• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Holandsko má problém. Rastie počet občanov, ktorí popierajú a zľahčujú holokaust

  • 7:53 26.01.2023
  • Brusel/Amsterdam
Holandsko má problém. Rastie počet občanov, ktorí popierajú a zľahčujú holokaust

Výsledky prieskumu zverejnili pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. január.

Okolo 12 percent dospelých Holanďanov verí, že holokaust je mýtus, alebo že počet zabitých Židov v koncentračných táboroch bol značne zveličený. Ďalších deväť percent si nie je istých, či sa to naozaj stalo, upozornil spravodajca TASR na stredajšie informácie holandských médií.

Spravodajský server DutchNews.nl uviedol, že to vyplýva z prieskumu medzinárodnej organizácie Konferencia o židovských materiálnych nárokoch voči Nemecku (skrátene The Claims Conference). Organizácia podporuje ľudí, ktorí prežili holokaust.

Podľa predstaviteľov The Claims Conference ide o "šokujúce a znepokojujúce" zistenia, pretože toto číslo je vyššie medzi osobami do 40 rokov. V tejto vekovej kategórii až 23 percent opýtaných uviedlo, že holokaust je iba mýtus, alebo že počet obetí je prehnaný.

Viac ako polovica z 2000 respondentov podľa prieskumu neverí, že bolo zavraždených šesť miliónov Židov a 29 percent z nich tvrdí, že obetí bolo menej ako dva milióny.

Na otázku, či je prijateľné podporovať neonacistické názory, takmer 22 percent osôb do 40 rokov a 12 percent všetkých respondentov prieskumu uviedlo, že áno.

DutchNews.nl pripomenul, že vyše 70 percent holandskej židovskej populácie bolo počas druhej svetovej vojny deportovaných do koncentračných táborov. Napriek tomu 53 percent respondentov a 60 percent osôb do 40 rokov svoju krajinu nepovažuje za miesto, kde sa odohral holokaust. A 27 percent opýtaných nevedelo, že Anne Franková zomrela v koncentračnom tábore.

"Po každom ďalšom prieskume sme svedkami poklesu vedomostí a povedomia o holokauste. Rovnako znepokojujúci je aj trend popierania a prekrúcania holokaustu," uviedol predseda The Claims Conference Gideon Taylor v tlačovom vyhlásení. Podľa jeho slov sa treba viac zamerať na vzdelávanie o holokauste na školách na celom svete.

Holandský minister spravodlivosti Dilan Yesilgöz označil zistenia nového prieskumu za "šokujúce a mimoriadne závažné".

Podobný prieskum uskutočnil v roku 2018 holandský ľavicový denník Trouw a vtedy tretina z 1500 opýtaných tínedžerov priznala, že nevie čo holokaust znamená.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

Scholz varuje pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe

DNES - 12:33Zahraničné

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe, informuje agentúra DPA.

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

Na juhozápade Ruska sa zrútil strategický bombardér

DNES - 8:48Zahraničné

Ukrajina sa prihlásila k prvému zostreleniu ruského bombardéra.

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

CIA: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu s Ruskom už tento rok

DNES - 8:07Zahraničné

Ukrajina môže do konca tohto roka prehrať vojnu s Ruskom, ak jej Spojené štáty neposkytnú ďalšiu vojenskú pomoc, varoval vo štvrtok šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby Bill Burns.

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

DNES - 7:37Zahraničné

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump.

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

DNES - 6:32Zahraničné

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.