• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Pivo vás môže chrániť pred vážnym ochorením, záleží však na jeho chuti

  • 19:23 21.11.2022
  • Svet
Pivo vás môže chrániť pred vážnym ochorením, záleží však na jeho chuti

Jedna zložka v pive môže mať ochranné účinky pred Alzheimerovou chorobou.

Pivo je jedným z najstarších a najobľúbenejších nápojov na svete. Kľúčovou zložkou chuti a vône piva je chmeľ, ktorý dodáva pivu horkosť. Výraznú chmeľovú chuť niektorí ľudia milujú a iní nenávidia.

Vedci však zistili, že obzvlášť chmelený nápoj môže mať jedinečné zdravotné výhody. Podľa výskumu môžu chemikálie extrahované z chmeľových kvetov v laboratórnych miskách inhibovať zhlukovanie amyloidných beta proteínov, ktoré je spojené s Alzheimerovou chorobou. Tieto zistenia boli publikované vo vedeckom časopise ACS Chemical Neuroscience.

Alzheimerova choroba je neurodegeneratívne ochorenie, ktoré sa u starších ľudí často vyznačuje stratou pamäti a zmenami osobnosti. Časťou komplikáciou pri liečbe choroby je dlhý časový úsek medzi začiatkom základných biochemických procesov a nástupom symptómov, pričom niekedy to trvá niekoľko rokov. To znamená, že k nezvratnému poškodeniu nervového systému dôjde skôr, než si človek vôbec uvedomí, že môže mať túto chorobu. Preto je veľmi dôležitá skorá prevencia predtým, ako sa objavia symptómy.

Medzi nástroje prevencie patria aj „nutraceutiká“ alebo funkčné potraviny, ktoré majú nejaký typ liečivej alebo výživovej funkcie. Chmeľové kvety používané na ochutenie piva boli skúmané ako jedno z týchto potenciálnych nutraceutík, pričom predchádzajúce štúdie naznačujú, že rastlina by mohla interferovať s akumuláciou amyloidných beta proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou. Vedci preto chceli zistiť, ktoré chemické zlúčeniny v chmeli majú tento účinok.

Na snímke chmeľ druhu Tettnanger, Foto: tourpics_net/Shutterstock.com

Na identifikáciu týchto zlúčenín tím vedcov vytvoril a charakterizoval extrakty zo štyroch bežných odrôd chmeľu pomocou metódy podobnej tej, ktorá sa používa pri procese varenia piva. V testoch zistili, že extrakty majú antioxidačné vlastnosti a môžu zabrániť zhlukovaniu amyloidných beta proteínov v ľudských nervových bunkách. Najúspešnejší bol extrakt z nemeckého chmeľu Tettnanger, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch ležiakov a ľahších pív.

Keď sa tento extrakt rozdelil na frakcie, ten, ktorý mal vysoký obsah polyfenolov, vykazoval najsilnejšiu antibiotickú aktivitu a aktivitu inhibujúcu agregáciu. Podporoval tiež procesy, ktoré umožňujú telu odstraňovať zle zložené neurotoxické proteíny.

Nakoniec výskumný tím testoval extrakt z Tettnanger na modeli červov Caenorhabditis elegans a zistil, že chráni červy pred paralýzou súvisiacou s Alzheimerovou chorobou, hoci účinok nebol príliš výrazný. Vedci tvrdia, že hoci táto štúdia neospravedlňuje pitie väčšieho množstva piva, ukazuje, že zlúčeniny chmeľu by mohli slúžiť ako základ pre nutraceutiká, ktoré bojujú proti nástupu Alzheimerovej choroby.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, pubs.acs.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.