• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Poobedný spánok je prospešný. Musíte sa však vyhnúť týmto chybám

  • 11:46 05.11.2022
  • Bratislava
Poobedný spánok je prospešný. Musíte sa však vyhnúť týmto chybám

Krátke zdriemnutie môže byť dobré, pokiaľ nerobíte tieto chyby

Príjemné zdriemnutie môže podporiť mnoho kognitívnych oblastí, vrátane regulácie, výkonného fungovania, kognitívnej kontroly, pamäte, pozornosti aj motorického výkonu, tvrdí Sara Mednick, kognitívna neurovedkyňa z Kalifornskej univerzity.

Ak však chcete využiť všetky tieto výhody súvisiace s mozgom, musíte pri poludňajšom spánku postupovať strategicky. Určité návyky totiž môžu mať opačný účinok, uberajú vašu energiu a môžu sabotovať aj váš nočný spánok.

Zdriemnutie krátko pred nočným spánkom

Zdriemnutie v neskorších hodinách môže zhoršiť váš nočný spánok. Najviac obohacujúci je spánok v prvej časti noci, hovorí Mednick. Takže ak si zdriemnete príliš blízko pred spaním, ukradnete si práve tú najlepšiu časť nočného spánku.

Príliš dlhé zdriemnutie

Pi spánku prechádzate rôznymi fázami. Ak si pospíte na viac ako 20-30 minút, pravdepodobne prejdete do hlbokého spánku. Prebudenie práve z tejto fázy môže spôsobiť ešte väčšiu ospalosť a omámenie, uvádza portál livestrong.com. Ide o tzv. zotrvačnosť spánku. Nielenže sa budete dočasne cítiť dezorientovaní, ale podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zažijete aj pokles kognitívneho výkonu vrátane pomalého reakčného času, horšej krátkodobej pamäte a pomalšieho učenia.

Zdriemnutie ako náhrada za pravidelný spánok

Občas sa môže stať, že nachádzate pomoc v dennom spánku, ak ste predchádzajúcu noc nespali dobre. Aj keď je to rozumná stratégia, zdriemnutie nemá také revitalizačné schopnosti ako úplný nočný spánok. Dlhodobo by ste nemali nahrádzať hlavný spánok tým krátkym poobedným.

Spánok bez budíka

Určite máte mnoho dôležitých úloh, o ktoré sa musíte počas dňa postarať. Strach z príliš dlhého poobedného spánku či zmeškania popoludňajšieho stretnutia vám môže zabrániť vo výdatnom spánku. Nastavte si preto budík aj pri krátkom poobednom zdriemnutí.

Spánok po ťažkom jedle

Po veľkom či ťažkom obede je každý ospalý. Avšak zdriemnutie po takom jedle môže znížiť efektivitu spánku. Jedlo má totiž veľký vplyv na to, ako dobre spíte, tvrdí Mednick. Po ťažko stráviteľnom jedle sa vám bude ťažšie zaspávať. Obzvlášť ťažké to môže byť pre ľudí s refluxom.

Zdroj: Info,sk, MB, livestrong.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.