• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 17.4.2024Meniny má Rudolf
Bratislava

​Jednoznačný príznak autizmu, ktorý si všimnete na očiach detí

  • 16:40 12.11.2022
  • New Haven
​Jednoznačný príznak autizmu, ktorý si všimnete na očiach detí

Rodičia, ktorí majú podozrenie na autizmus u svojho dieťaťa, by podľa odborníkov nemali podceňovať očný kontakt. Tento znak vie prezradiť typickú vývojovú poruchu.

Autizmus patrí do radu vývojových porúch, ktoré ovplyvňujú komunikačné a socializačné schopnosti jedinca. Rozdielna stavba mozgu jeho nositeľom spôsobuje ťažkosti aj pri tradičných metódach výučby, pohybe a pozornosti.

Autizmus je možné pozorovať už v raných štádiách vývoja. Tieto deti majú často plochú mimiku, nereagujú na svoje meno, nehrajú sa jednoduché hry a nezapájajú sa do aktivít s rovesníkmi. Problémy im môže spôsobovať aj komunikácia s ostatnými a rozprávanie.

Lekári z Yaleovej univerzity v Connecticute najnovšie poukazujú na ďalší príznak, ktorý môže pomôcť rodičom pri určovaní poruchy svojho dieťaťa. Podľa nich autizmus u dieťaťa jasne prezrádza aj vyhýbanie sa očnému kontaktu.

Vedecký tím skúmal mozgovú aktivitu párov dospelých počas spoločenskej interakcie, pričom jeden z nich trpel poruchami autistického spektra. Obom nasadili snímače mozgových vĺn, ktorých úlohou bolo okrem iného reagovať na zmeny mozgovej aktivity pri očnom kontakte.

U autistov pri očnom kontakte dochádza k zníženiu aktivity zadného parietálneho kortexu, čo je časť mozgu zodpovedná za pohyby očí a priestorové vnímanie. U zdravých ľudí sa očný kontakt prejavuje synchronizovanou mozgovou aktivitou, a teda sú schopní pozerať sa druhému do očí.

„Naše mozgy túžia po informáciách o druhých ľuďoch. Musíme odhaliť spoločenské mechanizmy súvisiace s reálnym a interaktívnym svetom typicky vyvinutých ľudí, ale aj osôb s poruchami autistického spektra,“ tvrdí autorka štúdie a odborníčka z oblasti psychiatrie a komparatívnej medicíny a neurológie Joy Hirschová.

Hirschová podotýka, že nový výskum poskytuje presnejšie informácie nielen o neurobiologickom a sociálnom rozmere autizmu, „ale aj o skrytých neurologických mechanizmoch, ktoré riadia bežné spoločenské väzby.“

Na absenciu očného kontaktu u detí a dospelých trpiacich poruchami autistického spektra v minulosti upozornili aj ďalšie štúdie. Tá z prostredia Pekingu to dokázala pomocou modelovania tvárových výrazov ľudí s autizmom. Štúdia z Manchesteru sa zas zamerala na pozorovanie 103 detí vo veku 9 až 14 mesiacov, u ktorých sa už prejavovali aj ďalšie typické príznaky autizmu.

Zdroj: Info.sk, DP, plos.org, the-sun.com, cdc.gov, jamanetwork.com, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

VČERA - 22:06Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

VČERA - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.