• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Obchodný reťazec upozorňuje na falošnú správu: Takýto tovar nepredávame

  • 15:30 23.01.2023
  • Bratislava
Obchodný reťazec upozorňuje na falošnú správu: Takýto tovar nepredávame

Na sociálnej sieti sa šírila falošná správa.

Prostredníctvom sociálnej siete Facebook sa rozšírila falošná správa, že obchodný reťazec Lidl vo svojich predajniach v Česku predával šupky zo zemiakov. Správa však nie je pravdivá a zneužila kampaň Lidlu zameranú proti plytvaniu potravín. Na hoax upozornila aj facebooková stránka slovenskej polície.

Fotografie zemiakových šupiek zverejnila na Facebooku Jana Hrušková, prezentujúca sa ako podpredsedníčka ostravskej okresnej organizácie Volný blok. Na snímkach bolo vidno balenie šupiek zo zemiakov, na ktorých bolo uvedené „Krajina pôvodu: Němcko“ s preklepom, kde namiesto Nemecko bolo uvedené „Němcko“. Príspevok získal viac ako tisíc zdieľaní, pričom ho šírili ďalší používatelia Facebooku v rôznych verejných i neverejných skupinách.

Foto: facebook.com/hoaxPZ

Lidl zákazníkom šupky nepredáva

Ku kauze so šupkami sa vyjadril samotný reťazec Lidl. Ako uviedol hovorca spoločnosti Lidl Tomáš Myler pre Deník.cz, zemiakové šupky českým zákazníkom nepredávajú. „Na základe nášho tipu ohľadom efektívneho zužitkovania šupiek od zemiakov sa bohužiaľ objavila nepravdivá informácia, ktorá koluje na sociálnych sieťach, že šupky od zemiakov ponúkame v našich predajniach. Toto tvrdenie sa rozhodne nezakladá na pravde a daný príspevok je podvrh, s ktorým nemá naša spoločnosť nič spoločné,“ uviedol Myler.

Na hoax upozorňuje aj portál Manipulátoři.cz. „Etiketa je v polovici prelepená – spodná polovica je evidentne od sviečok – najskôr čajových vzhľadom ku gramáži a počtu v balení uvedených vpravo vedľa čiarového kódu (10x20g) a času horenia 6 hodín. A podľa kódu ide o výrobok z Poľska a nie z Nemecka,“ uvádza portál zameraný na vyvracanie falošných správ.

Dezinformátori zneužili kampaň zameranú proti plytvaniu s potravinami

Lidl odštartoval na jeseň roku 2021 kampaň zvanú „S Lidlom šetríme jedlom“, v ktorej prezentoval debničky plné rôznych druhov kvalitného ovocia a zeleniny, ktoré by pre poškodený obal inak skončili v bioplynovej stanici. Debničky, obsahujúce dve kilá zeleniny a ovocia, obchody ponúkali za zníženú cenu a bol o ne obrovský záujem.

Po tomto úspechu Lidl prednedávnom spustil na svojich sociálnych sieťach pod rovnakým názvom aj kampaň zameranú na neplytvanie. Spoločnosť vraj podľa Mylera prezentuje tipy, ako zužitkovať zvyšky potravín, ako správne čítať údajne na obaloch alebo ako potraviny čo najlepšie skladovať. Medzi návodmi sa objavil aj tip na zužitkovanie šupiek od zemiakov. Podobná kampaň prebehla aj v rakúskom Lidli.

Kartoffelschalen sind Biomüll? NEIN! Kartoffelschalen sind eine super crispy Chips-Alternative! Probier’s doch aus. Wie...

Uverejnil používateľ Lidl Österreich Streda 2. novembra 2022

Fotografia, ktorá vytvára dojem, že v našich krajinách sa predáva odpad z Nemecka, je umelo vytvorený hoax. Podľa stránky Hoaxy a podvody - polícia SR je úlohou takýchto príspevkov dlhodobé pôsobenie na časť verejnosti. “Želaným efektom takéhoto pôsobenia je spochybňovanie Európskej únie a zahraničných partnerov. Ak sa podobné statusy objavujú ako na bežiacom páse, istá časť obyvateľstva je pod permanentným tlakom a napokon mu podľahne,” uvádza polícia.

Zdroj: Info.sk, TM, denik.cz, manipulatori.cz, prahain.cz, facebook.com/hoaxPZ
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

DNES - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

DNES - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.