• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

20 detí zomrelo v priebehu 18 mesiacov, na vine boli tieto videá

  • 19:52 02.12.2022
  • Svet
20 detí zomrelo v priebehu 18 mesiacov, na vine boli tieto videá

15 obetí malo menej ako 12 rokov.

Fatálna výzva na sociálnej sieti TikTok s názvom “blackout challenge” bola spojená so smrťou najmenej 20 detí za posledných 18 mesiacov.

Populárna výzva na sociálnej sieti vyzýva ľudí, aby sa škrtili domácimi predmetmi, až kým neupadnú do bezvedomia, a natočili sa pri návale adrenalínu, keď sa preberú.

Podľa údajov, ktoré zhromaždil Bloomberg, najmenej 15 z týchto detí, ktoré zomreli pri natáčaní výzvy, malo 12 rokov alebo menej. Päť obetí malo 13 alebo 14 rokov.

Blackout challenge je ďalšia verzia výzvy na dusenie, ktorá existuje už roky, no teraz sa šíri medzi deťmi omnoho rýchlejšie prostredníctvom sociálnych médií. „Škrtiaca hra“ zabila 82 maloletých, keď sa prvýkrát objavila v roku 2008, ukazujú údaje amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

TikTok a jeho materská spoločnosť ByteDance boli zažalovaní rodičmi, ktorí tvrdili, že ich deti zomreli v dôsledku smrteľnej výzvy.

Vo februári 2021 sa deväťročné dievča v Milwaukee vo Wisconsine udusilo na smrť po tom, čo si okolo krku omotalo kovové vodítko pre psa v snahe vykonať výzvu. 10-ročnú Antonellu Sicomero z talianskeho Palerma našli obesenú po tom, ako podľa rodičov hrala „extrémnu hru na TikToku“.

Po jej smrti začala prokuratúra v Palerme vyšetrovanie a taliansky dozorný orgán na ochranu súkromia nariadil video platforme, aby odstránila používateľov v krajine, u ktorých nedokázala overiť, že majú viac ako 13 rokov.

Keď skontrolovali každý videoklip, ktorý Antonella videla, zistili, že tak ako mnohé deti v jej veku klamala, že má viac ako 13 rokov, keď si vytvorila účet na TikToku. Nenašli pritom žiadny dôkaz, že algoritmus aplikácie Antonelle odporučil výzvu.

Po smrti Antonelly v roku 2021 TikTok súhlasil s s overovaním veku všetkých svojich užívateľov a nakoniec vymazal pol milióna účtov. Úmrtia však pokračovali.

V decembri 2021 zomrela 10-ročná Nylah Anderson po tom, čo sa doma na predmestí Philadelphie uškrtila popruhom z kabelky. Jej matka našla videá v mobilnom telefóne, na ktorých dievča a jej bratranec hrajú škrtiacu hru.

„TikTok jej poslal video, ktoré ju povzbudilo, aby zavesila kabelku na vešiak v skrini, umiestnila hlavu medzi tašku a ramenný popruh a zavesila sa, kým nezomdlela,“ uviedla matka dievčaťa v žalobe proti video platforme, pričom citovala forenznú analýzu telefónu dievčaťa.

„Spoločnosť nepochybne vedela, že smrtiaca blackout challenge sa šíri cez ich aplikáciu a že ich algoritmus špecificky podporuje výzvu u detí vrátane tých, ktoré zomreli,“ uvádza sa v žalobe.

Súdne spory, ktoré sa pokúšali obviňovať TikTok a ByteDance, však v USA zlyhali pre zákon Communications Decency Act, ktorý zabezpečuje, že technologické platformy nebudú brané na zodpovednosť za obsah zverejnený na ich stránkach.

Nedávny prieskum agentúry Advertising Standards Authority (ASA) zistil, že viac ako 1,6 milióna účtov na sociálnych médiách vlastnených deťmi je falošne zaregistrovaných ako dospelí.

Takmer 93 percent mladých ľudí vo veku 11-17 rokov uviedlo, že majú účet na Facebooku, Instagrame, Snapchate, TikTok, Twitchi, Twitteri alebo YouTube, pričom 24 percent pri tom nesprávne uviedlo svoj vek.

Zdroj: Info.sk, TM, bloomberg.com, techstory.in
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.