• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

​Alobal za radiátorom? Obrovská chyba, tvrdí odborník

  • 6:58 26.11.2022
  • Bratislava
​Alobal za radiátorom? Obrovská chyba, tvrdí odborník

Chcete ušetriť na vykurovaní? S alobalom to radšej neskúšajte, radí expert na šetrenie energií.

Vykurovacia sezóna patrí k finančne najnáročnejším, pokiaľ ide o blahobyt domácností. Mnohí sa preto spoliehajú na jednoduché triky, ktoré majú zamedziť nadbytočnému úniku tepla z domov a bytov, medzi ktoré patrí aj umiestnenie alobalovej fólie na stenu za radiátorom.

Podstata triku spočíva v myšlienke, že fólia odrazí teplo vyžarujúce z vykurovacieho telesa späť do miestnosti, a navyše zabráni jeho prenikaniu do múrov. O tom, že nejde vždy o ideálny spôsob šetrenia, hovorí pre britský portál Express odborník na šetrenie energií Jack Ferguson.

Podľa Fergusona si pred testovaním akýchkoľvek trikov na šetrenie energií treba zakaždým položiť tri otázky. „Pri zhodnocovaní využívania energií odporúčame položiť si niekoľko jednoduchých otázok. Po prvé, naozaj to musím využívať, alebo existuje lacnejšie riešenie?“

Druhá otázka sa týka bezpečnosti: „Je to bezpečné? Napríklad vychladzovanie rúry s otvorenými dverami, aby sa vykúrila domácnosť, nie je vhodné v domácnostiach s malými deťmi a domácimi zvieratami.“

Pri poslednej otázke treba zvážiť, či je riešenie dlhodobo udržateľné. „Experti sa nezhodujú na tom, ako dlho sa formujú návyky, ale čím častejšie nejaké správanie opakujete, tým pravdepodobnejšie si ho osvojíte,“ tvrdí Ferguson, podľa ktorého si treba nové návyky pripomínať aj pomocou pripomienok na mobile či zviditeľnením spísaného zoznamu.

Fólia za radiátormi? Zbytočnosť!

Štandardný alobal sa vyrába z tenkej vrstvy hliníka, ktorý oxidáciou matnie. „Radiátory navyše produkujú sálavé teplo len z 20 percent, zvyšných 80 percent tvorí konvekčné teplo, ktoré alobal aj tak neodrazí,“ tvrdí Ferguson.

Alobal za radiátorom je obzvlášť zbytočný v domoch a panelákoch s poškodeným zateplením. V takýchto domácnostiach totiž dochádza k nadmernému úniku tepla bez ohľadu na opatrenia, ktoré urobíte v snahe tomu zamedziť.

Ak chcete ušetriť na kúrení, investujte do špeciálnej reflexnej fólie, ktorá sa vyrába na tento účel, alebo zvoľte iné metódy.

Dokáže pranie na nižšej teplote dobre očistiť bielizeň?

Ferguson poskytol aj ďalšie rady, ako ušetriť energie, ktoré sa bezprostredne netýkajú kúrenia. Napríklad v prípade prania pri nižších teplotách zdôrazňuje, že je celkom bezpečné, ak si pri ňom zvolíte vhodný prací prostriedok.

Práčka spotrebuje väčšinu energie na zohrievanie vody, preto platí, že čím je nižšia teplota pracieho cyklu, tým je vyššia úspora. Vodu s teplotou 60 a viac stupňov si preto rezervujte pre posteľné obliečky, uteráky, spodnú bielizeň a iné kúsky oblečenia, ktoré si vyžadujú dôslednejšie pranie. V ostatných prípadoch voľte ekologický program a prací prášok určený na pranie pri nízkych teplotách.

Vypínať kúrenie, alebo kúriť celý deň?

Záleží od druhu nehnuteľnosti a správania majiteľa. „Ak žijete v modernom, dobre zateplenom príbytku, v ktorom sa väčšinu dňa nachádzajú ľudia, je samozrejmé, že si necháte kúrenie zapnuté počas celého dňa,“ tvrdí odborník. „Ale skúste o čosi znížiť teplotu a radšej sa teplejšie oblečte,“ dodáva.

Pri nedostatočne zateplenom obydlí sa viac oplatí vypínať kúrenie v čase, keď sa v ňom nik nenachádza.

Sušičku celkom vynechajte

Ak už musíte, používajte sušičku v čase, keď vám elektrárne účtujú nižšiu sadzbu za spotrebu. Ak takúto možnosť nemáte, voľte radšej sušenie oblečenia na sušiaku alebo šnúrach na balkóne či v záhrade.

„Mnohé moderné sušičky sa vyrábajú so senzormi, ktoré vypnú zariadenie v momente, keď vlhkosť oblečenia klesne na požadovanú úroveň – používajte túto funkciu čo najviac,“ radí Ferguson.

Odborník na záver dodáva, že pri každom elektronickom zariadení treba pravidelne kontrolovať jeho stav. Majitelia by rovnako mali sledovať stránky inšpekcie o sťahovaných výrobkoch a v neposlednom rade zabezpečiť domácnosť detektorom dymu alebo hlásičom požiaru.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.