• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Tieto príznaky rakoviny si môžete všimnúť pri kráčaní

  • 6:57 08.12.2022
  • Bratislava
Tieto príznaky rakoviny si môžete všimnúť pri kráčaní

Rakovina sa najčastejšie prejavuje vo forme hrčiek, opuchov a podozrivých znamienok. Niekedy však treba sledovať aj menej zreteľné náznaky.

Sarkóm, alebo rakovina kostí a mäkkých tkanív, je pomerne zriedkavé ochorenie, ktoré postihuje predovšetkým ramená a nohy, ale môže sa vyskytnúť aj v trupe, vo vnútorných orgánoch, v hlave, krku a zadnej časti brušnej dutiny.

Existuje niekoľko druhov rakoviny kostí, pričom k tým najčastejším patrí chondrosarkóm, postihujúci najmä dospelých, a osteosarkóm, ktorý sa týka hlavne detí.

Tak, ako pri iných druhoch rakoviny, aj pri sarkóme môžu pacienti spočiatku pozorovať vznik nových hrčiek, ktoré sú dobre citeľné pod pokožkou a nie sú bolestivé. Okrem toho je častá aj bolesť kostí, brucha alebo nevysvetliteľné zlomeniny.

V prípade, že sa vo vašom tele rozvinul sarkóm, ťažkosti vás môžu postihnúť aj pri kráčaní, ktoré je náhle bolestivé a namáhavé. Tento príznak sa často mylne pripisuje artritíde u dospelých a bolesti súvisiacej s rastom a vývojom u detí. Takisto je možné si ho pomýliť s bolesťou súvisiacou s poranením pri športovaní alebo natiahnutým svalom.

Ak sa sarkóm nachádza v nohách, najčastejšie postihuje najsilnejšie a najdlhšie kosti. Na rozdiel od iných druhov bolestí, ktoré postihujú kosti a mäkké tkanivá, bolesť pri sarkóme často neustupuje ani po podaní analgetík, zhoršuje sa v noci a môže byť náhla a nárazová.

Ťažkosti s chodením môžu vzniknúť aj vtedy, keď nádor zasiahne čelový lalok mozgu, ktorý reguluje pohyby. K ťažkostiam s udržiavaním rovnováhy a kráčaním dochádza aj pri tlaku mozgového nádoru na mozgový kmeň. Nebezpečná je aj rakovina zasahujúca šuškovitého telieska. To vytvára hormón melatonín, ktorý sa takisto stará aj o vyrovnávanie tela pri chôdzi.

7 ďalších príznakov rakoviny kostí

  • opuch (v blízkosti postihnutej kosti)
  • začervenanie (v blízkosti postihnutej kosti)
  • krívanie pri chôdzi
  • zvýšená krehkosť kostí a ich lámanie
  • zvýšená telesná teplota
  • nevysvetliteľný úbytok telesnej hmotnosti
  • potenie, najmä v noci

V prípade, že vás trápi pretrvávajúca a zhoršujúca sa bolesť kostí, alebo máte podozrenie na niektorý z ďalších príznakov sarkómu, návštevu lekára by ste nemali odkladať. Je tiež možné, že sa stretnete aj s príznakmi iných druhov rakoviny, keďže rakovina kostí sa často objavuje až ako sekundárna po metastázovaní nádoru iného orgánu.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, lekar.sk, mayoclinic.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.