• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

9 vecí, ktoré ste o Hitlerovi nevedeli: Rád sa fotil, utrácal či miloval filmy od Disneyho

  • 18:03 27.01.2023
  • Svet
9 vecí, ktoré ste o Hitlerovi nevedeli: Rád sa fotil, utrácal či miloval filmy od Disneyho

Tu je niekoľko zaujímavých faktov o diktátorovi, ktoré ste možno netušili.

Nacistický diktátor Adolf Hitler bol zodpovedný za smrť šiestich miliónov židovských ľudí počas holokaustu a potom ešte viac civilných úmrtí počas druhej svetovej vojny.

Napriek tomu, že je jedným z najlepšie zdokumentovaných mužov v histórii, stále je o ňom niekoľko vecí, ktoré ľudia nevedia. Alebo prinajmenšom existuje niekoľko vecí, ktoré sa zvyknú prehliadať.

Dvakrát ho odmietli prijať na umeleckú školu

Vieme, že Hitlerova neúspešná umelecká kariéra nakoniec viedla k jeho fašistickému životu, ale možno neviete, že sa na umeleckú školu v skutočnosti hlásil dvakrát. Druhýkrát ho tak tvrdo odmietli, že mu nedovolili sa zúčastniť ani prijímacích skúšok. Dodnes odborníci na umenie tvrdia, že Hitler bol podpriemerný umelec.

Hitler miloval ikonických nemeckých umelcov

Hitlerovu náklonnosť ku klasickým nemeckým umelcom bolo možné vidieť v jeho vlastnej tvorbe, a preto je ľahké nájsť paralely medzi Hitlerovými skicami a dielami maliara Hansa Thomu. Medzi jeho ďalších obľúbených umelcov patrili: Albrecht Dürer, Lucas Cranach starší a Johannes Vermeer.

Precvičoval svoju reč tak, že sa počas toho fotil

Hitler bol natoľko posadnutý svojím imidžom, že sa pri prejavoch nechal fotografovať fotografom Heinrichom Hoffmanom. Napriek tomu, že dostal pokyn, aby fotografie zničil, Hoffman tak neurobil a namiesto toho ich zaradil do svojich memoárov.

Vo veľkom utrácal peniaze

Hitler v skutočnosti míňal tisíce na autá, šampanské či oblečenie, pričom predstieral, že je „človek z ľudu“. Zaujímavé ale je, za čo nerád míňal peniaze – daň z príjmu.

Raz mu prikázali, aby si oholil fúzy

Hitler v skutočnosti pôvodne nosil dlhé vykrútené fúzy. Počas služby cez prvú svetovú vojnu však dostal príkaz si ich skrátiť, aby mal dostatočne utesnenú plynovú masku. Nakoniec však ani skrátené fúzy nepomohli a v roku 1918 sa pridusil plynom a dočasne prišiel o zrak.

Miloval Disneyho

Zatiaľ čo pre nás Disney symbolizuje detské filmy a rodinu, pre diktátora symbolizoval pokrok v technológii, pretože film Snehulienka a sedem trpaslíkov sa mohol pochváliť pôsobivou animáciou v čase jeho vydania v roku 1937. Hovorí sa, že Hitlerovi sa tiež veľmi páčil film King Kong, kvôli jeho špeciálnym efektom a často sledoval oba tieto filmy spolu s vojnovými.

Mal armádu psov, ktoré učil rozprávať

Podľa doktora Jana Bondesona zhromaždil Hitler najinteligentnejších psov, s ktorými komunikoval (klepaním labkami, štekaním a vrtením chvostom). Dokonca prinútil jedného štekať „Mein Fuhrer“. Títo psi mali údajne pomôcť vyhrať vojnu. Hitler bol totiž silne naviazaný na svoje psy Blondi a Bella.

Bol vegetarián a mal ochutnávača potravín

Hitler bol taký paranoidný, že zamestnal ochutnávačov jedál, ktorí si síce mohli pochutnať na tých najlepších jedál z nemeckej kuchyne, no po pokuse o atentát nechal svojich ochutnávačov jedla uväzniť. Uviedla to jedna z preživších Hitlerových ochutnávačiek Margot Wölková.

Jeho obľúbený herec bol Holanďan Johannes Heesters a zomrel v roku 2011

Vo veku 108 rokov zomrel Hitlerov obľúbený herec – Holanďan Johannes Heesters. Napriek tomu, že bol Heesters obľúbencom Hitlera a S.S., po druhej svetovej vojne to neovplyvnilo kariéru, pretože si úrady nemysleli, že bol zapojený do nacistickej propagandy. Niekoľko desaťročí však herec ostal pod drobnohľadom.

Zdroj: Info.sk, TA, history.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.