• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Brexit zvýšil Britom účty za potraviny o 6 %, najviac trpia nízkopríjmové domácnosti

  • 15:45 01.12.2022
  • Londýn
Brexit zvýšil Britom účty za potraviny o 6 %, najviac trpia nízkopríjmové domácnosti

Brexit zvýšil priemerné účty Britov za potraviny o 6 % za dva roky do konca decembra 2021. Ukázala to nová štúdia, ktorá načrtáva ekonomický vplyv necolných prekážok na spotrebiteľské ceny v Spojenom kráľovstve. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Presnejšie, priemerný účet za potraviny vzrástol o 210 libier (242,81 eura) do konca roka 2021, dva roky po formálnom odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ), odhalila štúdia Centra pre ekonomickú produkciu (CEP) na London School of Economics.

Nízkopríjmové domácnosti to zasiahlo najviac, pričom nárast cien spôsobený brexitom zvýšil ich celkové životné náklady o 1,1 %, zatiaľ čo v prípade bohatších domácností to bolo o 0,7 %.

Štúdia zistila, že spotrebitelia v Spojenom kráľovstve celkovo zaplatili v priebehu dvoch rokov dodatočné náklady na nákup potravín vo výške 5,8 miliardy GBP.

Británia opustila Európsku úniu (EÚ) v januári 2020 a v januári 2021 vystúpila z jednotného trhu a colnej únie.

Zatiaľ čo obchod medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ zostáva podľa dohody o brexite bez ciel, pribudli rozsiahle colné kontroly, požiadavky na pravidlá pôvodu a sanitárne opatrenia pre obchod so zvieratami a rastlinami, čím sa zvýšili náklady na dovoz z Európy.

Vystúpením z EÚ Spojené kráľovstvo vymenilo hlboký obchodný vzťah s niekoľkými prekážkami v obchode za taký, v ktorom sa vyžaduje široká škála kontrol, formulárov a krokov pred tým, ako tovar prekročí hranicu,“ skonštatoval Richard Davies, profesor na Bristolskej univerzite a spoluautor štúdie.

Firmy, ktoré čelia vyšším nákladom, väčšinu z nich preniesli na spotrebiteľov. Brexit tak za 24 mesiacov do konca roku 2021 zvýšil ceny potravín celkovo o približne 6 %, dodal Davies.

Štúdia pritom sleduje obdobie pred nárastom inflácie v tomto roku po ruskej invázii na Ukrajinu koncom februára. Po vypuknutí vojny a v dôsledku pokračujúcich problémov v dodávateľskom reťazci sa inflácia v Spojenom kráľovstve začala zrýchľovať a v októbri dosiahla 41-ročné maximum 11,1 %. V novembri podľa predbežných odhadov stúpli ceny potravín medziročne o 12,4 %.

Britskí spotrebitelia môžu teraz očakávať, že tento rok zaplatia za potraviny o 682 GBP viac podľa nedávneho prieskumu spoločnosti Kantar.

Inflácia v eurozóne medzitým v novembri mierne klesla na 10 %.

Výsledky tohto prieskumu prichádzajú v čase, keď sa Británia pripravuje na dlhú recesiu a zhoršovanie krízy životných nákladov, čo opäť upriamilo pozornosť na jej rozhodnutie opustiť EÚ.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) minulý týždeň uviedla, že Spojené kráľovstvo výrazne zaostáva za ostatnými vyspelými ekonomikami.

Británia je tiež jedinou ekonomikou zo skupiny G7 (USA, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Japonsko a Spojené kráľovstvo), ktorá sa ešte nevrátila na úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.