaho týchto psov dôležitejšie ako ľudská spoločnosť. Ak by sme zmizli, hlavným problémom pre psy by bola potrava, nie strata človeka ako sociálneho partnera, vysvetlila Range.

Zdroj: Info.sk, MB, livescience.com,
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.