• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Spíte so slúchadlami? Na toto si musíte dať pozor

  • 20:13 27.10.2022
  • Bratislava
Spíte so slúchadlami? Na toto si musíte dať pozor

Či už spíte so slúchadlami, aby ste zabránili chrápaniu partnera, alebo naopak nemôžete zaspať bez jemného hluku, mali by ste to zvážiť.

Ako veľmi je spanie so slúchadlami na ušiach zlé, závisí aj od toho, aký typ slúchadiel nosíte a čo počúvate. Na toto by ste mali myslieť, kým si pred spaním nasadíte slúchadlá na uši.

Vplyv na sluch

Pokiaľ príliš nezvyšujete hlasitosť, nemalo by to mať na sluch žiadny vplyv. Podľa Hearing Health Foundation (HHF) sú nebezpečné zvuky s hlučnosťou nad 70 dB pri dlhodobom počúvaní.

Zvuk cez slúchadlá môže dosiahnuť aj hlasitosť 100 dB, čo je úroveň, ktorá poškodzuje sluch už po 15 minútach. Je nepravdepodobné, že budete mať slúchadlá na maximálnej hlasitosti, keď sa snažíte zaspať. Majte však na pamäti, že môže dôjsť k neočakávanému zvýšeniu hlasitosti pri výstrahách. Takéto výkyvy zvuku môžu narušiť spánok. Okrem toho slúchadlá vám zabránia počuť dôležité zvuky - plač dieťaťa, budík či detektor dymu.

Ako dlho nosíte slúchadlá počas dňa?

Foto: Budimir Jevtic/Shutterstock.com

Ak máte celý deň v práci na ušiach slúchadlá, mali by ste počas noci dopriať ušiam pauzu, hovorí audiologička Emily J. Taylor. Ak nosíte slúchadlá, ktoré sa vkladajú do uší, existuje riziko, že baktérie, ktoré sa na nich zhromažďujú, sa môžu v ušiach šíriť.

Účinky na spánok

Zvyk nosiť slúchadlá na spanie ovplyvňuje aj spánok. Julia Kogan, zdravotná psychologička a špecialistka na behaviorálnu medicínu, ktorá sa zameriava na stres a spánok, tvrdí, že kolísajúce hladiny hluku vás môžu v ľahších štádiách spánku budiť.

Dôležité je aj to, čo počúvate. Podľa Kogan nie sú podcasty najlepšou voľbou, pretože môžu príliš aktivovať myseľ a znemožniť tak spánok. A síce sú aplikácie na meditáciu dobré na uvoľnenie tela a mysle, špecialistka radí vykonávať meditáciu ešte predtým, ako sa dostanete do postele.

Na upokojenie starostí, ktoré vás držia v noci hore, Kogan odporúča stráviť päť až desať minút pred spaním písaním zoznamu úloh na ďalší deň.

Upokojiť vašu myseľ a telo na pokojnú noc pomôže aj hlboké dýchanie alebo progresívne svalové relaxačné cvičenia 30 až 60 minút pred spaním, informuje portál livestrong.com.

Na toto nezabudnite pred spaním

  • Skontrolujte hlasitosť. Z hľadiska bezpečnosti ju nastavte na 60 % maximálnej hlasitosti v telefóne.
  • Skontrolujte nastavenia mobilu. Telefón dokáže merať úroveň zvuku a odoslať vám upozornenie pri prekročených decibeloch.
  • Zvážte zvukový prístroj. Vyskúšajte zariadenie na biely šum, prehlušíte ním okolité zvuky a bude sa vám príjemne zaspávať.
Zdroj: Info,sk, MB, livestrong.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?