• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Videohry môžu vyvolať smrteľné problémy so srdcom, tento žáner bol najčastejším spúšťačom

  • 20:09 20.11.2022
  • Svet
Videohry môžu vyvolať smrteľné problémy so srdcom, tento žáner bol najčastejším spúšťačom

Videohry môžu naštartovať skryté problémy so srdcom u detí.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Heart Rhythm zistila, že hranie videohier môže vyvolať srdcové problémy u detí s predispozíciou na srdcovú arytmiu. Vedci objavili vzácne ale zreteľné prípady detí, ktoré strácajú vedomie pri hraní video hier. Vedúca výskumníčka Claire M. Lawley uviedla:

„Videohry môžu predstavovať vážne riziko pre niektoré deti s arytmickými stavmi; môžu byť smrteľné u pacientov s predispozičnými, ale často predtým nerozpoznanými arytmiami. Deti, ktoré pri elektronických hrách náhle stratia vedomie, by mali byť vyšetrené odborníkom na srdce, pretože to môže byť prvý príznak vážneho srdcového problému."

Strata vedomia značí vážny problém

Vedci spustili celosvetovú informačnú kampaň na viacerých miestach s cieľom identifikovať príklady detí, ktoré pri hraní videohier náhle stratili vedomie. Najčastejším spúšťačom v 22 prípadoch, ktoré objavili, boli vojnové mulitplayer hry.

Niektoré z detí zomreli na následky zástavy srdca. Deti sú naďalej ohrozené rôznymi poruchami srdcového rytmu. Najčastejšími základnými príčinami boli katecholaminergná polymorfná komorová tachykardia (CPVT) a vrodený syndróm dlhého QT intervalu (LQTS) typu 1 a 2.

Medzi pacientmi bola vysoká prevalencia potenciálne relevantných genetických variácií (63 %), čo má dôležité dôsledky pre ich rodiny. V niektorých prípadoch vyšetrenie dieťaťa, ktoré stratilo vedomie pri hraní videohier, viedlo k diagnostikovaniu vážnych problémov so srdcovým rytmom u niekoľkých členov rodiny.

Za patofyziologický základ tohto javu vedci označili adrenergnú stimuláciu súvisiacu s emocionálne nabitým prostredím elektronických hier. Hranie videohier nie je vždy bezpečnou alternatívou k športom. V čase srdcových príhod boli mnohí pacienti vo vzrušených stavoch. Buď práve vyhrali, prehrali, alebo boli v konflikte so spoluhráčmi.

Esport nie je bezpečnejšou alternatívou

Vedci odporúčajú, aby všetky budúce skríningové programy zamerané na identifikáciu športovcov s rizikom malígnych arytmií mali zahŕňať aj športovcov, ktorí sa angažujú v esporte. Spoluautor štúdie Christian Turner dodal:

„Už vieme, že niektoré deti majú problémy so srdcom, ktoré ich môžu ohroziť pri súťažnom športe, ale boli sme šokovaní, keď sme zistili, že niektorí pacienti mali počas videohier život ohrozujúce výpadky vedomia. Videohry boli niečo, o čom som si predtým myslel, že to bude alternatívna ‚bezpečná aktivita‘. Toto je skutočne dôležitý objav. Musíme zabezpečiť, aby každý vedel, aké dôležité je nechať sa skontrolovať, keď niekto mal za týchto okolností prípad straty vedomia.“

Zdroj: Info.sk, TM, heartrhythmjournal.com, news-medical.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.