• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Postrelenie rómskeho tínedžera vyvolalo nepokoje

  • 9:05 06.12.2022
  • Solún
Postrelenie rómskeho tínedžera vyvolalo nepokoje

V druhom najväčšom gréckom meste Solún vypukli v pondelok večer potýčky medzi políciou a demonštrantmi, ktoré vyvolalo postrelenie rómskeho tínedžera.

Ako napísala agentúra AP, na pochode, ktorý v pondelok večer v centre Solúna zorganizovali ľavicové a anarchistické skupiny, sa zúčastnilo približne 1500 ľudí. Niektorí rozbíjali výklady obchodov a hádzali zápalné fľaše smerom k príslušníkom polície, ktorí na rozohnanie davu použili slzotvorný plyn a omračujúce granáty.

AP dodala, že polícia po skončení pochodu zadržala šesť ľudí.

K incidentu s rómskym tínedžerom došlo v pondelok v skorých ranných hodinách. Polícia zasiahla po tom, ako dostala hlásenie, že 16-ročný mladík odišiel s nákladným autom z benzínovej pumpy neďaleko prístavného mesta Solún bez zaplatenia.

Štátna televízia ERT s odvolaním sa na políciu spresnila, že v snahe vyhnúť sa zatknutiu sa mladík pokúsil vraziť do policajtov, ktorí ho prenasledovali na motorkách. Policajti naňho strieľali, aby sa pokúsili zabrániť mu v ohrození ostatných účastníkov premávky.

Mladý vodič však počas streľby stratil kontrolu nad vozidlom, narazil do steny a „s vážnymi zraneniami bol prevezený do nemocnice“, dodala polícia.

Policajta, ktorý vystrelil, zadržali a v utorok sa postaví pred prokurátora.

Ešte pred večerným protestom asi stovka Rómov postavila barikády a zablokovala hlavnú cestu pred nemocnicou, kde sa chlapec liečil.

Agentúra AP spresnila, že niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo aj na pokojnom protestnom pochode v centre Atén.

Ich akcia súvisela s incidentom v Solúne, ale aj s predchádzajúcim incidentom, pri ktorom bol počas policajnej naháňačky postrelený iný Róm.

Príslušníci rómskej komunity v Grécku a aktivisti za ľudské práva často obviňujú grécke orgány z diskriminácie Rómov. AP dodala, že v posledných rokoch bolo smrteľne postrelených alebo zranených niekoľko Rómov, ktorí sa dostali do konfrontácie s políciou, keď sa údajne snažili vyhnúť zatknutiu za porušenie zákona.

Hovorca gréckej vlády Jannis Oikonomu v reakcii na udalosti v Pireu uviedol, že „hodnota ľudského života sa nikdy nedá merať peniazmi“.

Hovorca hlavnej gréckej opozičnej ľavicovej strany Syriza obvinil stredopravú vládu, že nedokáže udržať pod kontrolou neprimerané použitie sily políciou.

Napätie v uliciach Pirea zavládlo deň pred avizovanými zhromaždeniami mladých ľudí, ktorí sa zídu vo viacerých gréckych mestách pri príležitosti výročia smrti tínedžera Alexandrosa Grigoropulosa, ktorého v roku 2008 tiež smrteľne postrelil policajt. Jeho smrť vyvolala v Grécku týždne protestov sprevádzaných aj násilím.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

Muž, ktorý sa zapálil pred súdom v New Yorku, je v kritickom stave

VČERA - 21:44Zahraničné

Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

VČERA - 20:51Zahraničné

Pred budovou súdu na Manhattane, kde prebieha proces s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom, sa v piatok zapálil muž.

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny

VČERA - 20:46Zahraničné

Nadnárodná energetická spoločnosť Vattenfall plánuje umiestniť infračervené kamery na jednu z veterných turbín v Severnom mori,.