• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Napite sa pre lepší spánok. Týchto 6 nápojov vám pomôže lepšie spať

  • 20:11 27.01.2023
  • Bratislava
Napite sa pre lepší spánok. Týchto 6 nápojov vám pomôže lepšie spať

Nie je vždy zrejmé, prečo sa vám ťažko zaspáva, ale okrem iného to môže súvisieť s chorobou, stresom alebo úzkosťou. Existuje však niekoľko nápojov, s ktorými pôjde zaspávanie oveľa jednoduchšie.

Teplé mlieko

„Mlieko obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorú telo premieňa na serotonín, neurotransmiter, ktorý hrá v spánku významnú úlohu," povedala pre portál Express výživová poradkyňa Jess Bloom.

Konzumácia mlieka pred spaním môže pomôcť podporiť spánok vďaka prítomnosti tryptofánu. Účinok mlieka na spánok sa môže líšiť od človeka k človeku. Pohár teplého mlieka pred spaním môže mnohým ľuďom pomôcť zaspať, pre iných to nemusí byť vhodné. Niektorých ľudí môže trápiť intolerancia laktózy alebo alergia na mlieko, čo môže spôsobiť tráviace problémy a sťažiť zaspávanie.

Harmančekový čaj

Harmančekový čaj má prirodzený upokojujúci účinok, ktorý môže pomôcť uvoľniť svaly a znížiť úzkosť, čo môže uľahčiť zaspávanie. Často sa používa ako prírodný liek na nespavosť a iné problémy so spánkom.

„Štúdie naznačujú, že harmančekový čaj môže pomôcť zlepšiť kvalitu a trvanie spánku. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí dva týždne pili harmančekový čaj, uviedli, že zaspávali rýchlejšie a mali lepšiu kvalitu spánku ako tí, ktorí čaj nepili,” informuje portál Express.

Večerná šálka harmančekového čaju môže pre váš spánok znamenať veľkú zmenu.

Čaj z medovky

Čaj z medovky lekárskej má osviežujúcu citrónovú vôňu a často sa používa ako prírodný liek na úzkosť a problémy so spánkom. Niektoré výskumy naznačujú, že medovka môže mať upokojujúci účinok na telo a myseľ, čo môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku.

Ak ste si kúpili medovkový čaj úplne prírodný bez pridaných prísad, ako je kofeín, potom môže byť skvelý na pitie pred spaním.

Čerešňová šťava

Čerešne sú známe nielen tým, že pripravujú skvelú plnku do koláčov, ale majú aj množstvo zdravotných výhod vrátane zlepšenia kvality spánku, informuje portál Healthline.

Predpokladá sa, že obsah tryptofánu v čerešniach je jedným z dôvodov, prečo tieto plody podporujú spánok. Tryptofán je aminokyselina, ktorá je prekurzorom hormónu melatonínu, ktorý pomáha regulovať, kedy zaspávate a prebúdzate sa.

7-dňová štúdia na 20 ľuďoch zistila, že každodenné pitie koncentrátu čerešňovej šťavy výrazne zvýšilo hladiny melatonínu v porovnaní s placebom. Podobná štúdia na 30 účastníkoch zistila, že konzumácia produktu na báze čerešní dvakrát denne zlepšila nočný odpočinok, znížila počet nočných prebudení a viedla k vyšším hladinám melatonínu v moči hneď ráno.

Ak sa rozhodnete piť čerešňový džús, zvoľte množstvá podobné tým, ktoré sa používajú v týchto štúdiách. Pitie 2 šálok (480 ml) denne nebolo spojené so žiadnymi vedľajšími účinkami.

Čaj z valeriány

Koreň valeriány sa používa ako liečivá bylina a je o nej známe, že podporuje spánok a zmierňuje nespavosť.

Valeriána obzvlášť pomáha zmierniť nespavosť a zlepšiť kvalitu spánku u žien v menopauze. Štúdia zistila, že 30 % žien po menopauze, ktoré užívali 530 mg kapsulu valeriány dvakrát denne počas 4 týždňov, zaznamenalo zlepšenie kvality spánku. Zatiaľ čo veľké množstvo výskumov naznačuje, že valeriána lekárska môže liečiť nespavosť, výskumníci dospeli k záveru, že je potrebných viac štúdií.

Valeriána lekárska sa však považuje za bezpečnú stratégiu na zvládanie nespavosti, ktorá nemení cirkadiánny rytmus – denný vzorec vášho tela, ktorý rozhoduje o tom, kedy je čas spať a prebúdzať sa.

Národný inštitút zdravia odporúča, aby sa tehotné a dojčiace ženy aj deti mladšie ako 3 roky vyhýbali valeriáne. Nikdy by sa nemal miešať s alkoholom alebo drogami, ako sú barbituráty a benzodiazepíny.

Zlaté mlieko

Špeciálne, tzv. zlaté mlieko využíva potenciál teplého mlieka na podporu spánku, ale môže sa pochváliť aj kurkumou. Kurkuma je bohatá na zlúčeninu kurkumín, ktorá môže zmierniť niektoré účinky nedostatku spánku, znížiť zápal a bezpečne liečiť príznaky úzkosti a depresie.

Na prípravu zlatého mlieka zmiešajte 1/2 šálky mlieka, 1 lyžičku kurkumy, 1 malý kúsok zázvoru a 1 lyžičku medu. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte 3-5 minút.

Každá zo zložiek zlatého mlieka sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú. Napriek tomu by jednotlivci užívajúci určité lieky, vrátane liekov na riedenie krvi a liekov na zníženie žalúdočnej kyseliny a na zvládnutie cukrovky, mali byť opatrní s kurkumou a zázvorom.

Zdroj: Info.sk, MB, express.co.uk, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.