• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

ÚMS žiada poslancov stiahnuť niektoré návrhy noviel, obráti sa aj na prezidentku

  • 11:04 27.01.2023
  • Bratislava
ÚMS žiada poslancov stiahnuť niektoré návrhy noviel, obráti sa aj na prezidentku

Únia označila novely za nezmyselné, deštruktívne a osobné.

Únia miest Slovenska apeluje na poslancov Národnej rady (NR) SR, aby stiahli návrhy novely zákona o obecnom zriadení, zákona o majetku obcí a zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov i primátorov. O pomoc požiada aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú. TASR o tom informovala hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

"Žiadame predstaviteľov NR SR, aby tieto návrhy nezaradili do programu rokovania skôr, ako budú prerokované so zástupcami miest a obcí. Ak tak neurobia, budeme žiadať prezidentku SR, aby tieto poslanecké návrhy vrátila späť do parlamentu," vyhlásil prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček.

Je podľa jeho slov nemysliteľné zneužívať aktuálnu nestabilnú politickú a spoločenskú situáciu na "pretláčanie deštruktívnych poslaneckých návrhov", bez toho, aby sa vopred rokovalo s tými, ktorých sa to týka.

Predložené poslanecké návrhy sú podľa ÚMS nekompetentné, majú množstvo chýb, sú nevykonateľné a zaoberajú sa neexistujúcimi problémami. Zástupcovia samospráv majú obavy, že do parlamentných volieb sa budú množiť snahy o oslabovanie pozície územnej samosprávy ako celku, ale aj oslabovanie pozície priamo volených primátorov, ktorí nielen politicky, ale aj trestnoprávne zodpovedajú za svoje rozhodnutia.

"To povedie iba k rastu nezodpovednosti, čoho sme svedkami na centrálnej úrovni. ÚMS je pripravená rokovať o systémových opatreniach, ktoré povedú k zlepšeniu stavu, ale odmieta takýto arogantný prístup," vyhlásila únia. K jej postoju sa pripojila aj Asociácia prednostov územnej samosprávy.

ÚMS zastupuje aktuálne 61 členských miest, ktoré obhajujú záujmy vyše dvoch miliónov obyvateľov Slovenska.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) pre TASR reagovalo, že už absolvovalo niekoľko rokovaní s poslancami parlamentu a budúci týždeň očakáva rokovanie s predsedom NR SR Borisom Kollárom (Sme rodina). "Je zarážajúce, že skupina poslancov, ktorá schválila dlhý rad zákonov ubližujúcich samospráve, a ktorá mlčí pri potrebe pomoci samosprávam s astronomickými cenami energií, prichádza s takou legislatívou, ktorá nepomôže ani mestám ani obciam," povedal ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. ZMOS očakáva, že táto legislatíva ani nebude predmetom rokovania parlamentu a poslanci "svoju energiu" radšej sústredia na to, čo v čase ekonomickej nestability a v období existenčných problémov mestá a obce prioritne potrebujú.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

Raši: Riešenia kompenzácií výdavkov na 13. dôchodky predstavia ministri

DNES - 14:20Domáce

Riešenie kompenzácií výdavkov na schválené 13. dôchodky predstavia v najbližšom období minister financií Ladislav Kamenický a práce Erik Tomáš.

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.