• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Hranica Slnečnej sústavy má svoje „vrásky“: Misia IBEX odhaľuje zvláštne vlnenie

  • 20:49 24.10.2022
  • Bratislava
Hranica Slnečnej sústavy má svoje „vrásky“: Misia IBEX odhaľuje zvláštne vlnenie

Čo sa nachádza za hranicami Slnečnej sústavy nám zatiaľ prezradili len dve kozmické sondy, Voyager 1 a Voyager 2. Vo vesmíre sa nachádzajú už viac ako 45 rokov a ich život sa pomaly, ale isto, blíži ku koncu. Za posledné desaťročie však priniesli dôležité poznatky o tom, čo sa nachádza na mieste, kde vplyv našej domovskej hviezdy končí.

Za hranicu Slnečnej sústavy sa považuje takzvaná heliopauza, hranica kde prestáva dominovať solárny vietor a magnetické pole. Astronómovia heliopauzu niekedy opisujú aj ako „stenu“, hoci tento termín nie je tak úplne správny. Slnko neustále vyžaruje protóny, elektróny a alfa častice, ktoré sú súčasťou solárneho vetra. Ten má dostatočnú silu na to, aby odtlačil vietor, pochádzajúci z medzihviezdneho priestoru. Heliopauza teda značí vzdialenosť, v ktorej už solárny vietor nemá dostatočnú silu na to, aby bojoval s vplyvmi za hranicami sústavy.

Kozmická stena

Hranicu Slnečnej sústavy vedci popisujú ako stenu aj kvôli takzvanému terminačnej vlne. V tomto bode solárny vietor prudko spomaľuje na rýchlosť, menšiu ako rýchlosť zvuku. To vytvára kompresiu, zahrievanie a zmeny v magnetickom poli. Voyager 1 prešiel terminačnou vlnou v roku 2004, Voyager 2 v roku 2007. O niekoľko rokov prešli aj ďalšou hranicou – heliopauzou. Tá značí moment, kedy sa solárny vietor zastaví, pretože už nedokáže tlačiť proti vplyvom, prichádzajúcim spoza hraníc sústavy.

Nie sú to však vzdialené sondy, ktoré odhaľujú niečo, čo kozmológov prekvapilo. Dáta z misie IBEX (Interstellar Boundary Explorer) naznačujú, že tieto hranice nie sú hladké, ale majú vlnky. V tomto prípade ale nejde o žiadny malý jav. Vlnenie vedci zaznamenali na hranici širokej až 1,5-miliárd kilometrov. Predpokladá sa, že sa častice medzi terminačnou vlnou a heliopauzov odrážajú tam a späť. Tento jav bol tak výrazným, že posunul hranicu heliopauzy o približne 750-miliónov km.

Vedci predpokladali, že hranice Slnečnej sústavy neostávajú zakaždým rovnaké. Slnko totiž prechádza 11-ročným cyklom aktivity, ktorý môže na heliopauzu vplývať v oveľa väčšej miere, než sa spočiatku predpokladalo. Vedci zároveň získavajú oveľa lepší obraz o tom, ako môže okraj Slnečnej sústavy vyzerať.

Viac informácií prinesie nadchádzajúca misia IMAP (pozn. redakcie: Interstellar Mapping and Acceleration Probe), ktorá odštartuje v roku 2025.

Najvzdialenejšia štruktúra

Dlhú dobu sa predpokladalo, že stret medzihviezdneho priestoru so solárnym vetrom vytvorí tlakovú vlnu vo vzdialenosti približne 230 astronomických jednotiek. Astronomická jednotka značí vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom a predstavuje približne 150-miliónov km. V roku 2012 sa však usúdilo, že pravdepodobne neexistuje. Pozorovaná ale bola pri iných hviezdach dnes už odstaveným teleskopom GALEX.

Aj napriek pokrokom v astronómii je tvar a vzdialenosť heliopauzy stále neznáma. Dáta z roku 2008 ale naznačujú, že vesmírny priestor za hranicou Slnečnej sústavy má oveľa väčší vplyv na tvar heliosféry, než sa prvotne predpokladalo. K hranici Slnečnej sústavy momentálne smeruje aj sonda New Horizons, ktorá by mohla vedcom poskytnúť nové informácie o tomto záhadnom regióne.

Chvíľu jej to ešte potrvá. Predpokladá sa, že k heliopauze by mohla doraziť okolo roku 2040, hoci presný čas sa nedá s presnosťou predpovedať. Záleží na tom, kedy senzory zachytia výraznejšie zmeny v hustote energetických častí. Zaujímavosťou ale je, že hoci sonda štartovala rýchlejšie, než ktorákoľvek misia pred ňou, nikdy sa jej nepodarí dobehnúť sondy Voyager 1 a 2.

Zdroj: Info,sk, Richard Zliechovský, iflscience.com, nature.com, sciencefocus.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.