• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Magazín Time vyhlásil osobnosť roka 2022

  • 19:49 07.12.2022
  • Kyjev
Magazín Time vyhlásil osobnosť roka 2022

Osobnosť roka otriasla geopolitickým poveternostným systémom a spustila vlnu akcií, ktorá zachvátila celú zemeguľu.

Americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2022 ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a spoločne s ním aj "ducha Ukrajiny". Hrdinkami roka sa stali Iránky, ktoré sa zapojili do protivládnych protestov vo svojej vlasti. TASR o tom informuje na základe správ stanice Sky News a časopisu Time.

Time každoročne oceňuje osobu, ktorá mala najväčší dosah na celosvetové dianie v ostatných 12 mesiacoch a „najviac ovplyvnila spravodajstvo alebo naše životy, či už v dobrom alebo zlom“. Tohoročnú voľbu časopis označil za „najjednoznačnejšiu“ v histórii.

Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svet spôsobom, aký sme nevideli desiatky rokov. Jeho rozhodnutie neutiecť z Kyjeva v týždňoch po tom, ako 24. februára začali padať ruské bomby, ale zostať a zhromažďovať podporu, bolo osudné,“ uvádza Time.

Ukrajinský prezident ukázal už vo svojom prvom príspevku na Instagrame po spustení ruskej invázie, že „jeho kabinet aj občianska spoločnosť zostávajú nedotknuté a na svojom mieste“. Vďaka ďalším každodenným video prejavom adresovaným rôznym inštitúciám či parlamentom sa prihováral celému svetu. „Jeho informačná ofenzíva otriasla geopolitickým poveternostným systémom a spustila vlnu akcií, ktorá zachvátila celú zemeguľu,“ dodal Time.

Tzv. duch Ukrajiny podľa časopisu stelesňuje množstvo ľudí pomáhajúcich či už priamo na Ukrajine alebo mimo nej. Mnohí z nich pomáhali v zákulisí, ako napríklad jeden z najznámejších ukrajinských šéfkuchárov Jevhen Klopotenko, ktorý v prvých týždňoch invázie varil zadarmo pre presídlencov v Ľvove. Časopis menoval aj podobne filantropického šéfkuchára Josého Andrésa či viacero lekárov či zdravotníkov.

Sky News približuje, že v súvislosti s titulom „osobnosť roka“ zvažoval Time aj čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, americkú kongresmanku Liz Cheneyovú či americkú filantropku MacKenzie Scottovú.

Titul osobnosť roka udeľuje časopis Time každoročne od roka 1927. Vôbec prvým oceneným bol legendárny Charles Lindbergh, ktorý ako prvý preletel ponad Atlantický oceán.

Vlani získal tento titul multimiliardár Elon Musk. Medzi ocenenými boli aj americký prezident Joe Biden a jeho viceprezidentka Kamala Harrisová, nemecká kancelárka Angela Merkelová, švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová, ale aj americký prezident Donald Trump či ruský prezident Vladimir Putin.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

DNES - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

Rusko tvrdí, že páchatelia útoku na koncertnú halu dostali financie z Ukrajiny

DNES - 16:49Zahraničné

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny.

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.