• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
16°Bratislava

Na Kysuciach začali výstavbu najnáročnejšieho úseku diaľnice

  • 17:19 30.10.2013
  • SKALITÉ
Na Kysuciach začali výstavbu najnáročnejšieho úseku diaľnice

Na Kysuciach v stredu oficiálne začali výstavbu diaľničného úseku D3 Svrčinovec- Skalité.

Výstavba dvanástich kilometrov v polovičnom profile má stáť 330 miliónov eur a trvať tri roky. Podľa ministra dopravy Jána Počiatka ide o najnáročnejší diaľničný úsek na Slovensku, pretože na 12 kilometroch musia postaviť 24 mostov a dva tunely.

"V princípe skoro polovička celého úseku nie je na zemi, ale je na moste alebo v tuneli. Je to najnáročnejší zo všetkých úsekov diaľnice, ktoré máme. Preto je možno logické, že sa z chýbajúcich úsekov D3 začína práve s týmto. I keď to vyplýva aj z toho, aká bola pripravenosť tohto úseku v porovnaní s inými,“ povedal Počiatek. Dodal, že diaľnica D3 má rovnakú prioritu ako diaľnica D1.

"Momentálne sa na D3 súťaží južný úsek Žilina Strážov - Žilina Brodno. Budúci rok chceme začať súťaž na obchvat Čadce, čiže úseku Čadca Bukov - Svrčinovec. A následne v ďalšom roku zvyšné tri úseky. Čiže ten plán rozostavať všetky úseky diaľnice D3 do konca tohto volebného obdobia stále platí,“ informoval minister dopravy.
Diaľničný úsek sa bude stavať tri roky

Generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Milan Gajdoš verí, že práve tento úsek konečne prepojí diaľničnú sieť na ekonomicky najvýznamnejšieho suseda Slovenska, na Poľsko.

Obrazom: Najnáročnejší diaľničný úsek budú na Kysuciach stavať 3 roky


"V rámci odhadov intenzity dopravy, tu momentálne nie sú na úrovni, ktorú napríklad dosahujú diaľničné úseky okolo Bratislavy, z toho dôvodu je tento úsek stavaný len v polovičnom profile. Ale ten potenciál, ktorý vytvára, či už priemyselná zóna na poľskej strane, či už firmy v Žilinskom kraji, je naozaj veľký a bude využitý,“ povedal pri oficiálnom začatí výstavby v Skalitom Gajdoš.

Úsek medzi Svrčinovcom a Skalitým bude podľa ministra dopravy prvým slovenským diaľničným projektom, ktorý sa bude stavať počas dvoch eurofondových programových období. Ide o jeden z úsekov, ktorého financovanie počíta s modelom fázovania, keď sa časť stavby platí z aktuálneho a druhá časť z nasledujúceho programového obdobia.

Video: Na Kysuciach začali stavať najnáročnejší diaľničný úsek na Slovensku
Žiadosť o nenávratný finančný príspevok na tento úsek plánuje ministerstvo dopravy poslať Európskej komisii do konca roka. Prepojením regiónu Kysúc a Žiliny s regiónmi južného Poľska a regiónu Ostravy sa podľa ministra dopravy celá oblasť zatraktívni pre investorov a podporí tak aj tvorbu nových pracovných miest. Z medzinárodného hľadiska má táto cesta výrazne prispieť k diaľničnému prepojeniu krajín strednej Európy v severojužnom smere od Baltského mora až po Stredomorie.
O výstavbu sa postarajú štyri stavebné spoločnosti

Výstavbu kysuckého úseku diaľnice D3 pri hranici s Poľskom a Českou republikou zabezpečia štyri stavebné spoločnosti Váhostav - SK, Doprastav, Strabag a Metrostav SK pod spoločnou hlavičkou Združenie D3 Svrčinovec - Skalité. Združenie sa zaviazalo uskutočniť stavebné práce, vrátane dodania realizačnej projektovej dokumentácie, počas troch rokov za 329,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

V tendri uspelo s najlacnejšou ponukou na úrovni 90 % z pôvodnej predpokladanej ceny 365,61 mil. eur. Súťaž na výstavbu D3 Svrčinovec - Skalité sa začala ešte vlani v júni a ponuky štyroch uchádzačov sa otvárali v auguste. Na diaľnici má byť 24 mostov a dva tunely, a to Svrčinovec (445 metrov) a Poľana (898 metrov).

Rezerva na stavbe je vo výške 10 % z ceny ponúknutej združením a je už zahrnutá v akceptovanej zmluvnej cene. Výstavba diaľnice má byť financovaná zo zdrojov Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu v Operačnom programe Doprava.

Na dve fázy má byť rozdelených až päť diaľničných projektov

Ministerstvo dopravy plánuje rozdeliť na dve časové fázy päť diaľničných projektov. Cieľom tohto postupu je, aby financovanie výstavby vzhľadom na plánovanú dĺžku bolo možné zo zdrojov Európskej únie (EÚ) súčasne v terajšom a v nasledujúcom programovom období eurofondov.

Podľa rezortu dopravy ide o projekty výstavby troch úsekov diaľnice D1 Hubová - Ivachnová, Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala a Hričovské Podhradie - Lietavská Lúčka, ako aj dvoch úsekov D3 Žilina, Strážov - Brodno a Svrčinovec - Skalité.

Zatiaľ sa oficiálne začali práce na poslednom z týchto úsekov. Európske peniaze v terajšom programovom období 2007 až 2013 je možné použiť do konca roku 2015. Keďže uvedené diaľničné úseky majú byť dokončené až po tomto roku, je nevyhnutné použiť na ich výstavbu peniaze EÚ aj v budúcom programovom období 2014 až 2020.

"Na základe pravidiel Európskej komisie je možné špecifikovať rozdelenie jednotlivých projektov na fázy v priebehu roku 2015. V tomto termíne plánuje aj Slovenská republika, podobne ako aj ostatné členské štáty, špecifikovať žiadosť o fázovanie jednotlivých projektov," informoval agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ministerstvo dopravy v súčasnosti finalizuje prípravu žiadosti o potvrdenie pomoci EÚ na projekt D3 Svrčinovec - Skalité v spolupráci s technickými poradcami Európskej komisie z JASPERS. Rezort plánuje predložiť na schválenie žiadosť Európskej komisii v závere tohto roka. "Európska komisia sa vyjadrí k návrhu na fázovanie projektu v priebehu roku 2015," dodal Kóňa s tým, že ministerstvo dopravy na technických rokovaniach pravidelne informuje zástupcov komisie o scenároch fázovania.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.