• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

​Časté močenie nesúvisí len so zápalom: 8 dôvodov, pre ktoré neustále navštevujete toaletu

  • 6:41 01.11.2022
  • Kingston
​Časté močenie nesúvisí len so zápalom: 8 dôvodov, pre ktoré neustále navštevujete toaletu

Priemerný dospelý si počas dňa odskočí na toaletu asi šesť až sedemkrát, hoci toto číslo sa môže líšiť v závislosti od viacerých faktorov. Prečo niekedy navštevujeme záchod častejšie?

V prípade, že počas dňa vykonáte malú potrebu asi šesť až sedemkrát, ocitáte sa vo väčšinovej skupine ľudí s normálnymi vyprázdňovacími návykmi. Podľa lekárov je dokonca aj nočné prebúdzanie sa kvôli močeniu pomerne časté a bezproblémové.

Ako pre magazín The Sun uvádza urológ Petr Holy, spozornieť by ste mali až v prípade, že záchod navštevujete viac ako desaťkrát za deň.

„Telo vytvára moč ako prostriedok na odstránenie toxínov a odpadu,“ vysvetľuje Holy. „Viac ako desaťkrát za deň naznačuje poruchu, za ktorou môže stáť niekoľko ochorení.“

1. Cukrovka

Ak sa v krvi nachádza priveľa cukru, obličky sú nútené k nadpráci, v rámci ktorej filtrujú a vstrebávajú glukózu, ktorú potom vylúčia ako moč. Ak počas dňa jete prevažne sladké a často močíte, môže ísť o jeden z príznakov cukrovky. Zároveň treba dať pozor na sladkasto zapáchajúci moč.

2. Mŕtvica

K mŕtvici dochádza pri zablokovaní alebo prasknutí niektorej z ciev, ktoré do mozgu privádzajú okysličenú krv. „Môže to ovplyvniť nervy spojené s močovým mechúrom, čo sa prejavuje aj ako potreba močiť častejšie alebo strata kontroly nad zadržiavaním moču,“ vysvetľuje Holy.

3. Zväčšená prostata

Prostata je žľaza, ktorá sa nachádza v blízkosti močového mechúra a s jej zväčšovaním majú skúsenosť mnohí starší muži. Zväčšená prostata tlačí na močový mechúr a močovú rúru, čím zvyšuje frekvenciu močenia a spôsobuje bolesť pri vylučovaní moču.

4. Rakovina močového mechúra

Zhubné ochorenie močového mechúra sa môže prejaviť zvýšenou frekvenciou močenia, ale aj bolesťou pri močení alebo potrebou močiť aj v prípade, keď mechúr nie je naplnený.

5. Pohlavne prenosné ochorenia

Medzi najčastejšie diagnostikované pohlavne prenosné ochorenia, ktoré súvisia s častým močením, patria chlamýdie a kvapavka. „Pohlavne prenosné ochorenia neraz zapríčiňujú pálivý pocit pri močení, zakalený vzhľad moču alebo silný zápach,“ tvrdí Holy.

6. Zápal močových ciest

K zápalu močových ciest dochádza po vstupe baktérií do močovej rúry. „Vedie to k častejšiemu močeniu a pocitu pálenia, či dokonca prítomnosti krvi v moči,“ uvádza Holy.

7. Tehotenstvo

Rastúci plod vyvíja čoraz vyšší tlak na močový mechúr matky, čo vedie k častejšiemu močeniu. Neustále návštevy toalety však môžete zaznamenať ešte predtým ako si spravíte tehotenský test. „Môže za to zvýšená hladina progesterónu a ľudského choriového gonadotropínu,“ tvrdí Holy.

8. Priveľa kofeínu

Holy na záver dodáva, že kofeín, ktorý možno nájsť v káve aj niektorých druhoch čaju, pôsobí močopudne, čo znamená, že zvyšuje množstvo vody vyplavenej prostredníctvom moču. To vedie k častému močeniu.

Zdroj: Info.sk, DP, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.