• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
10°Bratislava

​Spánok podľa svetových strán: Zdravotníci určili tú najlepšiu, môže dokonca pomôcť s tlakom

  • 20:29 05.11.2022
  • Bratislava
​Spánok podľa svetových strán: Zdravotníci určili tú najlepšiu, môže dokonca pomôcť s tlakom

Spánok je jeden z kľúčových prvkov potrebných pre zdravé telo, no na jeho kvalitu nevplýva len dĺžka a pravidelnosť. Na ktorú svetovú stranu si treba otočiť posteľ, ak chcete čo najlepšie výsledky?

Mnohí z nás poznajú povedačky o tom, že posteľ si treba umiestniť tak, aby jej čelo smerovalo na konkrétnu svetovú stranu, čo má pomôcť k zlepšeniu kvality spánku. Niektorí hovoria o juhu, iní o severe alebo východe.

Tomuto tvrdeniu najnovšie pripísali dôležitosť lekári, podľa ktorých spánok podľa svetových strán vplýva nielen na dĺžku a kvalitu odpočinku, ale pravdepodobne aj na krvný tlak. Ideálny je podľa nich spánok s hlavou uloženou smerom na juh.

Robia to aj zvieratá

Svoje správanie prispôsobujú svetovým stranám najmä zvieratá, ktoré pri tom využívajú vplyv zemského elektromagnetického poľa. Môžeme to u nich pozorovať napríklad pri jedení alebo odpočinku. Farmári tiež dobre vedia, že kravy sa na pasienku zoskupujú tak, aby hlavami čelili severu.

Nie je preto prekvapením, že elektromagnetizmus pravdepodobne vplýva aj na zvyky človeka. Americká nezisková nadácia Sleep Foundation na svojej stránke uvádza, že „existujú dôkazy o tom, že spánok s hlavou uloženou na juh redukuje riziko krvného tlaku.“

Sleep Foundation sa odvoláva na štúdiu, ktorá skúmala polohu pri spánku ľudí po dobu troch mesiacov. Tí, ktorí spávali na posteli uloženej v smere sever-juh, na konci výskumu vykazovali znížený krvný tlak, lepšiu kvalitu spánku a predĺženie jeho trvania.

„Vedci teda predpokladajú, že zladenie spánku s elektromagnetickým poľom Zeme zlepšuje kvalitu spánku,“ dodáva nadácia. Zabúda však pripomenúť, že ide len o pozorovaciu štúdiu, a teda dodnes nevieme, či je to práve elektromagnetické pole, ktoré sa u účastníkov postaralo o lepší spánok.

Ďalší dôkaz o možnom vplyve magnetických pólov na odpočinok poskytuje štúdia z roku 2019, podľa ktorej u ľudí vystavených „zmenám elektromagnetických polí“ zaznamenali rozličné mozgové vlny, ktorých aktivita sa pri spánku prirodzene spomaľuje.

Najlepšia poloha pre zdravie

Okrem nasmerovania podľa svetových strán by ste pre optimálne zdravie mali zaujať aj vhodnú polohu na posteli. Podľa Sleep Foundation je najvýhodnejší spánok na boku alebo chrbte, ktorý poskytuje chrbtici pevnú oporu a rovnováhu, vďaka čomu sa uvoľňuje tlak na svaly a tkanivá.

Spánku na chrbte by sa však mali vyhýbať pacienti so spánkovým apnoe, keďže v tejto pozícii sú náchylnejší na skĺznutie jazyka do krku a zablokovanie dýchacích ciest. Táto poloha tiež zvyšuje riziko chrápania.

Spánok na boku je prospešný aj pre tých, ktorých trápi pálenie záhy.

Zdroj: Info.sk, DP, sleepfoundation.org, express.co.uk, nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.