• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Rakovina úst: 9 príznakov, ktoré nesmiete ignorovať

  • 6:43 27.11.2022
  • Bratislava
Rakovina úst: 9 príznakov, ktoré nesmiete ignorovať

Tu je niekoľko symptómov rakoviny ústnej dutiny, ktoré môžete pozorovať aj sami bez vyšetrenia u lekára.

Počty pacientov s diagnózou rakoviny ústnej dutiny stále rastú, preto je dôležité poznať varovné signály zákernej choroby. Skorá diagnostika je kľúčová, aby bola rakovina zachytená včas a zvýšila sa tak šanca na vyliečenie. Tu je niekoľko zjavných príznakov rakoviny úst, ktoré by ste nemali ignorovať. Ak si niektorý z nich všimnete, mali by ste kontaktovať svojho lekára.

1. Vredy a afty

Malé afty väčšinou nie sú veľkým problémom a v priebehu niekoľkých dní dokážu zmiznúť. Ak ich však máte dlhodobo a neliečia sa, podľa odborníkov je to zjavný príznak rakoviny úst.

2. Pachuť po krvi

Zatiaľ čo jedným z najbežnejších príznakov je vred, ktorý sa nehojí, môže sa vyskytnúť aj príznak, ktorý cítite na jazyku. Ľudia, u ktorých sa rozvinie rakovina úst, často pociťujú krvácanie v ústach. Ak teda cítite chuť krvi a v ústach si všimnete malé kvapky krvi spolu so znecitlivením, mali by ste sa porozprávať so svojím praktickým lekárom.

3. Bolesť

Bolesť, nepohodlie alebo opuch v ústach, ktorý nemizne, je ďalším najčastejším príznakom rakoviny úst.

4. Červené alebo biele škvrny

Zmeny vo vašich ústach môžu byť signálom rakoviny úst. Patria sem červené škvrny známe ako erytroplakia a biele škvrny nazývané leukoplakia. Podľa lekárov škvrny nemusia nevyhnutne znamenať rakovinu a môže skôr ísť o opar, no ak sa neliečia, môžu viesť k rozvoju rakoviny. Biele škvrny zvyčajne dokážete dať dole a pod nimi sa nachádza boľavá červená vyrážka. Ak však užívate lieky proti kvasinkám a škvrny vďaka tomu zmiznú, nejde o rakovinu.

5. Problémy s prehĺtaním

Ak máte bolesti pri jedení, pocit pálenia pri žuvaní alebo problémy s prehĺtaním, môže to byť spôsobené rakovinou úst. Medzi ďalšie príznaky patrí pocit, akoby sa vám jedlo prilepilo v krku.

6. Problémy s rečou

Rakovina v ústach alebo hrdle môže ovplyvniť váš hlas. "Váš hlas môže znieť inak. Môže byť tichší, chrapľavý alebo môže znieť, ako keby ste boli neustále prechladnutí,” uvádzajú odborníci z Cancer Research UK. Tiež môžete mať problémy s vyslovovaním niektorých slov, alebo pri rozprávaní začnete viac mumlať.

7. Hrča na krku

Hrčka na krku vám môže vzniknúť v dôsledku zväčšenej lymfatickej uzliny. Opuch jednej alebo viacerých lymfatických uzlín na krku je bežným znakom rakoviny ústnej dutiny a orofaryngu, ústnej časti hltanu. Ak je hrčka červená, na dotyk horúca a bolestivá, potom zvyčajne naznačuje skôr infekciu.

8. Chudnutie

Neúmyselná strata telesnej hmotnosti je bežným znakom všetkých druhov rakoviny. Rakovina úst a orofaryngu môže spôsobiť bolesť pri jedení a sťažené prehĺtanie. To môže spôsobiť stratu hmotnosti.

9. Zápach z úst

Mnoho ľudí z času na čas trpí zápachom z úst a zvyčajne za to môže jedlo, ktoré sme skonzumovali. V prípade rakoviny však zápach z úst môže byť omnoho horší alebo sa môže vyskytovať častejšie.

Spolu s týmito príznakmi môžete tiež zaznamenať hrčku alebo zhrubnutie pery, hrčku v ústach alebo hrdle a kývajúce sa zuby bez konkrétneho dôvodu. Môžete mať aj ťažkosti s hýbaním čeľuste, bolesť hrdla alebo bolesť ucha, ktorá nezmizne do niekoľkých dní.

Ako správne vykonať samovyšetrenie ústnej dutiny na prítomnosť príznakov rakoviny zistíte TU.

Zdroj: Info.sk, TM, cancerresearchuk.org, thesun.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.