• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Doktor opísal, čo sa naozaj deje, keď zomierate

  • 16:44 25.02.2023
  • Svet
Doktor opísal, čo sa naozaj deje, keď zomierate

Lekár odhalil, čo sa v skutočnosti deje pri smrti a čo môžete cítiť.

Smrť patrí medzi desivé témy, no je prirodzenou súčasťou každého života. O tom, čo sa deje po smrti vieme stále veľmi málo, no existuje niekoľko výskumov, ktoré sa zoberali momentmi v čase umierania. Jeden z lekárov, ktorí študujú zážitky blízkosti smrti, priblížil, čo sa počas umierania deje a čo môžete cítiť.

Doktor Bruce Greyson sa venuje fenoménu zážitkov blízkosti smrti takmer 50 rokov. Podľa Greysona väčšina ľudí s touto skúsenosťou má zvyčajne pocit, že ich myšlienky sú rýchlejšie a jasnejšie ako kedykoľvek predtým. V rozhovore pre WMRA Greyson uviedol, že ľudia pri zážitkoch blízkosti smrti majú pocit, že sa čas spomalil.

"Majú veľmi silné emócie, zvyčajne pozitívne emócie - pociťujú obrovský pocit lásky a pokoja," uviedol Greyson s tým, že by sme to mohli nazvať paranormálne pocity. "Majú pocit, že opúšťajú svoje telo a môžu sa stretnúť s inými entitami, o ktorých si myslia, že sú ich zosnulí blízki alebo niekedy božské bytosti, a môžu prehodnotiť svoj život a potom sa buď rozhodnú vrátiť do života, alebo sú proti svojej vôli poslaní späť," dodal Greyson.

Doktor po svojich skúsenostiach už neverí, že smrť znamená koniec života. Vysvetlil, že hoci nevie presne popísať celý proces, "niečo sa deje" aj po smrti.

Lekári z University of Virginia klasifikujú zážitok blízkej smrti ako zásadnú udalosť, ktorá mení život a môže sa vyskytnúť za extrémnych podmienok, v ktorých by nemali byť možné žiadne zmyslové zážitky. Tieto podmienky môžu zahŕňať traumu, zastavenie mozgovej činnosti, hlbokú celkovú anestéziu alebo zástavu srdca.

Tieto zážitky sa môžu u jednotlivých osôb líšiť a v mnohých prípadoch sa podľa odborníkov pacienti cítia veľmi príjemne a nemajú bolesti. Môžu tiež zažiť pocit, že opustili telo, pričom niektorí môžu vidieť svoje fyzické telo a zároveň sa nad ním vznášať.

Doktor Greyson opísal stretnutie s pacientkou, ktoré ho presvedčilo, že v blízkosti smrti sa môže s človekom diať niečo nevídané. Počas svojej psychiatrickej praxe v 70. rokoch 20. storočia sa doktor Greyson stretával s pacientmi, ktorí "opustili svoje telo" a videli a zažívali veci, ktoré sa nedali vysvetliť.

Počas svojej praxe bol doktor Greyson požiadaný, aby navštívil pacientku, ktorá sa predávkovala. Keď prišiel na pohotovosť, pacientka bola v bezvedomí, takže doktor Greyson s ňou nemohol hovoriť.

Namiesto toho sa rozprával s jej spolubývajúcou na chodbe, no počas rozhovoru sa mu podarilo vyliať si na kravatu omáčku na špagety. Aby to zakryl, rýchlo si zapol laboratórny plášť.

Pacientku presunuli na jednotku intenzívnej starostlivosti a keď sa prebudila, Greyson sa jej prišiel predstaviť. Pacientka však povedala, že vie, kto je, pretože ho videla na chodbe s jej spolubývajúcou Susan.

„Potom mi povedala o rozhovore, ktorý som mal s jej spolubývajúcou, a potom mi povedala o škvrne od špagiet, ktorú videla na mojej kravate, a ja som nechápal, ako to mohla vedieť. Tak som si povedal, že to musím preskúmať,“ uviedol lekár.

Zdroj: Info.sk, TM, wmra.org, med.virginia.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.