• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Naozaj je potrebný krém s SPF každý deň? Toto hovoria odborníci na pleť

  • 20:28 29.01.2023
  • Slovensko
Naozaj je potrebný krém s SPF každý deň? Toto hovoria odborníci na pleť

Je potrebné sa natierať opaľovacím krémom každý deň a môže to spôsobiť nedostatok vitamínu D? Tu sú odpovede.

Mali by ste nosiť opaľovací krém každý deň alebo je to prehnané? Denné nanášanie krému s SPF na miesta vystavené slnku je v skutočnosti nevyhnutné. Vysvetlíme prečo.

Slnečné UV lúče sú dostatočne silné, aby spôsobili poškodenie behom 15 minút vonku. Z dlhodobého hľadiska môže mať takéto nechránené vystavenie slnku za následok rakovinu kože. Toto riziko vám však nehrozí iba vonku. Staršia štúdia z roku 2010 naznačila, že rakovina kože sa u mužov častejšie vyskytovala na ľavej strane. Práve túto stranu majú muži často vystavenú slnku počas jazdy v aute.

Štúdia z roku 2016 ukázala, že čelné sklá blokovali približne 96 percent UVA lúčov. Niektoré bočné okná však dokážu blokovať len 44 percent lúčov. Odporúča sa preto denné nanášanie opaľovacieho krému na tvár, krk, hrudník, uši, ruky a paže, aby sa zabránilo dlhodobému poškodeniu slnkom.

Aký prípravok potrebujete?

  • minimálne SPF 30
  • široké spektrum, ktoré chráni pred UVA a UVB lúčmi
  • vodeodolný

Existujú dva hlavné typy opaľovacích krémov: chemický, ktorý filtruje UV svetlo, a fyzikálny (na báze minerálov), ktorý UV svetlo blokuje. Krémy na minerálnej báze vo všeobecnosti chránia vašu pokožku pred širším spektrom UV žiarenia. Z tohto dôvodu je ideálne nájsť opaľovací krém s minerálnymi prísadami.

Opaľovacie krémy na báze minerálov môžu byť obzvlášť užitočné pre ľudí so sklonom k akné alebo citlivou pokožkou. Je menej pravdepodobné, že spôsobia podráždenie a kožné alergie.

Oxid zinočnatý a oxid titaničitý sú dve bežné zložky minerálnych opaľovacích krémov. Odporúčame ľuďom s pokožkou náchylnou na akné, aby hľadali opaľovací krém s niacínamidom a vyhýbali sa olejom, ktoré môžu tento stav zhoršiť.

Výhody opaľovacieho krému

Ochrana pred rakovinou kože je najdôležitejším dôvodom na každodenné používanie opaľovacieho krému. Štúdia z roku 2020 naznačila, že opaľovací krém znižuje riziko melanómovej a nemelanómovej rakoviny kože. Štúdia však poukazuje aj na ďalšie výhody nanášania opaľovacieho krému:

  • oddialenie príznakov starnutia, ako sú vrásky
  • prevencia stmavnutia jaziev
  • prevencia pigmentových škvŕn
  • ochrana pred modrým svetlom

Môže opaľovací krém spôsobiť nedostatok vitamínu D?

Vystavenie slnku pomáha ľuďom získať vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre zdravie kostí. Výhody používania opaľovacieho krému prevažujú nad nevýhodami. Príliš veľa UV svetla môže spôsobiť poškodenie pokožky spálením kože a nakoniec spôsobiť stratu elasticity, čo vedie k predčasnému starnutiu.

Ak máte obavy z nedostatku vitamínu D, existujú možnosti, ako ho doplniť bez toho, aby ste ohrozili svoju pokožku. Ak sa porozprávate so svojím lekárom, môžete si vybrať z voľne predajných doplnkov vitamínu D. Môžete tiež zvýšiť svoj prirodzený príjem prostredníctvom potravín, ako je losos a vaječné žĺtky.

A čo make-up produkty s SPF?

Niektoré make-upy majú SPF, ale pravdepodobne to nie je dostatočná ochrana. V niektorých prípadoch by ste museli použiť šesť až sedemnásobok množstva produktu, aby ste získali dostatočnú ochranu. Ak vás v minulosti odrádzali vysoké ceny alebo nepekné biele zvyšky na pleti, existuje veľa cenovo dostupných produktov ktoré obsahujú minerály a SPF, ktoré vaša pokožka potrebuje, aby zostala zdravá.

Zdroj: Info.sk, TA, healthline, aad.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.