• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Už deväťkrát pristáli na Marse úspešne: Prečo sa tentokrát NASA pokúša do planéty havarovať?

  • 5:49 28.10.2022
  • Bratislava
Už deväťkrát pristáli na Marse úspešne: Prečo sa tentokrát NASA pokúša do planéty havarovať?

Prvé úspešné pristátie na červenej planéte sa americkej vesmírnej agentúre NASA podarilo už v roku 1975 a odvtedy dopravila na povrch Marsu nielen rôzne sondy, ale aj rovery. Počas pristávania sa vesmírny modul spolieha na špičkové padáky, airbagy, alebo „vesmírne žeriavy“ na to, aby dostala misiu bezpečne na povrch.

Je to však najjednoduchšia cesta, ako dopraviť misiu na Mars? Rovnakú otázku sa pýtali aj inžinieri z NASA’s Jet Propulsion Laboratory a odpoveďou je pripravovaný koncept SHIELD. Ide o základňu modulu, ktorá je navrhnutá podobne ako deformačné zóny auta. Deformačné zóny sú štrukturálny prvok, ktorý absorbuje energiu pri náraze kontrolovanou deformáciou.

Jej tvar pripomína akordeón a pomocou tohto modulu by sa mohla budúca misia dostať na červenú planétu rýchlejšie a hlavne lacnejšie.

Tvrdé pristátie

Vedci sa už nemusia spoliehať na komplikované pristávacie mechanizmy, ktoré sa môžu kedykoľvek pokaziť a predčasne ukončiť misiu. S konceptom SHIELD by mohla misia na planétu jednoducho spadnúť.

„Predpokladáme, že by sa nám otvorili nové pristávacie miesta. Momentálne si netrúfame pristáť s miliardovým roverom do určitých rizikových oblastí s technikou, ktorú máme k dispozícii,“ vysvetľuje vedúci projektu SHIELD, Lou Giersch.

Koncept si toho veľa požičiava z pripravovanej misie Mars Sample Return, ktorá sa už mimochodom začala. Prvou fázou tejto niekoľko stupňovej misie je zbieranie vzoriek v kráteri Jezero, čo je úlohou roveru Perseverance. Následne NASA pošle k červenej planéte ďalšiu misiu, ktorá vzorky zoberie a prinesie ich späť na Zem. Misia následne úmyselne havaruje v odľahlej opustenej oblasti.

Úmyselné havarovanie vesmírne agentúry prezývajú „tvrdé pristátie“. Ak tento proces funguje na Zemi, prečo nie na Marse. Inžinieri, podieľajúci sa na projekte SHIELD vysvetľujú, že ak sa im podarí tvrdé pristátie na červenej planéte, potom by to mohli skúsiť aj na telesách s hustejšou atmosférou.

Ako dopadli prvé testy?

Vedci z NASA sa koncept SHIELD rozhodli otestovať praktickým experimentom. Využili pritom približne 27 metrov vysokú vežu, ktorá dokáže vystreliť objekt smerom k Zemi rovnakou rýchlosťou, akou by sa pohyboval počas pristávania na Marse. Úlohou SHIELD-u bolo ochrániť citlivé elektronické súčiastky a vzorky počas pristávania.

„Náš test je v podstate vertikálnou verziou testu deformačných zón vozidla. Namiesto steny ale modul vrazil do Zeme,“ vysvetlil člen tímu JPL, Velibor Cormarkovic.

Test konceptu SHIELD prebehol 12. augusta a trval len dve sekundy. Odpaľovacie zariadenie vymrštilo SHIELD k zem rýchlosťou 177 km/h. Počas tohto testu však ochranný modul vrazil do oceľovej platne. Vedci chceli otestovať zariadenie pri náročnejších podmienkach, než akým bude na Marse čeliť.

Výsledky však inžinierov prekvapili. Elektronika a vzorky ostali po drsnom náraze ostali nepoškodené. Koncept SHIELD sa teda posúva ďalej. Ďalšou úlohou bude navrhnúť zvyšok pristávacieho modulu a zistiť, kam ďalej môžu tento sľubný koncept posunúť. SHIELD by sa mohol objaviť na pripravovanej misii Mars Sample Return, no zatiaľ nie je známe, kedy táto kozmická misia poletí. Momentálne sa hovorí o roku 2027. Je možné, že vesmírne agentúry NASA a ESA štart misie posunú ešte o jeden rok. V júli tohto roku však sľúbili, že informácie poskytnú už čoskoro.

Zdroj: Info,sk, Richard Zliechovský, nasa.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.