• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Rezort zdravotníctva deklaruje snahu o stabilizáciu v sektore

  • 16:11 17.02.2023
  • Bratislava
Rezort zdravotníctva deklaruje snahu o stabilizáciu v sektore

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklaruje snahu o personálnu aj finančnú stabilizáciu sektora.

Pripomína, že mnohé ciele v súvislosti so správnym nastavením systému sa už realizovať podarilo. O ďalších plánovaných krokoch boli podľa neho informovaní aj lekárski odborári. Rezort to pre TASR uviedol v reakcii na výzvu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), aby vláda začala plniť záväzky, ku ktorým sa zaviazala memorandom.

O vykonaných aj plánovaných krokoch rezortu boli informovaní aj zástupcovia LOZ, ako aj ďalších odborných asociácií na rokovaní odvetvovej tripartity, ktoré sa uskutočnilo 7. februára, a to aj priamo z úst ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. Tvrdenia Lekárskeho odborového združenia o nečinnosti preto vnímame ako účelové,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva Petra Lániková.

Rezort pripomenul, že okrem reformy nemocníc predstavil aj ambulantnú reformu a pripravuje tiež reformu fungovania záchranných zdravotníckych služieb. „Schvaľovacím procesom prešla legislatívna úprava zdravotnej starostlivosti v detenčných ústavoch. Rezort presadil aj jasné pravidlá pre hospodárenia zdravotných poisťovní či veľkú liekovú reformu a ďalšie dôležité dlho odkladané riešenia,“ dodala Lániková.

Ďalšou z priorít rezortu je podľa jej slov aj Národná stratégia stabilizácie a riadenia ľudských zdrojov, na ktorej aktuálne pracuje a ktorá doteraz chýbala. Za ďalší prvok stabilizácie považuje ministerstvo aj historicky najvyššie navýšenie platov zdravotníkov.

Deklaruje, že robí všetko pre to, aby išlo do zdravotníctva čo najviac financií. „Spravodlivosť a stabilitu vo financovaní zdravotníctva určite prinesie aj vyššia úhrada za poistenca štátu. (...) Vďaka väčším finančným zdrojom, rozbehnutým reformám a nastaveným procesom očakávame výrazný posun v poskytovaní zdravotnej starostlivosti pre pacienta, ako aj pre personál,“ skonštatoval rezort.

Na rok 2023 sú podľa neho tiež naplánované legislatívne zmeny v oblasti vzdelávania zdravotníckych pracovníkov, týkať sa majú najmä rezidentského štúdia. „Zároveň idú výrazné investície z Plánu obnovy a odolnosti do modernizácie zdravotníckych zariadení, ktoré prinesú výrazné skvalitnenie pracovného prostredia. Výstavba nových nemocníc, či už v Martine alebo v lokalite Rázsochy, naďalej pokračuje a nič neohrozuje splnenie míľnikov určených Európskou komisiou,“ doplnilo ministerstvo. Dodalo, že mnohé pripravené kroky majú legislatívny charakter, a preto je potrebné dodržať zákonné podmienky legislatívneho procesu.

LOZ kritizuje vládny kabinet za neplnenie bodov memoranda, ktoré s vládou podpísali koncom minulého roka s cieľom zlepšiť zdravotníctvo. Pripomína, že naďalej trvá na všetkých ôsmich požiadavkách a vyzýva vládu, aby splnila, k čomu sa zaviazala.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.