• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Signál Wow! nemá ani po 45 rokoch vysvetlenie: Najnovší výskum po ňom neobjavil ani stopu

  • 20:32 01.01.2023
  • Bratislava
Signál Wow! nemá ani po 45 rokoch vysvetlenie: Najnovší výskum po ňom neobjavil ani stopu

SETI, alebo Search for Extraterrestrial Intelligence je názov pre projekt, ktorý sa zaoberá hľadaním stôp inteligentného života vo vesmíre. Do tohto projektu bol zapojený aj známy teleskop „Veľké ucho“, ktorému sa podarilo zachytiť signál, ktorý je dodnes najlepším kandidátom na signál od inteligentnej civilizácie.

15. augusta 1977 teleskop Veľké ucho zachytil signál, ktorý dnes poznáme jedine pod názvom Wow! Zachytil ho astronóm Jerry R. Ehman, ktorého výsledky šokovali natoľko, že zakrúžkoval dáta, ukazujúce intenzitu signálu a vedľa toho napísal len „Wow!“. Signál trval 72 sekúnd a prišiel zo súhvezdia strelec. Následne signál zmizol a napriek obrovskej snahe sa ho nepodarilo opätovne zachytiť.

Mnohí začali špekulovať o jeho pôvode, no žiadna z teórií nedokázala úplne vysvetliť pôvod signálu. Aj napriek tomu že mu chýbala modulácia, ktorá sa bežne využíva na prenášanie informácie cez rádiové vlny, signál ostáva najsilnejším kandidátom vysielania mimozemskej civilizácie. Našli sa však aj vedci, ktorí nechceli hneď skočiť na teóriu mimozemšťanov.

Jednou z teórií bolo aj to, že signál pochádza zo Zeme a bol odrazený od kusu vesmírneho odpadu. Zástancom tohto skeptickejšieho prístupu bol aj Ehman.

„Signál sme mali objaviť znova, pátrali sme po ňom pravdepodobne 50 krát,“ tvrdil Ehman.

Vedci však dokázali, že na odrazenie signálu zo Zeme by sa vyžadovali naozaj nerealistické podmienky. Ehman preto od svojho názoru postupne ustúpil. Presný pôvod signálu sa však dodnes nepodarilo vysvetliť. Záhadou je, že astronómovia neobjavili nič ani vtedy keď sa na región pozreli oveľa citlivejším teleskopom Very Large Array. Pokusy zachytiť zvláštny signál sa odohrali v roku 1995, 1996 a 1999. Odvtedy sa objavilo ešte niekoľko menších pokusov, no nikdy sa nepodarilo zachytiť nič, čo by sa signálu Wow! podobalo.

Skupina vedcov sa však nedávno rozhodla preskúmať časť oblohy, z ktorej signál s najväčšou pravdepodobnosťou vyšiel. Pomocou databázy projektu Gaia, ktorý mapuje hviezdy v Mliečnej dráhe, vedci hľadali vhodné sústavy, ktoré sa nachádzajú na dráhe signálu Wow! Pátranie ich doviedlo k jednej sľubnej hviezdnej sústave.

Následne sa vedci sústavu preskúmali dvoma teleskopmi, Green Bank Telescope a Allen Telescope Array. Oba teleskopy sledovali sústavu v rovnaký deň. Autori novej štúdie nenašli žiadny signál, ktorý by prezradil, ako Wow! Vznikol. Počas svojej práce si však všimli, že ich prístup by mohli použiť pri vysvetľovaní ďalších záhadných signálov.

Podobné signály

Od zachytenia signálu Wow! Projekt SETI zaznamenal množstvo ďalších zvláštnych signálov, no žiadny sa nepodobal signálu Wow!. Iniciatíva Breakthrough Listen je súčasťou projektu SETI a tá v máji 2019 zachytila signál, ktorý pochádzal od našej najbližšej susednej hviezdy, Proxima Centauri. Signál sa označuje ako BLC1 a zachytil ho rádiový teleskop Parkes.

Hoci sa signál považoval za rádiové vysielanie, v januári 2021 sa objavila štúdia, ktorá tvrdila, že červené trpaslíky nie sú vhodné hviezdy pre život. O mesiac na to bola publikovaná ďalšia štúdia, podľa ktorej je šanca na vývoj inteligentnej civilizácie hneď vedľa nás neuveriteľne nízka. Obe tieto štúdie naznačujú, že signál BLC1 pravdepodobne nevytvorila inteligentná mimozemská civilizácia.

Zdroj: Info,sk, Richard Zliechovský, phys.org, wikipedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.