• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

​Alobal za radiátorom? Obrovská chyba, tvrdí odborník

  • 6:58 26.11.2022
  • Bratislava
​Alobal za radiátorom? Obrovská chyba, tvrdí odborník

Chcete ušetriť na vykurovaní? S alobalom to radšej neskúšajte, radí expert na šetrenie energií.

Vykurovacia sezóna patrí k finančne najnáročnejším, pokiaľ ide o blahobyt domácností. Mnohí sa preto spoliehajú na jednoduché triky, ktoré majú zamedziť nadbytočnému úniku tepla z domov a bytov, medzi ktoré patrí aj umiestnenie alobalovej fólie na stenu za radiátorom.

Podstata triku spočíva v myšlienke, že fólia odrazí teplo vyžarujúce z vykurovacieho telesa späť do miestnosti, a navyše zabráni jeho prenikaniu do múrov. O tom, že nejde vždy o ideálny spôsob šetrenia, hovorí pre britský portál Express odborník na šetrenie energií Jack Ferguson.

Podľa Fergusona si pred testovaním akýchkoľvek trikov na šetrenie energií treba zakaždým položiť tri otázky. „Pri zhodnocovaní využívania energií odporúčame položiť si niekoľko jednoduchých otázok. Po prvé, naozaj to musím využívať, alebo existuje lacnejšie riešenie?“

Druhá otázka sa týka bezpečnosti: „Je to bezpečné? Napríklad vychladzovanie rúry s otvorenými dverami, aby sa vykúrila domácnosť, nie je vhodné v domácnostiach s malými deťmi a domácimi zvieratami.“

Pri poslednej otázke treba zvážiť, či je riešenie dlhodobo udržateľné. „Experti sa nezhodujú na tom, ako dlho sa formujú návyky, ale čím častejšie nejaké správanie opakujete, tým pravdepodobnejšie si ho osvojíte,“ tvrdí Ferguson, podľa ktorého si treba nové návyky pripomínať aj pomocou pripomienok na mobile či zviditeľnením spísaného zoznamu.

Fólia za radiátormi? Zbytočnosť!

Štandardný alobal sa vyrába z tenkej vrstvy hliníka, ktorý oxidáciou matnie. „Radiátory navyše produkujú sálavé teplo len z 20 percent, zvyšných 80 percent tvorí konvekčné teplo, ktoré alobal aj tak neodrazí,“ tvrdí Ferguson.

Alobal za radiátorom je obzvlášť zbytočný v domoch a panelákoch s poškodeným zateplením. V takýchto domácnostiach totiž dochádza k nadmernému úniku tepla bez ohľadu na opatrenia, ktoré urobíte v snahe tomu zamedziť.

Ak chcete ušetriť na kúrení, investujte do špeciálnej reflexnej fólie, ktorá sa vyrába na tento účel, alebo zvoľte iné metódy.

Dokáže pranie na nižšej teplote dobre očistiť bielizeň?

Ferguson poskytol aj ďalšie rady, ako ušetriť energie, ktoré sa bezprostredne netýkajú kúrenia. Napríklad v prípade prania pri nižších teplotách zdôrazňuje, že je celkom bezpečné, ak si pri ňom zvolíte vhodný prací prostriedok.

Práčka spotrebuje väčšinu energie na zohrievanie vody, preto platí, že čím je nižšia teplota pracieho cyklu, tým je vyššia úspora. Vodu s teplotou 60 a viac stupňov si preto rezervujte pre posteľné obliečky, uteráky, spodnú bielizeň a iné kúsky oblečenia, ktoré si vyžadujú dôslednejšie pranie. V ostatných prípadoch voľte ekologický program a prací prášok určený na pranie pri nízkych teplotách.

Vypínať kúrenie, alebo kúriť celý deň?

Záleží od druhu nehnuteľnosti a správania majiteľa. „Ak žijete v modernom, dobre zateplenom príbytku, v ktorom sa väčšinu dňa nachádzajú ľudia, je samozrejmé, že si necháte kúrenie zapnuté počas celého dňa,“ tvrdí odborník. „Ale skúste o čosi znížiť teplotu a radšej sa teplejšie oblečte,“ dodáva.

Pri nedostatočne zateplenom obydlí sa viac oplatí vypínať kúrenie v čase, keď sa v ňom nik nenachádza.

Sušičku celkom vynechajte

Ak už musíte, používajte sušičku v čase, keď vám elektrárne účtujú nižšiu sadzbu za spotrebu. Ak takúto možnosť nemáte, voľte radšej sušenie oblečenia na sušiaku alebo šnúrach na balkóne či v záhrade.

„Mnohé moderné sušičky sa vyrábajú so senzormi, ktoré vypnú zariadenie v momente, keď vlhkosť oblečenia klesne na požadovanú úroveň – používajte túto funkciu čo najviac,“ radí Ferguson.

Odborník na záver dodáva, že pri každom elektronickom zariadení treba pravidelne kontrolovať jeho stav. Majitelia by rovnako mali sledovať stránky inšpekcie o sťahovaných výrobkoch a v neposlednom rade zabezpečiť domácnosť detektorom dymu alebo hlásičom požiaru.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 tajných funkcií kapoty na aute: Všímajte si toto a už nikdy neoškriete auto

5 tajných funkcií kapoty na aute: Všímajte si toto a už nikdy neoškriete auto

VČERA - 19:49Zaujímavosti

Sledovanie kapoty vám môže pomôcť vo viacerých situáciách.

5 najhorších zlozvykov v aute: Takto si zničíte zapaľovanie motora aj prevodovku

5 najhorších zlozvykov v aute: Takto si zničíte zapaľovanie motora aj prevodovku

21:39 17.03.2024Zaujímavosti

Tieto chyby pri šoférovaní môžu mať za následok poškodenie viacerých častí auta.

Takto zistíte, či auto bolo kradnuté: Bývalý policajt prezradil štyri hlavné znaky

Takto zistíte, či auto bolo kradnuté: Bývalý policajt prezradil štyri hlavné znaky

21:11 17.03.2024Zaujímavosti

Expolicajt odhalil štyri spôsoby, ako zistiť, či vozidlo bolo kradnuté.

Video: Farmári vypestovali rekordnú čučoriedku o veľkosti loptičky

Video: Farmári vypestovali rekordnú čučoriedku o veľkosti loptičky

21:28 16.03.2024Zaujímavosti

Čučoriedka bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov.

Najväčšia chyba pri motorovom oleji: Toto vám zničí motor

Najväčšia chyba pri motorovom oleji: Toto vám zničí motor

21:09 16.03.2024Zaujímavosti

Automechanik varuje pred častou chybou pri údržbe motora.