• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Záhada faraóna Tutanchamona je odhalená

  • 12:45 04.11.2013
  • LONDÝN
Záhada faraóna Tutanchamona je odhalená

Osud mladého vládcu starovekého Egypta bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l., keď ako 19-ročný zomrel.

Na archívnej snímke z 4. januára 2007 tvár múmie Tutanchamona v Údolí kráľov v Luxore.

Trvalo to tisíce rokov, ale kombinácia súdneho lekárstva na úrovni 21. storočia a trocha šťastia napokon pomohli odhaliť tajomstvo Tutanchamona - najznámejšieho staroegyptského faraóna, napísal v nedeľu britský denník Independent.

Osud mladého vládcu starovekého Egypta bol zahalený závojom tajomstva už od roku 1323 pred n.l., keď ako 19-ročný zomrel. Záhada okolo mladého vládcu Novej ríše sa ešte prehĺbila, keď v Káhire zomrel lord Carnarvon - krátko po tom, čo spolu s Howardom Carterom objavili v roku 1922 faraónovu hrobku.

Britskí odborníci sa teraz domnievajú, že záhadu kráľovej smrti vyriešili. Sú presvedčení, že zranenia na faraónovej múmii zodpovedajú zraneniam, ktoré mladý vládca utrpel pri nehode na vojnovom voze. Podľa vedcov došlo aj k pochybeniu pri balzamovaní vládcovho tela.

Riaditeľa Spoločnosti pre výskum Egypta Chrisa Nauntona zarazilo, keď v záznamoch Howarda Cartera našiel zmienku o tom, že telo bolo spálené. Indíciu mu poskytol Robert Connolly, antropológ z Univerzity v Liverpoole, člen tímu, ktorý v roku 1968 vyhotovil röntgenové snímky faraónových telesných pozostatkov. "Medzi kosťami v jeho pracovni sme nedávno odhalili vzorku mäkkých tkanív z Tutanchamonovej múmie - jedinú, ktorá sa dochovala mimo Egypta," uviedol Naunton.

V spolupráci s forenzným archeológom Matthewom Pontingom doktor Connolly pomocou elektrónového mikroskopu zistil, že vzorka je spálená. Následné chemické rozbory potvrdili, že k spáleniu Tutanchamonovho tela došlo v čase, keď bolo zatvorené v rakve. 

Bádatelia odhalili, že zmes balzamovacích olejov v kombinácii s kyslíkom a plátnom spôsobili chemickú reakciu, v dôsledku ktorej sa kráľovo telo pri teplote viac ako 200 stupňov Celzia "uvarilo". 

"Poznatok, že telo je zuhoľnatené a k spontánnemu samovznieteniu tela krátko po pohrebe viedla práve zbabraná práca staroegyptských balzamovačov, bol úplne neočakávaný - je to tak trošku ako zjavenie," povedal Chris Naunton. 

V spolupráci s vedcami Inštitútu súdneho lekárstva v britskom Cranfielde vykonali bádatelia "virtuálnu pitvu" kráľovho tela. Ich vyšetrovanie vysvetlilo, prečo múmii Tutanchamona ako jedinej chýbalo srdce: bolo totiž zničené na nepoznanie, píše Independent.

Na základe faraónových zranení vedci zostavili scenár - pomocou údajov získaných pri vyšetrovaní dopravných nehôd vytvorili počítačové simulácie nehôd vojnových vozov. Ich výsledky naznačujú, že Tutanchamona zrazil voz, keď kľačal, pričom faraónovi rozdrvil hrudný kôš a panvu, čo viedlo k rozmliaždeniu srdca.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.