• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Bojuje vaše dieťa so separačnou úzkosťou? Takto to odhalíte

  • 21:05 30.01.2023
  • Bratislava
Bojuje vaše dieťa so separačnou úzkosťou? Takto to odhalíte

Väčšina detí cíti smútok, keď rodičia odchádzajú do práce či kdekoľvek bez nich. Ako odlíšiť klasický smútok od separačnej úzkosti?

Separačná úzkosť sa obvykle neobjavuje z ničoho nič. Spúšťačom môže byť napríklad nová škola či privítanie mladšieho súrodenca. Separačná úzkosť je častá u detí do veku 3 rokov, no s úzkosťou z odlúčenia často bojujú práve staršie, už školopovinné deti.

Separačná úzkostná porucha postihuje až 4 % detí a môže sa rozvinúť do podoby, kedy deťom bráni robiť nielen dôležité školské aktivity, ale aj tie zábavné. Preto je dôležité ju zachytiť čo najskôr. Toto sú podľa psychológov hlavné príznaky, ako môžete separačnú úzkosť u dieťaťa odhaliť.

Výbušnosť alebo návaly hnevu

Maggie Canter, klinická psychologička z Katedry psychiatrie a neurobiológie na University of Alabama v Birminghame, tvrdí, že niektoré deti smútok z odlúčenia prejavujú záchvatmi hnevu. Mnohí rodičia kvôli takýmto výstupom opúšťajú miesta, na ktorých by radi zostali, aby dieťa upokojili. Psychologička však vysvetľuje, že to nie je dobrý spôsob, pretože tým dieťaťu hovoria, že za takýto výstup bude odmenené.

Bojí sa, že sa niečo zlé stane

Dieťa so separačnou úzkosťou sa často obáva toho, že sa stane niečo zlé, kým nie je so svojimi rodičmi či opatrovateľmi. Môže sa báť únosu, zranenia, dopravnej nehody rodičov. Takýto strach je bežný aj u iných detí, no práve tie s úzkosťou to majú v hlave neustále.

Nedokáže samo zaspať

Ak problém so zaspávaním a spaním v miestnosti bez rodičov pretrváva dlhšiu dobu, môže ísť tiež o separačnú úzkosť. Ani v tomto prípade sa netreba podvoliť a nechať dieťa spať s vami v jednej posteli, radí psychologička. Takýmto spôsobom sa strach z odlúčenia len prehlbuje.

Spanie osamote je navyše dôležitá časť vývoja dieťaťa, ktorú sa musí naučiť.

Bolesť brucha alebo hlavy

Duševné problémy, stres či úzkosť sa okamžite prejavujú aj na fyzickom zdraví. Nie je tomu inak ani pri úzkostnej poruche. Tú môžete identifikovať, ak má dieťa pred plánovaným odlúčením od vás často nevysvetliteľnú bolesť brucha, hlavy alebo vracia.

Ak ste spozorovali niektorý z príznakov u svojho dieťaťa, všímajte si, ako veľmi rušivé sú jednotlivé prejavy separačnej úzkosti. Ak výrazne ovplyvňujú každodenné aktivity, zrejme nastal čas vyhľadať pomoc.

Netreba však hneď panikáriť. Deti si počas vývoja prechádzajú rôznymi fázami, vrátane tej, počas ktorej sa nechcú odlúčiť od rodičov. Treba chvíľu počkať a ak sú aj po mesiaci príznaky rovnaké, prípadne sa zhoršili, tak je na mieste navštíviť psychológa.

Zdroj: Info.sk, MB, insider.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.