Pozor na túto zložku v chlebe. Ak ju nájdete na etikete, môže obsahovať nechutnú prísadu

Zložka, ktorá sa v niektorých krajinách používa na predĺženie trvanlivosti pečiva, má nechutný pôvod.
Múka, droždie a voda už dávno nie sú jediné prísady, aké sa považujú za základ prípravy chleba. Ak pečivo kupujete v obchode, je vysoko pravdepodobné, že na etikete so zložením nájdete aj množstvo soli a konzervantov, ktorých úlohou je čo najviac predĺžiť jeho trvanlivosť, a znížiť tak náklady na výrobu a ďalšie spracovanie.
Väčšina prísad, ktoré sú známe aj ako démonizované „éčka“, nemá v bežných prípadoch žiadne vedľajšie účinky na zdravie človeka, čo tiež platí pre látku skrývajúcu sa pod označením „e920“. Mnohých však prekvapí, ako sa táto aminokyselina získava.
„Ide o aminokyselinu používanú ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky,“ uvádza o e920 portál Zdravopédia. „Látka slúži ako kypriaci prášok do chlebových múk. Znižuje dobu spracovania cesta tým, že mení tiolové skupiny na disulfidové, ktoré tvoria pružnosť lepku a zvyšujú objem bochníka.“
Na nechutný pôvod e920, známej aj ako L-cysteín, na sociálnej sieti TikTok upozorňuje Renee Starkeyová, podľa ktorej sa táto látka získava aj z ľudských vlasov a chlpov.
„L-cysteín v pečive sa stále ťaží predovšetkým z ľudských vlasov, kačacích pier a štetín ošípaných,“ tvrdí autorka vo videu. „Používa sa na predĺženie trvanlivosti vo viacerých výrobkoch.“
Priamu zmienku o ľudských alebo zvieracích chlpoch by ste na etiketách chlebov hľadali márne. „Nemusíte zverejňovať prísadu, ktorá je súčasťou ďalšej prísady,“ vysvetľuje Starkeyová.
@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought breadL-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound - Renee Stakey
L-cysteín možno nájsť aj v ďalších výrobkoch
Zdravopédia ďalej informuje, že aminokyselina získavaná z chlpov a peria sa využíva aj pri spracovaní ďalších potravín. Možno ju nájsť napríklad v údeninách a ovocných šťavách, niekedy aj v cereáliách a dojčenskej strave.
„Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov,“ uvádza stránka.
Ako sme už spomínali, pri bežných dávkach L-cysteín človeka nijako neohrozuje, ale vo výnimočných prípadoch môže spôsobiť poruchy obličiek a zhoršiť výskyt áft. „Podľa výskumov na potkanoch, ktorým sa podával cysteín ako prevencia pred žiarením, bolo zistené, že vyvolal ich neplodnosť,“ dodáva Zdravopédia s tým, že používanie látky je povolené na Slovensku aj v celej Európskej Únii.

Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?
Jablčný ocot si mnohí ľudia trpiaci psoriázou nanášajú na telo a pokožku hlavy.

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život
Nadbytok kalórií počas vývoja môže zmeniť mozog dieťaťa a podnietiť prejedanie v dospelosti.

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie
Riasa pomáha aj ľuďom so syndrómom dráždivého čreva.

Nebezpečný emfyzém vám môže prederaviť pľúca. Ako ho rozoznať od menej závažných ochorení?
Sťažené dýchanie je len jeden z varovných príznakov emfyzému pľúc. Naučte sa odlišovať toto nebezpečné ochorenie od iných, menej závažných.

Matcha čaj má prekvapivý vplyv na psychiku
Obľúbený prášok má účinok aj na duševné zdravie.