• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

AI nevie všetko. V tejto veci umelú inteligenciu porazia aj dojčatá

  • 20:28 22.02.2023
  • Svet
AI nevie všetko. V tejto veci umelú inteligenciu porazia aj dojčatá

Dojčatá prekonávajú súčasné algoritmy umelej inteligencie.

V novej štúdii tímu výskumníkov z oblasti psychológie a dátovej vedy sa zistilo, že dojčatá prekonávajú umelú inteligenciu v odhaľovaní toho, čo motivuje konanie iných ľudí. Podľa vedcov existujú zásadné rozdiely medzi poznávaním a výpočtom a poukazujú na nedostatky v súčasných technológiách. Umelá inteligencia zatiaľ nevie dobre kopírovať ľudské správanie.

Hlavná autorka štúdie Moira Dillonová uviedla, že dospelí aj dojčatá dokážu ľahko rozoznať, čo riadi konanie iných ľudí. Súčasná umelá inteligencia s tým má veľký problém. Výsledky jej štúdie boli publikované v akademickom žurnále Cognition.

"Nová myšlienka postaviť dojčatá a umelú inteligenciu proti sebe pri riešení rovnakých úloh umožňuje výskumníkom lepšie opísať intuitívne znalosti dojčiat o iných ľuďoch a navrhnúť spôsoby, ako tieto znalosti integrovať do umelej inteligencie," dodáva Dillonová.

Je dobre známe, že dojčatá sú fascinované inými ľuďmi. Dlho sa pozerajú na iných, aby pozorovali ich činy a snažia sa s nimi komunikovať. Okrem toho predchádzajúce štúdie naznačili, že dojčatá sú schopné pripisovať ciele iným ľuďom a očakávať, že ostatní ľudia budú sledovať ciele racionálne a efektívne. Schopnosť predvídať je základom sociálnej inteligencie človeka.

Naopak, umelá inteligencia riadená algoritmami strojového učenia predpovedá konanie priamo. Preto sa napríklad na obrazovke vášho počítača po prečítaní správy o novozvolenom primátorovi mesta objaví reklama propagujúca pobyty v spomenutom meste. Umelej inteligencii však chýba flexibilita pri rozpoznávaní rôznych kontextov a situácií, ktorými sa riadi ľudské správanie.

Aby výskumníci získali základné poznatky o rozdieloch medzi schopnosťami ľudí a AI, uskutočnili sériu experimentov s 11-mesačnými bábätkami a porovnali ich s reakciami najmodernejšej umelej inteligencie.

Na tento účel použili už skôr vytvorený "Baby Intuitions Benchmark" (BIB) - šesť úloh skúmajúcich psychológiu zdravého rozumu. BIB bol navrhnutý tak, aby umožnil porovnávať výkonnosť dojčiat a strojov a poskytuje empirický základ pre budovanie umelej inteligencie podobnej ľudskej.

Deti prostredníctvom služby Zoom sledovali sériu videí s jednoduchými animovanými tvarmi, ktoré sa pohybovali po obrazovke. Akcie tvarov simulovali ľudské správanie a rozhodovanie prostredníctvom vyhľadávania objektov na obrazovke a ďalších pohybov. Potom otestovali reakcie umelej inteligencie na presne tie isté videá.

Výsledky ukázali, že dojčatá rozpoznávajú motivácie podobné ľudským aj v zjednodušených aktivitách animovaných tvarov. Dojčatá dokážu predpovedať, že tieto akcie sú riadené skrytými, ale konzistentnými cieľmi.

Napríklad vedia predpovedať vyhľadanie toho istého objektu na obrazovke bez ohľadu na to, na akom mieste sa nachádza, a efektívne sledujú pohyb tohto tvaru aj pri zmene okolitého prostredia. Dojčatá to dokazujú tým, že dlhšie pozerajú na udalosti, ktoré porušujú ich predpovede. Ide o bežné a desaťročia staré meranie na posúdenie znalostí dojčiat.

Umelá inteligencia nepreukázala žiadne dôkazy o pochopení motivácií, ktoré sú základom takýchto činností, čo odhaľuje, že jej chýbajú kľúčové základné princípy psychológie zdravého rozumu, ktoré majú dojčatá.

"Základné vedomosti ľudského dieťaťa sú obmedzené, abstraktné a odrážajú naše evolučné dedičstvo, ale môžu sa prispôsobiť akémukoľvek kontextu alebo kultúre, v ktorej dieťa žije a učí sa," poznamenáva Dillonová.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

VČERA - 20:47Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.