• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev

  • 13:49 29.11.2022
  • Bratislava
Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev

Zvládnutie energetickej krízy bude jednou z najväčších výziev v budúcom roku. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová v pléne Národnej rady (NR) SR, kde predniesla správu o stave republiky.

Ocenila niektoré kroky vlády, napríklad diverzifikáciu dodávky energií i to, že nám nehrozí bezprostredný nedostatok počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny.

Slovensko veľmi úspešne diverzifikovalo dodávky energií a bezprostredný nedostatok nám počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny nehrozí. Dochádza k výrazným úsporám energií. Prenos vysokých cien z európskych trhov do maloobchodných cien pre našich spotrebiteľov a firmy by však bez kompenzačných opatrení viedol ku kolapsu hospodárstva a sociálneho zmieru. Je dobré, že vláda predstavila schému podpory pre podnikateľov a dokončuje podporu pre domácnosti,“ povedala prezidentka.

Napriek tomu však podľa jej slov niektoré domácnosti budú aj po týchto kompenzáciách ohrozené existenčnou chudobou. Za správne by považovala pomôcť týmto skupinám prekonať krízu prostredníctvom cielenej podpory. Pripomenula napríklad návrh na riešenie v podobe príspevku na bývanie. „Ten dorovnáva najviac zasiahnutým domácnostiam príjem v prípade, že ich náklady na bývanie prekročia únosnú mieru,“ ozrejmila.

Energetickú krízu však považuje aj za príležitosť, aby sme z dlhodobejšieho hľadiska využívali stále viac obnoviteľné zdroje. Hovorí o posilňovaní našej nezávislosti, sebestačnosti či k napĺňaniu klimatických cieľov. „Ako sme sa mohli presvedčiť v horúčavách a nedostatku vody počas tohto leta, je evidentné, že globálne javy ako zmena klímy, úbytok biodiverzity či zhoršovanie životného prostredia sa nás dotýkajú priamo a bezprostredne,“ podčiarkla. Apeluje na súčasných politikov, že práve oni sú generáciou tých, ktorých kroky budú rozhodujúce pre kvalitu života ďalších generácií na našej planéte. Je presvedčená, že problém ochrany klímy by mal byť plnohodnotnou témou politických strán.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

Fico na summite EÚ odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb

VČERA - 20:10Ekonomické

Predseda vlády sa po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ netajil určitou mierou skepticizmu voči navrhovaným plánom o lepšej hospodárskej budúcnosti EÚ.

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

Zhotoviteľa kysuckej D3 začne NDS obstarávať v máji

VČERA - 18:03Ekonomické

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac.

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

Premiér: Splnili sme sľub o plnohodnotnom 13. dôchodku

VČERA - 17:22Ekonomické

Poslanci schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili "jasný sľub" strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok.

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 654 miliónov eur

VČERA - 16:09Ekonomické

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 654 miliónov eur.