• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Aj trocha tohto nápoja počas tehotenstva ovplyvní telesnú výšku detí

  • 18:27 02.11.2022
  • Londýn
Aj trocha tohto nápoja počas tehotenstva ovplyvní telesnú výšku detí

Tehuľky, ktoré si počas deviatich mesiacov doprajú čo i len trochu tohto nápoja, riskujú, že tým ovplyvnia telesný vzrast svojich ratolestí.

Väčšina jedál a nápojov sa počas tehotenstva dá bezpečne jesť a piť. Výnimkou je samozrejme alkohol, ale aj niektoré rizikové potraviny, ako sú údené ryby alebo surové vajcia.

O tom, či sa počas tehotenstva môže alebo nemôže piť káva, sa dodnes vedú polemiky. Väčšina zdravotníkov sa zhoduje na tom, že ženy by v tomto čase mali obmedziť príjem kofeínu, pričom za štandardnú dennú hranicu sa považuje dávka 200 miligramov, akú možno nájsť napríklad v dvoch šálkach instantnej kávy alebo troch šálkach čaju.

Toto odporúčanie dementuje najnovší výskum z dielne Marylandskej univerzity, podľa ktorého aj malé množstvo povzbudzujúcej látky môže ovplyvniť neskoršiu telesnú výšku detí. Matky by si podľa neho nemali dopriať ani pol šálky kávy, teda 50 miligramov kofeínu.

V ohrození je výška aj váha detí

Vedci sa zamerali na deti žien s nízkym príjmom kofeínu. Okrem toho ich zaujímala látka paraxantín, ktorú telo využíva pri rozkladaní jedla, liekov a chemikálií.

Deti podstúpili vyšetrenie dvakrát, a to vo veku 4 a 8 rokov. Ako dokumentuje zistenie publikované v žurnále JAMA Open Network, ich vzrast bol v tomto období nižší ako telesná výška detí, ktorých matky počas tehotenstva neprijímali žiadny kofeín, čo znamená, že pravdepodobne aj malé dávky tohto stimulantu zapríčiňujú nižší vzrast detí.

Výška nie je to jediné, na čo má vplyv konzumácia kofeínu počas tehotenstva. Ukázalo sa, že aj nízka dávka v podobe 50 miligramov kávy zapríčiňuje pokles telesnej hmotnosti detí vo veku 5 až 8 rokov. Takýto následok nebol pozorovaný u potomkov mám, ktoré sa kofeínu vyhýbali.

Zaujímavým zistením je skutočnosť, že ženy, ktoré v čase tehotenstva konzumovali nižšie dávky kofeínu, patrili zväčša do nižšej vekovej kategórie.

Bioštatistik z Curtinovej univerzity v Austrálskom Perthe Davin Pereira upozorňuje, že nové dôkazy o škodlivom vplyve kofeínu na rast detí po narodení nie sú postačujúce na to, aby sme túto látku mohli definitívne odsúdiť.

„Záver, že 'zvýšené dávky' kofeínu a paraxantínu sa aj v malom množstve spájajú s nižším vzrastom v ranom detstve, je nesprávny,“ tvrdí Pereira. „Nepriamo totiž naznačuje, že so zvyšujúcimi sa dávkami kofeínu sa zároveň zvyšuje riziko ovplyvnenia rastu dieťaťa.“

Pereira na záver upozorňuje na ďalšie faktory, ako je chudoba, stres alebo strava, ktoré môžu ovplyvňovať rovnako biologický vývin dieťaťa po narodení, ako aj množstvo skonzumovaných kofeínových výrobkov počas tehotenstva.

Zdroj: Info.sk, DP, jamanetwork.com, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.