• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Tragické správy z Česka: Zomrela legendárna speváčka, na konte má piatich Zlatých slávikov

  • 10:23 04.02.2023
  • Praha
Tragické správy z Česka: Zomrela legendárna speváčka, na konte má piatich Zlatých slávikov

Smrť speváčky na sociálnych sieťach oznámila jej dcéra.

Vo veku 83 rokov zomrela česká speváčka, držiteľka piatich Zlatých slávikov Naďa Urbánková. Prostredníctvom príspevku na Facebooku o tom informovala jej dcéra Jana Fabiánová.

"S nekonečnou bolesťou v srdci vám musím oznámiť tú najsmutnejšiu správu. Moja milovaná maminka, speváčka, herečka a päťnásobná Zlatá Slávica, pani Naďa Urbánková, zomrela včera večer 3. 2. 2023 vo veku 83 rokov na komplikácie spojené s rakovinou a nedávno prekonaným ochorením Covid-19," informovala Fabiánová.

Fabian sa v mene celej rodiny poďakovala fanúšikom za súcit. "Ďakujem Ti za všetko, maminka moja," rozlúčila sa.

Urbánková bola interpretka legendárnych hitov ako Drahý můj, Závidím alebo Vilém peče housky. Známa bola aj ako členka súboru divadla Semafor.

S nekonečnou bolestí v srdci s vámi musím sdílet tu nejsmutnější zprávu. Moje milovaná maminka, zpěvačka, herečka a...

Uverejnil používateľ Yanna Fabian Sobota 4. februára 2023

Naďa Urbánková sa narodila 30. júna 1939 v meste Nová Paka ako Naděžda Balabánová. Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Trutnove. V roku 1957 sa stala diplomovanou zdravotnou sestrou, avšak tomuto povolaniu sa venovala len dva roky. Jej srdce patrilo spevu a herectvu, približuje iDNES.cz.

Ako herečka debutovala v roku 1959 v pardubickom divadle a potom pôsobila v pražskej Laterne magike. V roku 1964 ju režisér Ján Roháč obsadil do hudobného filmu Kdyby tisíc klarinetů a stala sa jednou z najvýraznejších tvárí divadla Semafor.

Pravidelne sa objavovala po boku Jiřího Grossmanna a Miloslava Šimka v ich Návštevných dňoch; Grossmann pre ňu otextoval piesne Drahý můj či Závidím. Neodmysliteľnou súčasťou jej imidžu sa stali výrazné okuliare, približuje iDNES.cz.

Urbánková bola od roku 1969 členkou skupiny Country Beat Jiřího Brabce, o tri roky neskôr po prvý raz zvíťazila v ankete Zlatý slávik. Uspela ešte štyrikrát, v rokoch 1973, 1974, 1975 a 1976. S Country Beatom navštívila okrem iného aj Nashville v Tennessee, považovaný za kolísku country hudby. V ďalších rokoch spolupracovala s orchestrom Václava Hybša a pôsobila aj v Hudobnom divadle Karlín.

Hrala vo filmoch Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, Skřivánci na niti a Na samotě u lesa, ďalej v poviedkovej komédii Zločin v dívčí škole; samu seba stvárnila v hudobnom filme Romance za korunu z roku 1975, kde účinkoval vtedajší výkvet domovskej pop music, približuje iDNES.cz. Objavila sa aj v seriáloch Rapl, Doktoři z počátků, Až po uši či Píseň pro Rudolfa III.

Naďa Urbánková bola trikrát vydatá. Najprv za Josefa Havlíka, po druhý raz za Jana Nemejovského, s ktorým mala dcéru Janu Fabiánovú, takisto speváčku. Jej tretím manželom bol herec a režisér Karel Urbánek. Mala osemročný vzťah s hercom Josefom Abrhámom, s ktorým sa zoznámila v roku 1968 pri nakrúcaní televíznej inscenácie Bahno, sumarizuje uvedený spravodajský zdroj.

V osobnom živote sa jej vždy nie veľmi darilo podľa vlastných predstáv. Ani jedno manželstvo sa nedalo považovať za vydarené, zažila krach v podnikaní a neúspešný pokus o politický angažmán.

Útechu nachádzala Naďa Urbánková vždy v speve a hudbe. V roku 2007 nadviazala spoluprácu s folkovou kapelou Bokomara a na Českom rozhlase Region moderovala reláciu Písničky pro Vysočinu. Česká televízia jej ponúkla miesto porotkyne v zábavnej hudobnej relácii Souboj hitů.

Obľúbená speváčka nikdy nezabudla na svoje pôvodné povolanie, všíma si iDNES.cz. Stala sa patrónkou strednej zdravotníckej školy v Prahe. „Zamestnanie zdravotnej sestry vnímam ako poslanie. Z vlastnej skúsenosti viem, že vľúdne slovo sestry je často účinnejšie než antibiotiká a transfúzia,“ vyhlásila pri tejto príležitosti pred budúcimi sestričkami, dodáva iDNES.cz.

Zdroj: Info.sk, TASR, facebook.com/yannafabian11, idnes.cz, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

Orbán: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine

DNES - 19:05Zahraničné

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny.

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

Stoltenberg: Štáty NATO dajú Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany

DNES - 17:42Zahraničné

Členské štáty Severoatlantickej aliancie sa v piatok dohodli, že Ukrajine dodajú viac prostriedkov protivzdušnej obrany.

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

Muž z iránskeho konzulátu mal vraj pri sebe iba atrapy granátov

DNES - 17:12Zahraničné

Francúzska polícia nenašla žiadne výbušniny u zadržaného muža, ktorý sa v piatok na iránskom konzuláte v Paríži vyhrážal, že sa pomocou nich odpáli.

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

Ukrajina: Havarovaný bombardér Tu-22M3 predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih

DNES - 16:44Zahraničné

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

Paríž: Polícia zadržala podozrivého muža z iránskeho konzulátu

DNES - 15:24Zahraničné

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami.