• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

​„Chameleónska rakovina“ dokáže prekabátiť imunitný systém, tvrdia vedci v prelomovej štúdii

  • 21:52 08.11.2022
  • Bratislava
​„Chameleónska rakovina“ dokáže prekabátiť imunitný systém, tvrdia vedci v prelomovej štúdii

Zriedkavý typ zhubného ochorenia krvi predstavuje hrozbu pre celý imunitný systém aj spôsob, akým sme dodnes liečili rakovinu.

Onkológovia bijú na poplach pred novým zistením, ktoré by mohlo výrazne ovplyvniť spôsob, akým sme dodnes pristupovali k liečbe niektorých onkologických ochorení.

Štúdia zverejnená v žurnále Blood hovorí o takzvanej „chameleónskej rakovine“, ktorá predstavuje druh extrémne ťažko liečiteľného onkologického ochorenia. Ide o diagnózu, s ktorou sa môžu stretnúť pacienti s raritným typom leukémie.

Pri „chameleónskej rakovine“ podľa vedcov niektoré zhubné bunky dokážu zmeniť svoj vzhľad tak, aby ovplyvnili reakcie imunitného systému. Tieto bunky sa kryjú pred imunitou a premieňajú na odlišný typ rakoviny, ktorá si vyžaduje náročnú liečbu.

K preprogramovaniu buniek môže prispieť aj liečba

Vedcov zaujala skutočnosť, že 9 z 10 prípadov leukémie je liečiteľných, no zvyšné nereagujú na liečebné látky. Tieto typy rakoviny dokážu meniť proteíny na povrchu buniek, ktoré imunitnému systému vysielajú signál o prítomnosti zhubných buniek, alebo sa celkom premenia na odlišný, ťažko liečiteľný typ leukémie.

Rakovina tohto typu obsahuje gén MLL/AF4, ktorý vzniká spojením častí iných dvoch génov. Ochorenie s týmto génom vzniká už v maternici a je vysoko agresívne. Lekári dodnes nevedeli, prečo gén prepožičiava rakovinovým bunkám schopnosť zmeniť sa na nebezpečnejší typ.

„O VŠETKÝCH bunkách nesúcich toto chromozómové usporiadanie sa dlho vedelo, že sa dokážu vrátiť v podobe iného typu rakoviny krvi, akútnej myleoidnej leukémie,“ približuje v stanovisku spoluautor štúdie Simon Bomken. „Po tejto premene sa leukémia lieči extrémne ťažko.“

Bomken s kolegami zistil, že k zmene v krvných bunkách dochádza vplyvom rôznych vývojových štádií kostnej drene. „Je dôležité poznamenať, že zmena môže byť následkom dodatočných genetických zmien spôsobených samotnou chemoterapiou. Ich vplyvom sa leukémia v niektorých prípadoch 'preprogramuje' a zmení identitu buniek z jedného typu na druhý,“ tvrdí detský onkológ.

Pri zmene rakovinových buniek z jedného typu na druhý môže podľa najnovších zistení zohrávať rolu gén CHD4, ktorý spolupôsobí pri samotnom vzniku akútnej myleoidnej leukémie. Dôležitý nález by teraz mohol pomôcť vedcom identifikovať rizikové prípady vzniku tohto ochorenia, či dokonca potlačiť vplyv génov oslabujúcich účinky liečby.

„V dohľadnom čase by sme mohli sprístupniť špecifickú liečbu, ktorá by zabránila leukemickým zmenám alebo ich vyriešila, vďaka čomu by chameleón viac nemenil farby,“ dodáva Bomken.

Zdroj: Info.sk, DP, ashpublications.org, ncl.ac.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.