• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Manželstvo má vplyv na zdravie mužov. Vďaka nemu žijú dlhšie, tvrdí štúdia

  • 7:28 28.02.2023
  • Colorado
Manželstvo má vplyv na zdravie mužov. Vďaka nemu žijú dlhšie, tvrdí štúdia

Šťastné manželstvo môže viesť k dlhšiemu a zdravšiemu životu, špeciálne pre mužov, tvrdí nová štúdia.

Manželstvom k dlhšiemu životu? Podľa novej štúdie z American College of Cardiology to platí špeciálne pre mužov.

Vedci z Coloradskej univerzity zistili, že muži, ktorí sa nikdy neoženili, majú viac ako dvojnásobnú pravdepodobnosť úmrtia na zlyhanie srdca do piatich rokov od diagnózy v porovnaní so ženatými mužmi alebo ženami v akomkoľvek rodinnom stave.

Odborníci na tento výskum použili údaje z už existujúcej Multietnickej štúdie aterosklerózy. Tej sa zúčastnilo 6800 dospelých ľudí vo veku 45 - 84 rokov. Výskumníci porovnávali rodinný stav a mieru prežitia odo dňa diagnostikovania srdcového zlyhania u 94 účastníkov so srdcovým zlyhaním v 10. roku štúdie. Brali v úvahu aj iné známe rizikové faktory, ako je vek a nálada.

Mužov, ktorí boli celý život starými mládencami, sa týkalo úmrtie približne 2,2-krát viac ako ženatých mužov. Vdovci, rozvedení či odlúčení muži na tom boli rovnako ako ženatí muži. V prípade žien nemal rodinný stav významný vplyv pri predikcii úmrtnosti, informuje New York Post.

Prepojenie medzi rodinným stavom muža a pravdepodobnosťou úmrtia na zlyhanie srdca si podľa vedcov vyžaduje ďalšiu štúdiu. Možné faktory by mohli zahŕňať sociálnu interakciu alebo izoláciu, prístup k niekomu, kto môže sledovať zdravie, strava, cvičenie či príjem alkoholu.

Rezidentka na University of Colorado a hlavná autorka štúdie Katarina Leyba vysvetlila:

„Keďže naša populácia starne a žije dlhšie, je nevyhnutné určiť, ako čo najlepšie podporiť populáciu v procese starnutia. To však nemusí byť také jednoduché ako len užiť tabletku. Musíme zaujať personalizovaný a holistický prístup k podpore pacientov, najmä s procesom chronických chorôb, akou je aj srdcové zlyhanie.“

K zlyhaniu srdca dochádza vtedy, keď srdce nedokáže produkovať dostatok krvi a kyslíka pre orgány v tele, definuje Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na srdcové zlyhanie, existujú však spôsoby, ako zmierniť príznaky a pomôcť postihnutým žiť dlhšie. Patria tu lieky, úprava stravy a pravidelná fyzická aktivita.

Výskumníci navrhujú diskutovať o svojom domácom živote a stave vzťahov s klinickými lekármi, aby zistili, ako by to mohlo ovplyvniť ich pokrok so srdcovým zlyhaním. „Ako klinickí lekári musíme myslieť na našich pacientov nielen z hľadiska ich zdravotných rizikových faktorov, ale aj v kontexte ich života," povedal Leyba.

Zdroj: Info.sk, MB, nypost.com, acc.org, cdc.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.