• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

​Iba drobná prasklinka? Toto riskujete aj pri najmenšom poškodení teflónu!

  • 15:52 13.11.2022
  • Bedford Park
​Iba drobná prasklinka? Toto riskujete aj pri najmenšom poškodení teflónu!

Už aj drobné poškodenie teflónovej panvice z nej robí potenciálne nebezpečný riad. Štúdia ukazuje, koľko plastu sa kvôli tomu uvoľňuje do jedla.

Nepriľnavé a teflónové panvice častým používaním a umývaním postupne strácajú odolnosť povrchu, čo môže predstavovať problém pri príprave jedál. Jeho presné vytýčenie je ale pomerne náročné.

Inžinier mechaniky a materiálov z austrálskej Flindersovej univerzity Youhong Tang sa spolu s kolegami pozrel na to, koľko mikroplastov (menšie ako 5 milimetrov) a nanoplastov (asi miliónkrát menšie častice) sa môže pri varení uvoľniť z jedinej drobnej praskliny na takýchto povrchoch.

Vedecký tím využil postup známy ako Ramanova spektroskopia, vďaka ktorej mohli pozorovať mikroplasty a nanoplasty na teflónovom povrchu. Okrem toho pomocou algoritmu vypočítali, aké množstvo celistvého povrchu sa môže pri príprave jedla odlepiť a kontaminovať potraviny.

Vedci najprv rozrezali teflónom potiahnutý povrch na niekoľko kúskov. Tie následne treli o vzorky vybraných materiálov (nehrdzavejúcej ocele, bavlny, plastu a dreva), aby tak simulovali varný proces bez použitia reálneho tepla či potravín. Následne sledovali, koľko plastových častíc sa do materiálov uvoľní.

Poškodené teflónové povrchy podľa všetkého uvoľňujú až 2,3 milióna drobných častíc pri príprave jedla, a to len počas 30 sekúnd varenia.

Teflón je okrem toho známy aj svojím členstvom v skupine „večných chemikálií“, ktoré sa v bežnom životnom prostredí nedokážu rozložiť a spájajú sa s celým radom zdravotných ťažkostí, vrátane rakoviny pečene. Súhrnne sa označujú aj skratkou PFAS (perfluóralkylované a polyfluóralkylové chemikálie).

„Keďže PFAS predstavujú veľký problém, tieto teflónové mikročastice v jedle môžu ohrozovať zdravie,“ tvrdí výskumník zaoberajúci sa materiálmi Cheng Fang.

Zatiaľ nedokážeme presne určiť mieru a nebezpečenstvo kontaminácie potravín mikro a nanoplastmi, preto vedci volajú po ďalšom výskume, ktorý by mohol poskytnúť odpovede.

„Keďže teflón patrí do skupiny PFAS, na zistenie rizikovosti plynúcej z mikroplastov a nanoplastov pri jeho používaní je potrebný ďalší výskum,“ dodáva Tang.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?