• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Lekári porovnali účinky cigariet a marihuany na pľúca. Z týchto CT vyšetrení ostali prekvapení

  • 7:15 21.11.2022
  • Svet
Lekári porovnali účinky cigariet a marihuany na pľúca. Z týchto CT vyšetrení ostali prekvapení

Fajčenie marihuany má špecifické účinky na pľúca.

Zápaly dýchacích ciest a pľúcny emfyzém sa častejšie objavuje u fajčiarov marihuany ako u fajčiarov cigariet. Vedci si myslia, že rozdiel môže byť spôsobený skutočnosťou, že dym marihuany vstupuje do pľúc nefiltrovaný. Ukázala to štúdia publikovaná v akademickom žurnále Radiology.

Marihuana je po tabaku najčastejšie fajčená látka a jedna z najpoužívanejších psychoaktívnych látok na svete. O účinkoch marihuany na pľúca pritom zatiaľ existuje málo štúdií. Doktorka Giselle Revah a kolegovia porovnali výsledky CT hrudníka 56 fajčiarov marihuany s výsledkami 57 nefajčiarov a 33 fajčiarov, ktorí fajčia iba tabak.

Tri štvrtiny fajčiarov marihuany mali emfyzém, pľúcne ochorenie, ktoré spôsobuje ťažkosti s dýchaním, v porovnaní so 67 % fajčiarov, ktorí fajčia iba tabak. Iba 5 % nefajčiarov malo emfyzém. Paraseptálny emfyzém, ktorý poškodzuje drobné kanáliky, ktoré sa pripájajú k vzduchovým vakom v pľúcach, bol prevládajúcim podtypom emfyzému u fajčiarov marihuany v porovnaní so skupinou, ktorá užívala iba tabak.

Zmeny dýchacích ciest u 66-ročného fajčiara marihuany a tabaku. Kontrastné (A) axiálne a (B) koronálne CT snímky ukazujú cylindrickú bronchiektáziu a zhrubnutie bronchiálnej steny (šípky) vo viacerých pľúcnych lalokoch bilaterálne na pozadí paraseptálneho (šípky) a centrilobulárneho emfyzému, Foto: Radiological Society of North America

Zápal dýchacích ciest bol tiež častejší u fajčiarov marihuany ako u nefajčiarov a fajčiarov, ktorí fajčia iba tabak. To isté platilo pre gynekomastiu, stav zväčšeného mužského prsného tkaniva v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. Gynekomastia bola zistená u 38 % fajčiarov marihuany v porovnaní s iba 11 % fajčiarov, ktorí fajčia iba tabak, a 16 % v kontrolnej skupine.

Podľa Revah boli výsledky prekvapivé, najmä ak vezmeme do úvahy, že pacienti v skupine, ktorá užívala len tabak, fajčili dlhodobo:

„Skutočnosť, že naši fajčiari marihuany – z ktorých niektorí fajčili aj tabak – mali ďalšie zistenia zápalu dýchacích ciest/chronickej bronchitídy naznačuje, že marihuana má ďalšie synergické účinky na pľúca ako tabak. Okrem toho, naše výsledky boli stále významné, keď sme porovnávali vekovo nezodpovedajúce skupiny, vrátane mladších pacientov, ktorí fajčili marihuanu a ktorí boli pravdepodobne menej celoživotne vystavení cigaretovému dymu."

Pľúcny emfyzém u (A, B) marihuany a (C, D) fajčiarov tabaku. (A) Axiálne a (B) koronálne CT snímky u 44-ročného muža fajčiara marihuany ukazujú paraseptálny emfyzém (šípky) v bilaterálnych horných lalokoch. (C) Axiálne a (D) koronálne CT snímky u 66-ročnej fajčiarky tabaku s centrilobulárnym emfyzémom reprezentovaným oblasťami centrilobulárnej lucencie (šípky). Foto: Radiological Society of North America

Existuje pravdepodobne niekoľko faktorov, ktoré prispievajú k rozdielom medzi týmito dvoma skupinami. Marihuana sa fajčí nefiltrovaná, zatiaľ čo tabakové cigarety majú zvyčajne filter. Výsledkom je, že z fajčenia marihuany sa do dýchacích ciest dostane viac častíc.

Okrem toho sa marihuana inhaluje s dlhším potiahnutím a väčším objemom zadržaného dychu ako tabakový dym. Podľa autorov štúdie fajčenie marihuany ukladá do pľúc štyrikrát viac častíc ako priemerná tabaková cigareta. Tieto častice pravdepodobne dráždia dýchacie cesty.

Podľa vedcov je potrebný ďalší výskum s väčšími skupinami ľudí a viac údajmi o tom, koľko a ako často ľudia fajčia. Budúci výskum by sa mohol pozrieť aj na vplyv rôznych inhalačných techník, ako napríklad cez bong, joint alebo fajku. "Bolo by zaujímavé zistiť, či inhalačná metóda robí rozdiel," povedala Revah.

Zdroj: Info.sk, TM, pubs.rsna.org, Video: YouTube.com/RadiologyRSNA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.