• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Najčastejší spúšťač tinitu? Toto tvrdí až tretina tých, ktorým nepríjemne píska v ušiach

  • 8:54 22.02.2023
  • Londýn
Najčastejší spúšťač tinitu? Toto tvrdí až tretina tých, ktorým nepríjemne píska v ušiach

Pri pískaní v ušiach je už neskoro myslieť na prevenciu. Toto označuje za najčastejší spúšťač až tretina pacientov s tinitom.

Britská prieskumná agentúra OnePoll podnikla prieskum, v rámci ktorého občanom poskytla aj niekoľko tipov, ako si chrániť zdravie sluchu. Lekári totiž odhadujú, že až tretina všetkých Britov sa počas života stretne s tinitom.

Britská Národná zdravotnícka služba (NHS) rozumie pod pojmom tinitus počutie zvukov, ktoré nemajú pôvod v okolitom svete, ale vnútri tela. Často sa označuje ako „zvonenie v ušiach“, hoci zvuk môže mať aj podobu, bzučania, hučania, vŕzgania, syčania či pískania.

Prieskum na vzorke 1000 respondentov vo veku nad 40 rokov, ktorí trpia poruchami sluchu, ukázal, že 82 percent z nich priznáva, že v mladom veku považovali bezchybný sluch za samozrejmosť. 48 percent z nich si želá, aby sa mohli vrátiť späť v čase a lepšie si chrániť uši.

Viac ako tretina opýtaných (35 percent) považuje za príčinu zhoršeného sluchu počúvanie hlasnej hudby. 22 percent tvrdí, že im uškodili časté návštevy koncertov a festivalov. 6 z 10 ľudí si dokonca pamätá na konkrétne prípady, keď im zvonilo v ušiach priamo po koncerte, čo je jeden z varovných znakov začínajúceho tinitu.

„Pred návštevou hlasných priestranstiev by ste vždy mali prijať potrebné opatrenia na ochranu sluchu,“ podotýka vedúci audiológ spoločnosti Specsavers Gordon Harrison v rozhovore pre magazín Daily Star.

„Počúvanie hlasných zvukov bez vhodnej ochrany môže viesť k dlhodobému poškodeniu sluchu – najmä v prípade mladších dospelých a detí, čo sú skupiny s najvyššou citlivosťou na zvuk,“ pripomína Harrison.

Odborník radí používať chrániče sluchu a štuple do uší a v hlasnom prostredí alebo pri počúvaní hlasnej hudby dodržiavať pravidelné prestávky. „Vyhnite sa státiu priamo pred reproduktormi a k noseniu slúchadiel pristupujte opatrne,“ pokračuje Harrison. Hudbu by sme cez slúchadlá podľa neho nikdy nemali počúvať hlasnejšie ako pri 60 percentnej hlasitosti.

Prieskum ďalej informuje, že 38 percent z tých, ktorí trpia poruchami sluchu, považuje vyšší vek za jeden z prispievajúcich faktorov, pričom 29 percent ľudí tvrdí, že k zhoršeniu sluchu u nich došlo následkom nahromadeného ušného mazu alebo infekcie. Ďalších 29 percent pripisuje oslabenie sluchu práci v hlučnom prostredí, ako je továreň, nočný klub alebo stavba.

Až 51 percent z pacientov z tinitom označuje svoj stav za závažný, z čoho 27 percent pociťuje problémy na dennej báze. 44 percent respondentov udáva ťažkosti so sústredením, 42 percent kvôli tomu nemôže spávať a 30 percentám sa nedá počúvať hudba.

Spávate so štupľami v ušiach? Toto by ste mali vedieť

Caroline Savageová, poverená vedením neziskovej organizácie Tinnitus UK, v rámci Týždňa tinitu pripomína, že hluk je najväčším rizikovým faktorom porúch sluchu, ktorému sa dá vyhnúť.

„Ak sa čo i len pár minút venujete niečomu hlučnému, použite chrániče sluchu,“ radí Savageová. „Vďaka nim môžete pokračovať v obľúbenej činnosti, či už ide o domáce práce, tanec, jazdu na motorke či hudbu.“

Savageová sa so svojou organizáciou snaží začleniť ochranu sluchu do bežnej rutiny ľudí, podobne ako zapínanie pásov v aute a nanášanie ochranného krému pri opaľovaní.

62 percent z opýtaných pacientov sa obáva, že tinitus v budúcnosti postihne zdravie ich detí, kvôli čomu im často pripomínajú dôležitosť ochrany sluchu. Vyše polovica (53 percent) deťom vysvetľuje, aké ťažkosti so sebou prináša tinitus, 47 percent im hovorí o limitoch hlasitosti pri počúvaní hudby a 31 percent rodičov deťom prikazuje, aby stíšili hlasitosť pri pozeraní televízie a počúvaní hudby. Každý piaty rodič však dodáva, že dieťa jeho varovania a príkazy nepočúva.

„Radi vidíme, že rodičia poučujú deti o ťažkostiach so sluchom a potenciálnych rizikách hlasných zvukov, ako je hudba na koncerte, hudba zo slúchadiel alebo hlučné pracovné prostredie,“ priznáva Harrison.

„Sluch je neuveriteľne dôležitý a prináša nám veľa radosti najmä pri počúvaní hudby – ale musíme k nemu pristupovať opatrne, aby sme ho chránili,“ dodáva Harrison.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk, nhsinform.scot
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.