• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Bola v minulosti na čele katolíckej cirkvi žena? Toto je pápežka Jana

  • 19:48 28.01.2023
  • Svet
Bola v minulosti na čele katolíckej cirkvi žena? Toto je pápežka Jana

Na čele cirkvi bol takmer vždy pápež-muž. Existuje však legenda o jednej žene, ktorej sa podarilo prepracovať na post pápeža katolíckej cirkvi.

Príbeh o pápežke bol prvýkrát zdieľaný v 13. storočí a rýchlo sa rozšíril po celej Európe. V tom čase tomuto príbehu väčšina ľudí verila a považoval sa za pravdivý ešte niekoľko stoviek rokov. Podľa legiend mala Jana sedieť na pápežskom stolci niekoľko rokov v období medzi rokmi 855 a 857.

Legenda o pápežke Jane

Vo všeobecnosti Janin príbeh rozpráva o neuveriteľne talentovanej a učenej žene, ktorá našla spôsob, ako sa starostlivo prezliecť za muža. Vďaka svojej šikovnosti a talentu rýchlo postúpila v cirkevnej hierarchii, až bola nakoniec zvolená za pápeža. Neskôr však vznikli pochybnosti o jej pohlaví. Jedného dňa počas procesie pápežka údajne porodila, čo ju napokon odhalilo.

Netrvalo dlho a po pôrode zomrela. Historici si stále nie sú istí príčinou úmrtia. Nie je jasné, či jej smrť bola prirodzená v súvislosti s komplikáciami pri pôrode alebo bola zavraždená.

Po jej smrti sa všetky cirkevné davy vyhýbali miestu, kde porodila. Špekuluje sa, že táto udalosť spôsobila, že Vatikán odstránil všetky jej stopy zo svojich oficiálnych záznamov a vytvoril nové zákony, ktoré zabránili akejkoľvek žene stať sa znovu pápežom.

Busta Jany spolu s ďalšími pápežmi bola vystavená v Katedrále v Siene, no po protestoch v roku 1600 ju museli odstrániť.

Jana v súčasnom svete

Historici v súčasnosti uvádzajú, že Jana neexistovala. Moderní učenci starostlivo študovali všetky príbehy o Jane a historickú časovú os, pričom potvrdili, že by bolo nemožné, aby vládla. Neexistujú žiadne dôkazy o žene pápežke, aj keď katolíci po stáročia verili v jej existenciu.

Ďalším kľúčovým dôkazom toho, že príbeh o Jane je fikciou, je fakt, že žiadny z nepriateľov cirkvi sa o Jane nezmieňuje. Vo svojich listoch a knihách spomínajú len Benedikta a Leva, nikdy nie Janu.

Veľa ľudí dodnes verí v existenciu pápežky Jany. V Ríme je vystavená aj socha o ktorej si mnohí myslia, že zobrazuje práve Janu.

Zdroj: Info.sk, TA, Dejepis Inak, Vatican City Tours
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

VČERA - 19:10Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

VČERA - 8:55Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

Futurológ: Blížime sa k singularite, toto sa stane už o 5 rokov

VČERA - 7:06Zaujímavosti

Podľa uznávaného futurológa Raya Kurzweila, z ktorého predpovedí sa vyplnilo takmer 86 percent, technológia v roku 2029 dosiahne nový míľnik, ktorý ovplyvní aj ľudstvo.

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

Čo robiť, ak pri pristávaní lietadla začujete desivé zvuky?

22:09 15.04.2024Zaujímavosti

Počas pristávania lietadla sa pasažieri na palube môžu stretnúť s celým radom nepríjemných zvukov, ktoré stupňujú strach z lietania. Často sa ich však vôbec netreba báť.