• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Prelomová liečba autizmu: Toto dokáže zlepšiť sociálne zručnosti a funkciu mozgu

  • 21:19 03.12.2022
  • Tel Aviv
Prelomová liečba autizmu: Toto dokáže zlepšiť sociálne zručnosti a funkciu mozgu

Liečba podľa vedcov spôsobila neurologické zmeny vrátane zníženia zápalu a zvýšenia funkčnosti.

Nedávna štúdia Tel Avivskej univerzity zistila, že terapia v pretlakovej komore výrazne zlepšila sociálne zručnosti a stav mozgu s autizmu. Vedci po terapii v hyperbarickej komore zaznamenali zmeny v mozgu, vrátane zníženia neurozápalu, ktorý je spojený s autizmom. Okrem toho sa výrazne zlepšilo sociálne fungovanie po liečbe v tlakovej komore.

Úspech výskumu má významné dôsledky pre využiteľnosť a pochopenie terapie v tlakovej komore v súvislosti s autizmom. Zistenia vedcov Inbara Fischera a Boaza Baraka boli nedávno publikované vo vedeckom časopise International Journal of Molecular Sciences.

Hyperbarická medicína je druh liečby, pri ktorej sa pacienti liečia v špeciálnych komorách, kde je vyšší atmosférický tlak a zároveň dostávajú 90 - 100 % čistý kyslík na dýchanie. Hyperbarická medicína sa už používa na liečbu širokého spektra zdravotných problémov. Niektoré protokoly hyperbarickej liečby zvyšujú zásobovanie mozgu krvou a kyslíkom, čím zvyšujú funkciu mozgu. Boaz Barak uviedol:

„Zdravotné príčiny autizmu sú početné a rôznorodé a v konečnom dôsledku vytvárajú rôznorodé autistické spektrum, ktoré poznáme. Asi 20 percent autistických prípadov sa dnes vysvetľuje genetickými príčinami, teda tými, ktoré zahŕňajú genetické defekty, ale nie nevyhnutne tie, ktoré sú zdedené po rodičoch. Napriek rôznorodosti zdrojov autizmu je celé spektrum problémov so správaním, ktoré sú s ním spojené, stále zahrnuté pod jediným širokým názvom „autizmus“ a ponúkaná liečba a lieky nemusia nevyhnutne priamo zodpovedať príčine vzniku autizmu.“

V prípravnej fáze štúdie bolo dievča s mutáciou v géne SHANK3, o ktorej je známe, že vedie k autizmu, liečené profesorom Shai Efrati, riaditeľom Sagolského centra pre hyperbarickú medicínu v Shamir „Assaf Harofeh“ Medical Center. Po dokončení série ošetrení v tlakovej komore bolo evidentné, že sociálne schopnosti a mozgová funkcia dievčaťa sa značne zlepšili.

V ďalšej fáze a s cieľom hlbšie vysvetliť úspešnosť liečby sa tím výskumníkov v laboratóriu Baraka snažil pochopiť, čo pobyt v pretlakovej komore robí s mozgom. Na tento účel výskumníci použili dospelé zvieracie modely nesúce rovnakú genetickú mutáciu v géne SHANK3, akú má dievča, ktoré bolo liečené v hyperbarickej komore. V experimente absolvovali 40 jednohodinových ošetrení v pretlakovej komore, ktoré trvali niekoľko týždňov. Barak uviedol:

„Zistili sme, že liečba v tlakovej komore obohatenej kyslíkom znižuje zápal v mozgu a vedie k zvýšeniu expresie látok zodpovedných za zlepšenie zásobovania mozgu krvou a kyslíkom, a tým aj funkciu mozgu. Okrem toho sme zaznamenali pokles počtu mikrogliálnych buniek, buniek imunitného systému, ktoré indikujú zápal, ktorý je spojený s autizmom.

Okrem neurologických nálezov, ktoré sme objavili, nás viac než čokoľvek zaujímalo, či tieto zlepšenia v mozgu viedli aj k zlepšeniu sociálneho správania, o ktorom je známe, že je u autistických jedincov narušené.

Na naše prekvapenie zistenia ukázali výrazné zlepšenie sociálneho správania zvieracích modelov autizmu, ktoré podstúpili liečbu v tlakovej komore v porovnaní s tými v kontrolnej skupine, ktoré boli vystavené vzduchu pri normálnom tlaku a bez obohatenia kyslíkom. Zvieracie modely, ktoré podstúpili liečbu, vykazovali zvýšený sociálny záujem a radšej trávili viac času v spoločnosti nových zvierat, ktorým boli vystavené v porovnaní so zvieracími modelmi z kontrolnej skupiny."

Inbar Fischer uviedol, že liečba v hyperbarickej komore je bezpečná a ich zistenia sú povzbudivé:

„Mutácia na zvieracích modeloch je identická s mutáciou, ktorá existuje u ľudí. Preto je pravdepodobné, že náš výskum bude mať klinické dôsledky na zlepšenie patologického stavu autizmu vyplývajúceho z tejto genetickej mutácie a pravdepodobne aj autizmu prameniaceho z iných príčin.“

Podľa Fischera výsledky štúdie ukazujú, že táto liečba môže zlepšiť behaviorálne a neurologické aspekty aj u ľudí a ponúkajú vedecké vysvetlenie toho, prečo k nim dochádza v ľudskom mozgu.

Zdroj: Info.sk, TM, mdpi.com, neurosciencenews.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.