6 najlepších a najhorších potravín z plechovky. Tieto šéfkuchári rozhodne neodporúčajú!
- 10:14 03.12.2022
- Bratislava
Potraviny z konzerv vedia byť vaším najlepším priateľom, ale aj najhorším nepriateľom. Ktorým sa pri nákupe vyhnúť, a ktoré naopak využiť vo svoj prospech?
Jedlá a potraviny z konzerv vedia urýchliť proces varenia a pečenia a skvele dopĺňajú rôznorodé recepty. V nejednom prípade v nich však nemožno nájsť rovnaký nutričný profil ako v čerstvých potravinách.
Šéfkuchári sa zhodujú na tom, že netreba zatracovať celý sortiment konzervovaných potravín. Stačí si len vedieť vybrať tie najosožnejšie druhy.
Kukurica šetrí čas pri varení
Foto: Tetiana Chernykova/Shutterstock.com
Barry Tonkinson z amerického Inštitútu kulinárskeho vzdelávania tvrdí, že kukurica v konzerve šetrí čas venovaný príprave pred varením. „Aj keď rád šúpem, oberám a varím čerstvú kukuricu, niekedy jej potrebujem dodať štipku sladkosti a farby bez utrácania nadbytočného času,“ hovorí Tonkinson pre portál Insider.
Bonusom je fakt, že kukurica z plechovky obsahuje takmer totožné množstvo antioxidantov ako jej čerstvá verzia, pričom je lacnejšia.
Tekvica z konzervy dodá jedinečnú textúru
Tekvicové pyré alebo celé kúsky tekvice z konzervy sa skvele hodia pri pečení. „Pripraviť pyré z čerstvej tekvice je veľmi náročné a zdĺhavé,“ podotýka pre Insider majiteľ reštaurácie Otium Tim Hollingsworth.
Strukoviny vás zachránia v časovej tiesni
Strukoviny treba pred varením namáčať a často aj predvárať, čo je problém, ktorý razantne vyrieši konzervovaná verzia. Hoci nejde o čerstvú potravinu, stále v nej možno nájsť bohatú zásobu bielkovín a vlákniny, pričom sa hodí na prípravu dipov, príloh aj polievok.
Potraviny s bohatou chuťou by v špajzi nemali chýbať
Foto: Dream79/Shutterstock.com
Kúsky s výraznou chuťou dokážu podľa šéfkuchárky Stacie Simonsonovej ozvláštniť každý recept. Ide napríklad o ančovičky, kapary, artičoky, zelené čili, olivy a jalapeno v kyslom náleve. Stačí málo, a hneď dodajú chuť aj nudnému receptu.
Pridajte napríklad lyžicu kapár do cestovín na zdôraznenie slanej chuti, alebo niekoľko kúskov jalapeno papričiek k jedlu s fazuľou na pikantné ozvláštnenie.
Paradajky sú ideál pri príprave omáčok a polievok
Paradajky v pasírovanej a krájanej podobe alebo vo forme pretlaku sa hodia pri príprave omáčok a polievok oveľa viac ako čerstvé paradajky, ktorých spracovanie zaberá množstvo času. Paradajky z konzervy sú podľa Tonkinsona konzistentnejšie ako tie čerstvé z hľadiska kyslosti, sladkosti, farby, príchute a textúry.
Vodné gaštany by sa viac nemali podceňovať
Foto: jreika/Shutterstock.com
Vodné gaštany by mali byť v špajzách domácich kuchárov oveľa zastúpenejšie, tvrdí Hollingsworth. „Zbožňujem ich chrumkavosť, lebo receptom dodáva množstvo textúry, najmä pokiaľ varíte Áziu,“ tvrdí šéfkuchár, podľa ktorého ich môžete pridať do ryže alebo zeleniny z woku.
6 potravín, ktoré kupujte radšej čerstvé
- Celé jedlá – omáčky, mäso a iné hotové jedlá si dokážete doma pripraviť aj sami bez pridania zbytočných konzervantov. Siahajte po nich len výnimočne v najväčšej časovej tiesni.
- Vývary – obsahujú množstvo sodíka a v porovnaní s domácim vývarom nie sú ani cenovo výhodnejšie.
- Zelená zelenina – napríklad špargľa, hrášok alebo zelená fazuľka v procese konzervovania strácajú množstvo živín a chute, preto je lepšie používať pri varení čerstvé alebo mrazené varianty.
- Ovocie – väčšinou sa predáva v sladkom sirupovom náleve, ktorý mu pridáva nadbytočný cukor, a navyše ho oberá o chuť. Ovocie v konzerve preto nahraďte mrazeným alebo čerstvým ovocím.
- Polievky – hoci sa jednoducho pripravujú a efektívne slúžia v prípade núdze, polievky z konzervy sú zároveň niekoľkokrát spracované a obsahujú pre vás zbytočné aditíva a konzervanty.
- Ryby – okrem toho, že prechádzajú viacnásobným spracovaním, ryby z konzervy sú často bez chuti a obsahujú množstvo soli.
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno
Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula
Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.
Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma
Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.
Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte
Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.
Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli
Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?