• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

IDH: Schválené ceny energií pre domácnosti sú plytvaním verejnými prostriedkami

  • 14:13 02.12.2022
  • Bratislava
IDH: Schválené ceny energií pre domácnosti sú plytvaním verejnými prostriedkami

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) kritiku odmietol.

Vládou schválené konečné ceny plynu a elektriny pre domácnosti sú plytvaním verejnými prostriedkami, ktoré je dôležité využívať hospodárne a zodpovedne. Tvrdí to Inštitút pre dopravu a hospodárstvo (IDH), podľa ktorého ide o veľmi populistické rozhodnutie s výrazným vplyvom na výdavkovú stranu štátneho rozpočtu.

Aj v tomto kontexte treba pripomínať, že za posledných 12 rokov sa Slovensko prepadlo v ekonomickej úrovni na temer posledné miesto z krajín EÚ a z 93 % hladiny ekonomickej sily voči ČR v roku 2010 sa dostala na 70 % úroveň v súčasnosti. Teda výrazne zaostávame a súčasne bezbreho plytváme zdrojmi, či už na platy lekárov alebo na dorovnanie cien elektriny a plynu pre domácnosti,“ tvrdí predseda správnej rady IDH Miroslav Rimár. Pripomenul, že tieto neplánované výdavky bude treba zaplatiť, a v konečnom dôsledku ich zaplatíme všetci a nielen teraz, ale aj v budúcnosti.

Otázna je podľa Rimára najmä výška štátnej pomoci pre domácnosti, ktorá by vrátane vplyvu memoranda so Slovenskými elektrárňami mala dosiahnuť šesť miliárd eur. Nejde o jednorazové výdavky, lebo cena elektriny a plynu sa bude podľa šéfa inštitútu stále zvyšovať. Nie je preto jasné, koľko prostriedkov bude vynakladať vláda v ďalšom roku, kto zaplatí celkový schodok v štátnom rozpočte a koľko peňazí bude potrebovať štát na obsluhu dlhu, ktorý sa bude zvyšovať.

Problémom je podľa IDH aj neadresnosť podpory. Pomoc by nemala byť paušálna, lebo ľudia s vyššími príjmami majú oveľa viac možností na šetrenie a zmenu štruktúry svojich výdavkov, ako ľudia s nízkymi príjmami.

Súčasne platí, že avizované zvyšovanie cien energií prinieslo zmenu v myslení ľudí. Tí začali šetriť, vo vyššom meradle nakupovať OZE a celkovo vnímať vplyv cien energií na bežný život. Len čo ľudia stratia motiváciu na šetrenie, tak prestanú, lebo nie je dôvod. „Toto je najhoršia časť správy o cenách energií. Spotreba domácností sa nezníži a ani nezmení ich správanie,“ dodal Rimár.

Krajniak v piatok na tlačovej konferencii výšku podpory obhajoval. „Máme dve možnosti, buď nás jedni kritizujú, že pomáhane málo, alebo nás druhí kritizujú, že pomáhame veľa,“ povedal Krajniak. Dodal, že keď si má vybrať medzi týmito možnosťami, rád prijme kritiku, za to, že vláda pomáha veľa. „Rád sa pozriem týmto analytikom, ktorí hovoria, mali by sme ľuďom pomáhať menej, do očí a vydiskutujem si to s nimi,“ dodal minister.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, v priemere sú obsadené na 84 %

DNES - 13:11Ekonomické

Takmer plné sú kapacity vo väčšine expresných spojení z Bratislavy do Košíc.

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mesačná mzda

DNES - 12:21Ekonomické

Dodatok ku kolektívnej zmluve podpísali obe strany po piatich kolách vyjednávania.

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

Si Ťin-pching: Žiadna sila nemôže zastaviť technologický pokrok Číny

VČERA - 20:40Ekonomické

Technologický pokrok Číny nemožno zastaviť. Povedal to čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, s ktorým sa stretol v Pekingu na rokovaniach.