• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Toto je skutočný účinok prechádzky v zime na vaše telo

  • 21:02 04.12.2022
  • Katovice
Toto je skutočný účinok prechádzky v zime na vaše telo

Prechádzanie sa v zasneženej krajine so sebou prináša určité účinky na vašu myseľ a telo.

Výskum po prvýkrát ukázal, že trávenie času v zasneženom prostredí môže zlepšiť váš pocit zo svojho tela. Predchádzajúce štúdie zistili, že zelené plochy, ako sú parky a lesy, a modré prostredie, ako napríklad pobyt na pobreží alebo blízko rieky, môžu zlepšiť vnímanie vlastného tela.

Výskum publikovaný v odbornom časopise International Journal of Environmental Research and Public Health zistil, že biele miesta, ako je zasnežený les, môžu mať podobný účinok.

Výskumu pod vedením akademikov zo Sliezskej lekárskej univerzity v Katoviciach v Poľsku a Anglia Ruskin University (ARU) v Spojenom kráľovstve sa zúčastnilo 87 žien s priemerným vekom 24 rokov, ktoré kráčali v malých skupinkách.

Pred a po prechádzke v zasneženom lese v poľskom regióne Sliezsko účastníčky hodnotili svoje telo. Pred prechádzkou absolvovali aj cvičenia týkajúce sa spojenia s prírodou a súcitu so sebou samým.

Štúdia zistila, že trávenie krátkeho času v prírode – v tomto prípade približne 40 minút – vedie k väčšiemu oceneniu tela. Ženy, ktoré dosahovali vysoké skóre v súcite so sebou samým, vykazovali väčšie zlepšenie.

Okrem toho, že ide o prvú štúdiu, ktorá skúmala prínosy trávenia času v zasneženej krajine na vzhľad tela, je to tiež prvý výskum, ktorý ukazuje, že tieto výhody možno dosiahnuť v prírode v malých skupinách, a nie individuálne.

Vedúci autor štúdie Viren Swami, profesor sociálnej psychológie na Anglia Ruskin University (ARU), povedal: „Prírodné prostredie pomáha obmedzovať negatívne myšlienky súvisiace s výzorom a presúvať pozornosť od estetického pohľadu na telo k väčšiemu oceneniu funkčnosti tela.“ Pozitívny pohľad na vlastné telo má aj ďalšie priaznivé účinky, vrátane lepšej psychickej pohody.

"Naše zistenia dokazujú, že je dôležité zabezpečiť, aby mal každý prístup k regeneračnému prírodnému prostrediu, čo môže byť nákladovo efektívny spôsob podpory zdravšieho vzhľadu tela, a zdôrazňujú, že pobyt vonku v prírode má významné výhody bez ohľadu na počasie," dodal Swami.

Zdroj: Info.sk, TM, mdpi.com, aru.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.