• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Odhaľte, či vás niekto nesleduje cez webkameru. Pozor na tieto varovné signály

  • 15:31 18.01.2023
  • Londýn
Odhaľte, či vás niekto nesleduje cez webkameru. Pozor na tieto varovné signály

Takto spoznáte, že vás hackeri špehujú cez webkameru alebo kameru na mobile.

Expertka na kybernetickú bezpečnosť prezradila pre Daily Mail, ako zistíte, že hackeri používajú vašu webovú kameru alebo kameru smartfónu, aby vás špehovali.

Tove Marks z VPNOverview načrtla tri hlavné znaky, na ktoré by ste si mali dávať pozor:

  • Vydierač, ktorý vás kontaktuje.
  • Blikajúca webová kamera alebo svetlo fotoaparátu.
  • Batéria zariadenia sa vybíja rýchlejšie ako zvyčajne.

Marks vysvetlila, že hackerovi stačí implantovať malý kúsok škodlivého kódu, aby získal prístup ku kamerám, a používatelia sa nemusia nikdy dozvedieť, že sú napadnutí.

Marks tiež zdieľa tipy na zníženie rizika útoku, ako je používanie krytu fotoaparátu a neustála aktualizácia operačného systému.

„Ak existuje najmenšia medzera v zabezpečení vášho zariadenia, hacker môže preniknúť cez trhliny a rozšíriť túto medzeru, aby získal úplný prístup,“ zdieľala Marks vo vyhlásení. „S toľkými typmi malvéru v súčasnosti možno nikdy nebudete môcť zistiť, odkiaľ sa vírus alebo spyware vzal. Počítačová kriminalita sa neustále vyvíja a vy musíte držať krok so všetkým najnovším vývojom, aby ste zostali v bezpečí.“

Kontakt od vydierača

Prvým varovným signálom je, že vás kontaktuje hacker alebo vydierač, čo je podľa Marks najhorší možný scenár. Títo zlí herci tvrdia, že majú o vás citlivé obrázky a plánujú ich zverejniť online, ak nesplníte ich požiadavky. Marks povedal, že fotografie pravdepodobne urobil hacker pomocou vášho fotoaparátu a zločin sa považuje za sexuálne vydieranie.

Blikanie svetla na fotoaparáte

Ďalším varovným signálom je, ak uvidíte blikať svetlo na fotoaparáte. Väčšina webkamier má vľavo alebo vpravo malé svetlo, ktoré sa rozsvieti, keď sa kamera používa. Smartfóny signalizujú, že sa fotoaparát používa, zelenou bodkou na rozhraní.

Ak malé svetlo na webkamere bliká, mali by ste zbystriť pozornosť, lebo vás zrejme niekto špehuje. V prípade smartfónov môže značiť napadnutie fotoaparátu, ak na obrazovke uvidíte ikonu, hoci fotoaparát práve nepoužívate.

Samozrejme, nemusí to byť hacker, ale aplikácia bežiaca na pozadí, ktorá to spôsobuje. Ak si chcete byť istý, tak v prípade potreby vypnite všetky aplikácie, povedala Marks.

„Ak kontrolka stále svieti, aj keď nepoužívate webovú kameru, je najlepšie vykonať skenovanie škodlivého softvéru, aby ste sa uistili, že vaša kamera nebola napadnutá.“

Treba si podľa nej tiež uvedomiť, že aj keď je svetlo zhasnuté, môžete mať dočinenia s napadnutou webovou kamerou. „Hacker webkamery môže byť schopný vypnúť svetlo alebo ste ho mohli vypnúť sami v nastaveniach."

Batéria sa vybíja rýchlejšie

Posledným detailom, na ktorý treba dávať pozor, je rýchlosť vybíjania batérie. Ak sa batéria na zariadeni vybíja rýchlejšie ako zvyčajne, je to spôsobené tým, že fotoaparát spotrebúva energiu, pretože je neustále zapnutý. Marks povedala:

„Ak používate laptop alebo smartfón odpojený od nabíjačky a niekto vám hackol webovú kameru, môžete si všimnúť prudký nárast spotreby batérie.”

Batéria, ktorá sa vybíja rýchlejšie ako zvyčajne, môže byť znakom napadnutej webovej kamery. Dobrým spôsobom, ako skontrolovať, využívanie energie batérie, je otvoriť Správcu úloh. Úplne vpravo uvidíte dva stĺpce, ktoré zobrazujú spotrebu energie a spotrebu energie vašich programov v priebehu času.

Zdroj: Info.sk, MB, dailymail.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.