• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Prečo sú čipsy také návykové? Vedci na to majú vysvetlenie

  • 19:00 21.02.2023
  • Bratislava
Prečo sú čipsy také návykové? Vedci na to majú vysvetlenie

Povedali ste si už niekedy, že si dáte len jeden zemiakový lupienok, no skončilo to až pri vyprázdnení celého balíčka? Vedci poznajú dôvod, prečo je to tak.

V štúdii uverejnenej vo Frontiers in Psychology nechali vedci potkany vybrať si z troch rôznych potravín. Na výber mali štandardné jedlo, zmes tuku a uhľohydrátov alebo zemiakové lupienky. Hlodavce uprednostňovali zemiakové lupienky pred ostatnými dvoma možnosťami. Nejde teda len o obsah tuku a sacharidov.

Prečo sú zemiakové lupienky návykové?

Zemiakové lupienky sú najznámejšie pre dve veci: soľ a tuk. Štúdie ukázali, že konzumácia soli spúšťa uvoľňovanie dopamínu, chemického posla, ktorý riadi centrum potešenia mozgu. Akonáhle mozog dostane prvú odmenu, začne túžiť po ďalšej.

V rámci jedného austrálskeho výskumu mohlo 48 dospelých ľudí zjesť počas štyroch obedov jedla, koľko len chceli. Išlo o jedlá z cestovín, ktoré vyzerali v podstate rovnako, no jediným rozdielom bol obsah soli a tuku. Omáčka bola:

  • s nízkym obsahom tuku a nízkym obsahom soli
  • s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom soli
  • s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom soli
  • s vysokým obsahom tuku a vysokým obsahom soli.

Podľa výsledkov v The Journal of Nutrition bez ohľadu na to, koľko tuku bolo v jedle, dobrovoľníci zjedli o 11 percent viac kalórií a jedla, keď bola omáčka extra slaná. S omáčkou s vysokým obsahom tuku účastníci zjedli o 60 percent viac kalórií, ale nie nevyhnutne žiadne jedlo navyše z hľadiska hmotnosti. Samotný tuk má vysoký obsah kalórií, takže dobrovoľníci jedli viac kalórií s rovnakým množstvom jedla.

Ako spolupracujú tuk a soľ?

Za normálnych okolností tuk v jedle uspokojuje, takže sa ľudia nepotrebujú prejedať, najmä ak sú citliví na chuť tuku.

Ak má jedlo málo soli, je ľahké precvičovať si sebakontrolu a neprejedať sa, hovorí autor štúdie Russel Keast, PhD, profesor senzorickej vedy na Deakin univerzite.

Sebakontrola však opadne, ak do jedla pridáme soľ. Takže mastné čipsy, ktoré nemajú extra obsah soli, by neboli také návykové. Keď sa však prepojí tuk a soľ, mozog chce toľko sodíka, koľko len môže získať.

Zdroj: Info.sk, MB, thehealthy.com, tasteofhome.com, ncbi.nlm.nih.gov, jn.nutrition.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.