• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

​6 najlepších a najhorších potravín z plechovky. Tieto šéfkuchári rozhodne neodporúčajú!

  • 10:14 03.12.2022
  • Bratislava
​6 najlepších a najhorších potravín z plechovky. Tieto šéfkuchári rozhodne neodporúčajú!

Potraviny z konzerv vedia byť vaším najlepším priateľom, ale aj najhorším nepriateľom. Ktorým sa pri nákupe vyhnúť, a ktoré naopak využiť vo svoj prospech?

Jedlá a potraviny z konzerv vedia urýchliť proces varenia a pečenia a skvele dopĺňajú rôznorodé recepty. V nejednom prípade v nich však nemožno nájsť rovnaký nutričný profil ako v čerstvých potravinách.

Šéfkuchári sa zhodujú na tom, že netreba zatracovať celý sortiment konzervovaných potravín. Stačí si len vedieť vybrať tie najosožnejšie druhy.

Kukurica šetrí čas pri varení

Foto: Tetiana Chernykova/Shutterstock.com

Barry Tonkinson z amerického Inštitútu kulinárskeho vzdelávania tvrdí, že kukurica v konzerve šetrí čas venovaný príprave pred varením. „Aj keď rád šúpem, oberám a varím čerstvú kukuricu, niekedy jej potrebujem dodať štipku sladkosti a farby bez utrácania nadbytočného času,“ hovorí Tonkinson pre portál Insider.

Bonusom je fakt, že kukurica z plechovky obsahuje takmer totožné množstvo antioxidantov ako jej čerstvá verzia, pričom je lacnejšia.

Tekvica z konzervy dodá jedinečnú textúru

Tekvicové pyré alebo celé kúsky tekvice z konzervy sa skvele hodia pri pečení. „Pripraviť pyré z čerstvej tekvice je veľmi náročné a zdĺhavé,“ podotýka pre Insider majiteľ reštaurácie Otium Tim Hollingsworth.

Strukoviny vás zachránia v časovej tiesni

Strukoviny treba pred varením namáčať a často aj predvárať, čo je problém, ktorý razantne vyrieši konzervovaná verzia. Hoci nejde o čerstvú potravinu, stále v nej možno nájsť bohatú zásobu bielkovín a vlákniny, pričom sa hodí na prípravu dipov, príloh aj polievok.

Potraviny s bohatou chuťou by v špajzi nemali chýbať

Foto: Dream79/Shutterstock.com

Kúsky s výraznou chuťou dokážu podľa šéfkuchárky Stacie Simonsonovej ozvláštniť každý recept. Ide napríklad o ančovičky, kapary, artičoky, zelené čili, olivy a jalapeno v kyslom náleve. Stačí málo, a hneď dodajú chuť aj nudnému receptu.

Pridajte napríklad lyžicu kapár do cestovín na zdôraznenie slanej chuti, alebo niekoľko kúskov jalapeno papričiek k jedlu s fazuľou na pikantné ozvláštnenie.

Paradajky sú ideál pri príprave omáčok a polievok

Paradajky v pasírovanej a krájanej podobe alebo vo forme pretlaku sa hodia pri príprave omáčok a polievok oveľa viac ako čerstvé paradajky, ktorých spracovanie zaberá množstvo času. Paradajky z konzervy sú podľa Tonkinsona konzistentnejšie ako tie čerstvé z hľadiska kyslosti, sladkosti, farby, príchute a textúry.

Vodné gaštany by sa viac nemali podceňovať

Foto: jreika/Shutterstock.com

Vodné gaštany by mali byť v špajzách domácich kuchárov oveľa zastúpenejšie, tvrdí Hollingsworth. „Zbožňujem ich chrumkavosť, lebo receptom dodáva množstvo textúry, najmä pokiaľ varíte Áziu,“ tvrdí šéfkuchár, podľa ktorého ich môžete pridať do ryže alebo zeleniny z woku.

6 potravín, ktoré kupujte radšej čerstvé

  • Celé jedlá – omáčky, mäso a iné hotové jedlá si dokážete doma pripraviť aj sami bez pridania zbytočných konzervantov. Siahajte po nich len výnimočne v najväčšej časovej tiesni.
  • Vývary – obsahujú množstvo sodíka a v porovnaní s domácim vývarom nie sú ani cenovo výhodnejšie.
  • Zelená zelenina – napríklad špargľa, hrášok alebo zelená fazuľka v procese konzervovania strácajú množstvo živín a chute, preto je lepšie používať pri varení čerstvé alebo mrazené varianty.
  • Ovocie – väčšinou sa predáva v sladkom sirupovom náleve, ktorý mu pridáva nadbytočný cukor, a navyše ho oberá o chuť. Ovocie v konzerve preto nahraďte mrazeným alebo čerstvým ovocím.
  • Polievky – hoci sa jednoducho pripravujú a efektívne slúžia v prípade núdze, polievky z konzervy sú zároveň niekoľkokrát spracované a obsahujú pre vás zbytočné aditíva a konzervanty.
  • Ryby – okrem toho, že prechádzajú viacnásobným spracovaním, ryby z konzervy sú často bez chuti a obsahujú množstvo soli.
Zdroj: Info.sk, DP, insider.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?