• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Flavonoly predchádzajú problémom s pamäťou. Nájdete ich v týchto potravinách

  • 7:18 25.11.2022
  • Svet
Flavonoly predchádzajú problémom s pamäťou. Nájdete ich v týchto potravinách

Antioxidačné flavonoly sú spojené so zmiernením problémov s pamäťou.

Ľudia, ktorí konzumujú viac potravín s obsahom flavanolov, môžu mať pomalšie tempo poklesu pamäti. Ukázala to štúdia publikovaná v odbornom časopise Neurology. Flavonoly sú typom flavonoidov, skupiny fytochemikálií nachádzajúcich sa v rastlinných pigmentoch, ktoré sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie. Flavonoly sa nachádzajú v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny, ako aj v kakaových bôboch, čaji a víne.

Štúdie sa zúčastnilo 961 ľudí s priemerným vekom 81 rokov bez demencie. Každý rok vypĺňali dotazník o tom, ako často jedia určité potraviny. Absolvovali aj pravidelné kognitívne a pamäťové testy. Ľudia boli rozdelení do piatich rovnakých skupín na základe množstva flavonolov, ktoré mali v strave. Výskumníci zistili, že kognitívne skóre ľudí, ktorí mali najvyšší príjem flavonolov, klesalo rýchlosťou o 0,4 jednotky za desaťročie pomalšie ako u ľudí, ktorí mali najnižší príjem.

Štúdia tiež rozdelila flavonoly na štyri typy: kemferol, kvercetín, myricetín a izohamnetín. Zistili tiež, v ktorých potravinách sa jednotlivé typy flavonolov nachádzali najčastejšie:

Kmferol - kel, fazuľa, čaj, špenát a brokolica
Kvercetín - paradajky, kel, jablká a čaj
Myricetín - čaj, víno, kel, pomaranče a paradajky
Izohamnetín - hrušky, olivový olej, víno a paradajková omáčka

Ľudia, ktorí mali najvyšší príjem kemferolu, mali o 0,4 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s ľuďmi v najnižšej skupine. Tí s najvyšším príjmom kvercetínu mali o 0,2 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s tými v najnižšej skupine. A ľudia s najvyšším príjmom myricetínu mali o 0,3 jednotky za desaťročie pomalšiu mieru kognitívneho poklesu v porovnaní s tými v najnižšej skupine. V prípade izohamnetínu nebol pozorovaný tento účinok.

"Je vzrušujúce, že naša štúdia ukazuje, že výber konkrétnej stravy môže viesť k pomalšiemu poklesu kognitívnych funkcií," povedal autor štúdie Thomas M. Holland s tým, že je to pravdepodobne spôsobené prirodzenými antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami flavonolov.

Účastníkov štúdie sa pýtali aj na ďalšie faktory, ako je úroveň ich vzdelania, koľko času venovali fyzickým aktivitám a koľko času venovali duševným aktivitám, ako je čítanie a hranie hier. Boli sledovaní v priemere sedem rokov. Študovaná populácia mala priemerný príjem flavonolov v strave približne 10 mg za deň. Najnižšia skupina mala príjem okolo 5 mg denne a najvyššia skupina konzumovala v priemere 15 mg denne, čo zodpovedá asi jednej šálke tmavej listovej zeleniny.

Na určenie miery poklesu kognitívnych funkcií výskumníci použili celkové globálne skóre kognitívnych schopností, ktoré zahŕňalo 19 kognitívnych testov. Priemerné skóre sa pohybovalo od 0,5 pre ľudí bez problémov s myslením po 0,2 pre ľudí s miernou kognitívnou poruchou až po -0,5 pre ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Zdroj: Info.sk, TM, practicalneurology.com, neurology.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

VČERA - 21:55Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

Video: Radačovský spôsobil rozruch v europarlamente, z tašky vytiahol holubicu

VČERA - 17:15Zaujímavosti

Miroslav Radačovský vypustil počas svojho prejavu holubicu.

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

VČERA - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

7:01 23.04.2024Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.