• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Zelená stredomorská strava vás dokáže zbaviť brušného tuku, stačí jesť toto

  • 8:21 04.12.2022
  • Svet
Zelená stredomorská strava vás dokáže zbaviť brušného tuku, stačí jesť toto

Zelená stredomorská diéta znižuje dvojnásobné množstvo viscerálneho tuku ako stredomorská diéta a o 10 % viac ako bežná zdravá strava.

Zelená stredomorská diéta výrazne redukuje nebezpečné viscerálne tukové tkanivo. Ide o typ tuku, ktorý sa hromadí okolo vnútorných orgánov a je oveľa nebezpečnejší ako bežná „pneumatika“ okolo pása.

Vedci porovnali stredomorskú stravu, jej zelený variant a bežnú zdravú stravu vo veľkej klinickej intervenčnej štúdii – DIRECT PLUS. Následná analýza zistila, že zelená stredomorská diéta znížila viscerálny tuk o 14 %, stredomorská diéta o 7 % a zdravá strava o 4,5 %. Štúdia bola publikovaná v BMC Medicine.

Redukcia viscerálneho tuku sa považuje za skutočný cieľ chudnutia, pretože je dôležitejším ukazovateľom ako hmotnosť osoby alebo obvod pása. Viscerálny tuk sa časom zhlukuje medzi orgánmi a produkuje hormóny a látky spojené so srdcovými chorobami, cukrovkou, demenciou a predčasnou smrťou.

Menej mäsa a viac zeleného čaju a rias

Výskumný tím DIRECT-PLUS ako prvý predstavil koncept zelenej stredomorskej stravy. Táto strava je oproti bežnej stredomorskej diéte obohatená o dietetické polyfenoly a obsahuje menej červeného/spracovaného mäsa.

Okrem denného príjmu vlašských orechov (28 gramov) účastníci pili 3-4 šálky zeleného čaju za deň a 100 gramov (mrazených kociek) kokteilu zo zelených rias za deň. Zelené riasy majú vysoký obsah biologicky dostupných bielkovín, železa, B12, vitamínov, minerálov a polyfenolov a nahrádzajú živiny z mäsa.

Tím v predchádzajúcich štúdiách ukázal, že zelená stredomorská diéta má rôzne blahodarné účinky od zlepšenia mikrobiómu až po prevenciu degeneratívnych ochorení súvisiacich s vekom.

Na 18-mesačnom výskume sa zúčastnilo dvestodeväťdesiatštyri účastníkov. Hlavný autor štúdie Iris Shai v tlačovom vyhlásení uviedol:

„Zdravý životný štýl je pevným základom každého programu na chudnutie. Z výsledkov nášho experimentu sme sa dozvedeli, že kvalita potravín nie je o nič menej dôležitá ako počet skonzumovaných kalórií a cieľom je dnes pochopiť mechanizmy rôznych živín, napríklad pozitívnych, ako sú polyfenoly, a negatívnych, ako sú napr. prázdne sacharidy a spracované červené mäso, na tempe diferenciácie tukových buniek a ich agregácie vo vnútornostiach.“

„Zníženie viscerálneho tuku o 14 % je dramatickým úspechom pri vykonávaní jednoduchých zmien vo vašej strave a životnom štýle. Chudnutie je dôležitým cieľom iba vtedy, ak je sprevádzané pôsobivými výsledkami v redukcii tukového tkaniva,“ poznamenala spoluautorka štúdie Hila Zelicha.

Zdroj: Info.sk, TM, bmcmedicine.biomedcentral.com, eurekalert.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.